• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 6.7°C / 10.1°C
    3 BF
    81%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 7.1°C / 10.7°C
    8 BF
    31%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.6°C / 12.1°C
    4 BF
    44%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 7.2°C
    5 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 5.9°C / 6.3°C
    3 BF
    87%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 7.0°C / 8.2°C
    2 BF
    38%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    3°C 3.4°C / 4.5°C
    4 BF
    30%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    60%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.4°C / 15.8°C
    5 BF
    55%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 11.2°C / 12.9°C
    2 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 9.8°C
    4 BF
    93%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 6.2°C / 6.2°C
    8 BF
    48%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    6 BF
    47%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.7°C / 6.8°C
    1 BF
    70%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 7.5°C / 9.0°C
    2 BF
    70%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.1°C
    5 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 6.9°C / 8.8°C
    4 BF
    78%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 6.3°C / 8.3°C
    3 BF
    55%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 9.7°C
    4 BF
    32%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    2°C 1.7°C / 1.7°C
    2 BF
    79%

Κοσμοπλημμύρα απέξω και μέσα σε παμπ του Λονδίνου που ξανάνοιξαν χθες έπειτα από μήνες

AP Photo / Alberto Pezzali
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές

  • A-
  • A+
Ο εφιάλτης του Covid-19 αναβιώνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει ιατρική πρόοδος και δεν τηρούνται τα μέτρα, ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών θα πολλαπλασιαστεί δραματικά ώς την άνοιξη ● Απαγορεύτηκε η είσοδος Σέρβων στην Ελλάδα, στην Ισπανία ισχύουν εκ νέου τοπικές καραντίνες ενώ κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε στις παμπ της Αγγλίας που άνοιξαν χθες

Η κούρσα μεταξύ των φαρμακευτικών κολοσσών για την ανάπτυξη εμβολίου για τον Covid-19 εντείνεται, με ακόμη άγνωστο το πότε και πού θα καταλήξει. Πριν καν αυτό ανακαλυφθεί και παρασκευαστεί, κυβερνήσεις πλούσιων κρατών διαγκωνίζονται για την εξασφάλισή του. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει, εν τω μεταξύ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το 92% του συνόλου της παραγωγής του αντιιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στις υπόλοιπες χώρες για την επάρκεια των αποθεμάτων κι ενώ ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας είναι ήδη ορατός.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πια τα 11 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 530 χιλιάδες παγκοσμίως, με τα «μαύρα πρωτεία» να κατέχουν σταθερά οι ΗΠΑ τού -αρνητή της υγειονομικής κρίσης- Ντόναλντ Τραμπ και μετά η Βραζιλία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, γράφει ο Economist, προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ιατρική πρόοδος στη μάχη κατά του κορονοϊού και δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι την επόμενη άνοιξη ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει εκτοξευτεί στα 200-600 εκατομμύρια και των νεκρών μεταξύ 1,4-3,7 εκατομμυρίων στον πλανήτη.

Απτόητες, η μία μετά την άλλη οι χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν τα σύνορα στους ξένους τουρίστες, ελπίζοντας να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο για τις υφεσιακές τους οικονομίες. Η αναγκαστική, ωστόσο, επαναφορά τοπικών απαγορεύσεων κυκλοφορίας σε περιοχές ανά την Ευρώπη -από το Γκίτερσλο της βόρειας Γερμανίας, το Λέστερ της Βρετανίας και εννέα πόλεις της Σερβίας έως τη Λέριδα στη δυτική Καταλονία και από χθες την περιοχή Λα Μαρίνα της Γαλικίας, στην Ισπανία-, αλλά και πιο μακριά, όπως στο Ιράν και στην Αυστραλία, έρχεται να υπενθυμίσει ότι ο κορονοϊός παραμένει εδώ...

Ούτε μία εβδομάδα μετά την ένταξη της Σερβίας στη λίστα της Ε.Ε. με τις 14 «ασφαλείς χώρες» και δύο ημέρες μετά τον συναγερμό που σήμανε στη βαλκανική χώρα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στο εσωτερικό της -κυρίως στο Βελιγράδι-, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει από σήμερα και μέχρι τις 15 Ιουλίου την είσοδο Σέρβων υπηκόων στη χώρας μας από όλα τα σημεία εισόδου. «Βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Σερβίας, Ράσιμ Λιάγιτς.

Εξαρση στο Βελιγράδι

Μετά την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων λόγω κορονοϊού (συνολικά πάνω από 15.000 και 280 αντιστοίχως), έχουν ήδη επιβληθεί ξανά μέτρα περιορισμού σε εννέα σερβικές πόλεις. Το 82,5% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται μόνο στο Βελιγράδι. Το κλειστό στάδιο «Arena» στη σερβική πρωτεύουσα αναμένεται να αρχίσει από σήμερα να λειτουργεί ως νοσοκομείο εκστρατείας για τον Covid-19, με 500 κλίνες, καθώς η πληρότητα των νοσοκομείων αναφοράς φτάνει πια μέχρι και το 90%.

Ηδη από την Παρασκευή έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων σε ανοιχτούς και των 100 σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Επί σερβικού εδάφους προσγειώθηκε, εν τω μεταξύ, το Σάββατο αεροπλάνο από την Τουρκία, με φορτίο νοσοκομειακού εξοπλισμού, φαρμάκων και προστατευτικού υλικού. Κατ’ εντολήν του Ερντογάν, προορίζεται για νοσοκομεία τής -κυρίως μουσουλμανικού πληθυσμού- επαρχίας Σαντζάκ.

Δύο εβδομάδες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία κι ενώ η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες, οι κατά τόπους επαναφορές περιοριστικών μέτρων, εξαιτίας έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, πληθαίνουν. Ενα 24ωρο μετά τον περιορισμό των μετακινήσεων για ένα 15ήμερο σε συνολικά 200.000 κατοίκους πέριξ και εντός της πόλης Λέριδα, στη δυτική Καταλονία, χθες ανακοινώθηκε η επιβολή καραντίνας και σε 70.000 κατοίκους στη Λα Μαρίνα της Γαλικίας, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας.

Η περιοχή, διευκρινίστηκε, θα παραμείνει αποκλεισμένη τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή -δύο ημέρες, δηλαδή, πριν από τις προγραμματισμένες τοπικές εκλογές. Μέχρι τότε, απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων. Σε αντίθεση πάντως με τη Λέριδα -όπου οι αρχές συνδέουν τις εστίες έξαρσης με εποχικούς εργάτες στον αγροτικό τομέα- στη Λα Μαρίνα η αναζωπύρωση της πανδημίας αποδίδεται στην επαναλειτουργία των τοπικών μπαρ και στη μη τήρηση από τους θαμώνες τους των μέτρων ασφαλείας.

«Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το lockdown ήταν το κλειδί για την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Σήμερα είναι και πάλι απαραίτητα για να σταματήσει η έξαρση», έγραψε στο Twitter ο Ισπανός υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ιλα. Αυτά, σε μια χώρα που ήδη θρηνεί πάνω από 28 χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό και έχει καταγράψει περισσότερα από 250 χιλιάδες κρούσματα, πληρώνοντας έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη.

Αδιαχώρητο

Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θρηνήσει μακράν τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό στη Γηραιά Ηπειρο -πάνω από 44.000 επισήμως- η κοσμοσυρροή που καταγράφηκε στο Σάββατο, με την επαναλειτουργία παμπ, εστιατορίων και καφέ στην Αγγλία, έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες καραντίνας, ήταν κατά πολλούς αναλυτές ο ορισμός του παραδείγματος προς αποφυγήν. Κατά τα λοιπά, χθες το βράδυ, οι Βρετανοί οργάνωναν έναν νέο γύρο δημόσιων συγχαρητήριων χειροκροτημάτων για το προσωπικό του εξαχρειωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την ίδρυσή του.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρος ιός και πίσω... πτώχευση
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένες ανάμεσα στην ανάγκη για κίνηση των υπό κατάρρευση οικονομιών και στην καλπάζουσα μετάδοση του ιού.
Μπρος ιός και πίσω... πτώχευση
ΕΥΡΩΠΗ
Ανισότητες απέναντι στον εφιάλτη
Η πανδημία δείχνει τα δόντια της στην Ευρώπη, αλλά οι κυβερνήσεις που ολιγώρησαν κουνούν το δάχτυλο στους «απείθαρχους» πολίτες.
Ανισότητες απέναντι στον εφιάλτη
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητάει συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται
Μπορεί να είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που τιμωρείται για παραβάσεις του νόμου, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον δεν πτοείται κι επιμένει πως δε γνώριζε ότι παρευρίσκετο σε πάρτι.
Ζητάει συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται
ΕΥΡΩΠΗ
Αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη ο Τζόνσον για το πάρτι στον κήπο εν μέσω καραντίνας
«Συγγνώμη λάθος» αναγκάστηκε να πει για ακόμη μια φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Την παραίτησή του ζητούν επιτακτικά οι Εργατικοί με τον Κιρ Στάρμερ να τον αποκαλεί «ξεδιάντροπο ψεύτη».
Αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη ο Τζόνσον για το πάρτι στον κήπο εν μέσω καραντίνας
ΕΥΡΩΠΗ
Το πάρτι τού βγήκε ξινό
Οι νέες αποκαλύψεις για συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον σε γιορτή εν μέσω απαγορευτικών μέτρων, σε συνδυασμό με την κάκιστη αντιμετώπιση της πανδημίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς, πλήττουν θανάσιμα την αξιοπιστία...
Το πάρτι τού βγήκε ξινό
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη... αναστέλλει τις γιορτές λόγω του ιού
Την υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων εν όψει των γιορτών ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η Ευρώπη... αναστέλλει τις γιορτές λόγω του ιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας