• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 9.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -1.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.9°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.9°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.2°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  76%
AP Photo/Alessandra Tarantino
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ιταλία φοβάται τη χαλάρωση

 • A-
 • A+
Η πιθανότητα να ακυρωθεί όλη η προσπάθεια των Ιταλών πολιτών που απέδωσε έστω και πολύ αργά καρπούς είναι παραπάνω από ορατή, αν υπάρξει υπερβολική χαλάρωση ● Παράλληλα, στην Ιταλία θεριεύει και ο... ιός του ρατσισμού, με πολλά κρούσματα στις νότιες ακτές όπου καταφτάνουν μετανάστες.

O κορονοϊός, και για την Ιταλία, αποτελεί κάθε άλλο παρά παρελθόν. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τονίζει με έμφαση ότι «αυτή είναι η κρισιμότερη φάση της επιδημίας» και καλεί τους πολίτες «να μην τινάξουν στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα».

Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παρατείνεται μέχρι το τέλος του μήνα στους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοικτούς σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι υπάρχει πολυκοσμία. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί, γενικότερα, η υπερβολική χαλάρωση. Στο ίδιο πάντα πνεύμα, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ξανανοίξουν τα σχολεία (μετά από έξι μήνες «υποχρεωτικών διακοπών») θα γίνουν τεστ στους καθηγητές και δασκάλους και θα μοιραστούν μάσκες σε μαθητές και διδάσκοντες. Το διδακτικό προσωπικό, πάντως, έχει ήδη κληθεί να προετοιμάσει παράλληλο πρόγραμμα για εξ αποστάσεως διδασκαλία μέχρι τον Ιανουάριο, σε περίπτωση που το φθινόπωρο επαληθευτούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και υπάρξει «δεύτερο κύμα».

Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία είναι, πλέον, 243.736 και οι νεκροί ξεπέρασαν, δυστυχώς, τους 35.017.

Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Ιstat και το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας παραθέτουν ακόμη ένα στοιχείο το οποίο διαψεύδει, σε έναν βαθμό, τα όσα πολλοί υποστήριξαν μέχρι σήμερα. Στο 89% των περιπτώσεων ο Covid-19 ήταν η κύρια και άμεση αιτία θανάτου όσων δεν τα κατάφεραν. «Η ασθένεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο και όταν δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας», τονίζεται στα συμπεράσματα της επεξεργασίας των επίσημων αυτών στοιχείων.

Στο μεταξύ, ο Φραντσέσκο Βάια, διευθυντής του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων της Ρώμης, μέσω Facebook, ικέτευσε τους νέους να σεβαστούν τους κανόνες ασφαλείας, να αποφύγουν τους συνωστισμούς και «να αποδείξουν ότι αποτελούν το καλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Πέρα από την υγειονομική, βασικής σημασίας, παράμετρο, όμως, υπάρχει η κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πιστεύουν ότι από τον Σεπτέμβριο και πέρα θα ξεσπάσει η μεγάλη κρίση, με χιλιάδες να είναι οι επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν, πιθανότατα, να κλείσουν.

Παρά τα 55 δισ. ευρώ που έως τώρα η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε διέθεσε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, υπάρχουν επαγγελματίες που από τον Μάρτιο ακόμη περιμένουν απάντηση του Δημοσίου σχετικά με το αν η αίτησή τους για έκτακτη οικονομική στήριξη μπορεί να γίνει δεκτή.

Kαι η ίδια η υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων, αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά έξοδα των οικογενειών τους. Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα ώθησε και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να πιέσει, χωρίς καμία περιστροφή, με στόχο μια γρήγορη και «ανόθευτη» έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Εξαρση του ρατσισμού

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και ακόμη ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Η αύξηση του ρατσισμού (λόγω και της κακής οργάνωσης των αρμόδιων αρχών) σε βάρος των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

Στην Καλαβρία, ομάδες κατοίκων διαδήλωσαν κατά της μεταφοράς θετικών στον ιό μεταναστών σε κλειστά κέντρα για καραντίνα, τα οποία βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Η περιφερειάρχης Γιόλε Σαντέλι απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει καμία αποβίβαση «απελπισμένων της θάλασσας» στην περιοχή της.

Τελικά, αποφασίστηκε η δημιουργία νέου πλωτού κέντρου για καραντίνα, όπως εκείνο του πλοίου τύπου «ρο ρο», το οποίο μέχρι το τέλος του μήνα θα βρίσκεται στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας. Μέχρι να υλοποιηθεί, όμως, το νέο αυτό σχέδιο, οι μετανάστες που πρέπει να τεθούν σε προσωρινή απομόνωση μεταφέρονται σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε όλη την Ιταλία.

Οπως τονίζουν αρκετοί σχολιαστές, βέβαια, καλό θα ήταν να είχαν υιοθετηθεί ανάλογα μέτρα και για Ιταλούς επιχειρηματίες που επέστρεψαν από το εξωτερικό (όπως συνέβη στο Βένετο, ύστερα από ταξίδι στη Σερβία) και έστω κι αν προέκυψαν θετικοί στον κορονοϊό αρνήθηκαν να σεβαστούν την καραντίνα και να μείνουν σπίτι τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η σύγχυση του Σίλβιο και η «θυσία» του Μάριο
Ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως θα παραμείνει πρωθυπουργός, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι του φοβούνται την κατάρρευση της συγκυβέρνησης αν αποχωρήσει. ● Αίνιγμα η στάση του Μπερλουσκόνι.
Η σύγχυση του Σίλβιο και η «θυσία» του Μάριο
ΕΥΡΩΠΗ
O Nτράγκι ανοίγει τα σχολεία αγνοώντας δάσκαλους και γιατρούς
Σχεδόν 2.000 λυκειάρχες της χώρας -όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος της Ιταλίας- έχουν ταχθεί υπέρ της μετάθεσης της επανέναρξης των μαθημάτων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
O Nτράγκι ανοίγει τα σχολεία αγνοώντας δάσκαλους και γιατρούς
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «σούπερ Μάριο» και οι παγίδες του 2022
Ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση, να πείσει το 86% των πολιτών να εμβολιαστούν πλήρως και να δρομολογήσει τη χρήση των 40 δισ. € του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Ο «σούπερ Μάριο» και οι παγίδες του 2022
ΕΥΡΩΠΗ
Τα Πέντε... Πεφταστέρια και η ισχυρή Ακροδεξιά
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συνεχής ενίσχυση των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, στην οποία συμβάλλει και η νομιμοποίηση που τους παρείχε το «δημοκρατικό τόξο».
Τα Πέντε... Πεφταστέρια και η ισχυρή Ακροδεξιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας