Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Κόντε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα
Roberto Monaldo/LaPresse
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κόντε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα

  • A-
  • A+
Η Ρώμη μαζί με Μαδρίτη και Λισαβόνα πιέζουν την Ε.Ε. να υιοθετήσει άμεσα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αποφευχθεί ένα κοινωνικό κραχ ● Παράλληλα, η άρνηση των συγκυβερνώντων Πέντε Αστέρων να δεχτούν τα 36 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, βάζει στο κάδρο τον πάντα πρόθυμο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και για την ενίσχυση του Ματέο Σαλβίνι.

Η Ιταλία παίζει το παιχνίδι της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να γνωρίζει όμως ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι εσωτερικές εξελίξεις της. Σε δύο ταξίδια-αστραπή, στη Λισαβόνα και στη Μαδρίτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε (μαζί με τους ομολόγους του Κόστα και Σάντσεθ) ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να υιοθετηθεί οριστικά μέσα στον Ιούλιο και ότι δεν μπορεί να θυσιαστούν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του στην προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού. Η Ρώμη δηλαδή στέλνει το μήνυμα ότι κάποιοι μπορούν και να διαφωνούν, αλλά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει.

Ρώμη, Μαδρίτη και Λισαβόνα βιάζονται να λάβουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι υπουργοί της κυβέρνησης Κόντε το παραδέχονται ανοιχτά.

Η επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε (η οποία δεν συνηθίζει να ενδίδει στους πειρασμούς του εντυπωσιασμού), δήλωσε ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κλειστά καταστήματα, με ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις κύριες καθημερινές τους ανάγκες».

Δημοσιονομικά

Είναι ο ίδιος κίνδυνος που είχαν αναφέρει σε απόρρητη έκθεσή τους οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση έχει διαθέσει 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά από τη μία δεν μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα χωρίς κανένα όριο αδιαφορώντας για τα δημοσιονομικά, και από την άλλη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη συνολική στρατηγική της.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Κόντε παρουσίασε ένα νέο διάταγμα, με το οποίο υπόσχεται ότι θα ξεμπλοκάρει δεκάδες μεγάλα δημόσια έργα, ότι θα περιορίσει αυστηρά τη γραφειοκρατία και θα ορίσει ειδικούς επιτρόπους, οι οποίοι θα επιβλέπουν την έγκαιρη και «εντός αρχικού προϋπολογισμού» αποπεράτωση των νέων αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικών συνδέσεων, και κάθε άλλου έργου.

Προσπαθεί, δηλαδή, να πείσει την Ευρώπη ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει από την Ιταλία να δώσει νέα δείγματα γραφής, για να της δοθούν όλα τα χρήματα που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά υπάρχει ένα άλλο, σοβαρό θέμα, που συνδέει το ευρωπαϊκό με το εσωτερικό μέτωπο. Η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν εννοεί να κάνει χρήση των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που της αναλογούν.

Φόρτσα Ιτάλια

Σίλβιο Μπερλουσκόνι  | Matteo Crocchioni/ANSA

Η Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος έχει ταχθεί πιεστικά υπέρ του «ναι», αλλά τα Πέντε Αστέρια εμμένουν στην άρνησή τους και υποστηρίζουν ότι αν η Ιταλία ζητήσει τα χρήματα αυτά, θα τις επιβληθεί άμεσα σειρά μέτρων λιτότητας.

Ο Τζουζέπε Κόντε δεν καταφέρνει να πετύχει τον αναγκαίο συμβιβασμό και να πει στους Ιταλούς αν η χώρα θα λάβει τελικά το συγκεκριμένο ποσό για τη βελτίωση του υγειονομικού της συστήματός. Επειδή όμως στην πολιτική υπάρχει πάντα μια λύση -και αν δεν υπάρχει, βρίσκεται-, όλα δείχνουν ότι προμηνύεται μεγάλη ανατροπή. Τη λύση μπορεί να την προσφέρει ο «πρόθυμος» Σίλβιο Μπερλουσκόνι με συμμετοχή τής Φόρτσα Ιτάλια στην κυβέρνηση ή έστω με εξωτερική κοινοβουλευτική στήριξη.

Το όλο αυτό σενάριο ενισχύθηκε σημαντικά από τη δήλωση του πρώην κύριου αντίπαλου του «καβαλιερε», του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι. Δήλωσε ανοιχτά ότι «ο Μπερλουσκόνι δεν αποτελεί πλέον ταμπού» και ότι «θεωρεί πως το γήρας φέρνει σωφροσύνη».

Η είσοδος της Φόρτσα Ιτάλια στην κυβέρνηση βέβαια συνεπάγεται μαζική αποχώρηση βουλευτών και γερουσιαστών των Πέντε Αστέρων, αλλά η Ιταλία μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους εντυπωσιακές αλλαγές. Αυτό που ίσως κάποιοι δεν υπολόγισαν με την αναγκαία προσοχή είναι ότι θα υπάρξει και μια άλλη, αναπόφευκτη, συνέπεια: ενίσχυση των ποσοστών της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί αμέσως την ευκαιρία για να κατηγορήσει την Κεντροαριστερά και τον «μίστερ TV» για «γάμο συμφερόντων» με μόνο στόχο την εξασφάλιση και παραμονή στην εξουσία.

ΕΥΡΩΠΗ
Ποιος θα μοιράσει τα 209 δισεκατομμύρια;
Ο Τζουζέπε Κόντε και ο «πονοκέφαλος» των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων Η μεγάλη μάχη του Ταμείου Ανάκαμψης δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει η λεγόμενη «δεύτερη φάση». Αυτή που αφορά το ποιος -και πώς- θα διαχειριστεί τα...
Ποιος θα μοιράσει τα 209 δισεκατομμύρια;
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος εποχής για τον Ματέο Σαλβίνι;
Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε απροετοίμαστο τον γραμματέα της ξενοφοβικής Λέγκας, ο οποίος χάνει τη λαϊκή αποδοχή του. Στον αντίποδα, εντός του κόμματος ανεβαίνει η δημοτικότητα του Λούκα Τζάια.
Τέλος εποχής για τον Ματέο Σαλβίνι;
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση Κόντε είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής και θεωρεί τη «γαλλογερμανική στροφή» προς μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκήθηκε από τη Ρώμη.
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Δύο προϋπολογισμούς (55 δισ.!) για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εκταμιεύει ο Κόντε
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών. Σχεδόν το μισό ποσό προορίζεται για βοήθεια στους εργαζομένους.
Δύο προϋπολογισμούς (55 δισ.!) για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εκταμιεύει ο Κόντε
ΕΥΡΩΠΗ
Με προβλήματα η επόμενη μέρα στην Ιταλία
Η κυβέρνηση Κόντε αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από ό,τι στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Με προβλήματα η επόμενη μέρα στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία... φυλάει τα ρούχα της
Η Ιταλία προσπαθεί να ξαναμπεί στην καθημερινότητά της, αργά και σταθερά, για να περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται κινδύνους και πιθανότητες να υπάρξει πισωγύρισμα.
Η Ιταλία... φυλάει τα ρούχα της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας