Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο υπαίτιος των καθυστερήσεων εκφράζει... απαισιοδοξία για το Ταμείο Ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε

Bernd von Jutrczenka/Pool via AP

Ο υπαίτιος των καθυστερήσεων εκφράζει... απαισιοδοξία για το Ταμείο Ανάπτυξης

  • A-
  • A+

Απαισιοδοξία εν όψει της ειδικής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία για το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, μία μέρα μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι «δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία». Ο επικεφαλής της ομάδας των λεγόμενων «φειδωλών τεσσάρων» εξήγησε ότι από τις παρασκηνιακές επαφές του δεν διαβλέπει πιθανότητες για συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, που εκφράζει και τις Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία, επισήμανε ότι το κύριο εμπόδιο είναι να εξασφαλιστεί πως οι χώρες που θα λάβουν ενδεχομένως χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν σε υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, παραπέμπτοντας στο αίτημα των τεσσάρων η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό να είναι κυρίως με τη μορφή δανείων και όχι χορηγήσεων. 

«Οι απαντήσεις στο παρασκήνιο για τις προτάσεις μας δεν με κάνουν αισιόδοξο σχετικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε στη διάρκεια συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

«Φρένο» και από την Αυστρία

Στο ίδιο κλίμα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό ήταν και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Κατά τη συνάντησή του στη Βουδαπέστη με τους ομολόγους του των άλλων τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία), δήλωσε: «Εάν δεν επιτευχθεί η συμφωνία ήδη αυτό το σαββατοκύριακο, δεν χάλασε και ο κόσμος», τονίζοντας ότι χρειάζεται μια «δίκαιη συμφωνία», δηλαδή «ένα καλό μείγμα από επιχορηγήσεις και δάνεια», που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες.

«Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, μια κρίση θεσμών που θα προσετίθετο στην κρίση του κορονοϊού», είπε.

Στη Βιέννη, επίσης, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ χαρακτήρισε «πρακτικά αδύνατο» να υπάρξει συμφωνία διότι «οι θέσεις των κρατών-μελών είναι ακόμη πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους».

Επιφυλάξεις Μέρκελ

Επιφυλακτική για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής στις 17-18 Ιουλίου ήταν χθες και η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των επαφών της για την προετοιμασία του ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η Άνγκελα Μέρκελ, που σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε ότι οι θέσεις των κρατών-μελών «παραμένουν διαφορετικές» και «δεν μπορώ να πω σήμερα αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία την Παρασκευή».

Τόνισε ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού με αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία» για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο δρόμος είναι μακρύς», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, που μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχαν την ιδέα ενός ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ, την οποία ενίσχυσε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξάνοντας το ποσό σε 750 δισ., από τα οποία τα 500 δισ. θα μπορούσαν να είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να ξεπεράσει γρήγορα την ανθρωπιστική καταστροφή και τις οικονομικές αδυναμίες που ήρθαν ως συνέπειες της πανδημίας. «Η Γερμανία και τα άλλα κράτη - μέλη έχουν συμφέρον από την καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Πάντως, δεν απέκλεισε κάποιον συμβιβασμό με τις χώρες του Βορρά. Όπως ανέφερε, «πρέπει να οικοδομηθούν γέφυρες» μεταξύ των κρατών-μελών που διαφωνούν για το Ταμείο τόνωσης και ενδέχεται να απαιτηθεί μια δεύτερη συνάντηση εάν η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας δεν επιτύχει τη συναίνεση.

ΕΥΡΩΠΗ
Έκκληση της τελευταίας στιγμής από Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Προσπάθεια πειθούς των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης έκανε ο...
Έκκληση της τελευταίας στιγμής από Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Χ. Μάας: «Δύσκολος ο δρόμος προς τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης»
Στον απόηχο των προχθεσινών δηλώσεων Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολες και ότι η χώρα του θα παίξει ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή».
Χ. Μάας: «Δύσκολος ο δρόμος προς τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολλανδικό ρεσιτάλ κυνισμού: Τι θα κάνετε για να σωθείτε μόνοι σας την επόμενη φορά;
Επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως οι αυτόκλητοι τιμητές της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία ετοιμάζουν αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό σχέδιο.
Ολλανδικό ρεσιτάλ κυνισμού: Τι θα κάνετε για να σωθείτε μόνοι σας την επόμενη φορά;
ΕΥΡΩΠΗ
Άρθρο-έκκληση έξι Ευρωπαίων ηγετών για δωρεές σε τηλεμαραθώνιο
Μία μέρα πριν τη διεξαγωγή του τηλεμαραθωνίου με σκοπό τη συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ για εμβόλιο και φάρμακα κατά του Covid-19, έξι Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν έκκληση για δωρεές.
Άρθρο-έκκληση έξι Ευρωπαίων ηγετών για δωρεές σε τηλεμαραθώνιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Νότος διψά για «ζεστό» χρήμα η Γερμανία δεν θέλει... υποχρεώσεις
Σκληρή μάχη και για το τελευταίο ευρώ που θα δοθεί από τα γερμανικά ταμεία στην Ε.Ε. έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο Νότος διψά για «ζεστό» χρήμα η Γερμανία δεν θέλει... υποχρεώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
SOS από Μάλτα στην Ε.Ε. για τους πρόσφυγες - μετανάστες στα κέντρα κράτησης
Βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ζητάει η Μάλτα από την Ε.Ε. για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής μεταξύ των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, όπου η αύξηση της βίας επιδεινώνει τις επιπτώσεις της...
SOS από Μάλτα στην Ε.Ε. για τους πρόσφυγες - μετανάστες στα κέντρα κράτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας