Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υγιεινή και ασφάλεια των τηλεργαζομένων

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (osha.europa.eu), με έδρα το Μπιλμπάο της Ισπανίας, ιδρύθηκε το 1994. Καθήκον του, η συλλογή, ανάλυση και διάδοση σχετικών πληροφοριών οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ατόμων που ασχολούνται με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και εμπλουτίζει μια βάση αποδεικτικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη μελλοντικών πολιτικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υγιεινή και ασφάλεια των τηλεργαζομένων

  • A-
  • A+
Για τους περισσότερους τηλεργαζομένους λόγω COVID-19, το εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι είναι πιθανόν να παρουσιάζει ελλείψεις από πολλές απόψεις σε σύγκριση με τον χώρο εργασίας τους. Η δυνατότητα προσαρμογής του οικιακού περιβάλλοντος ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του εργαζομένου, τον χρόνο και τους πόρους που έχει στη διάθεσή του για να κάνει προσαρμογές. ● Τι κάνει η Ε.Ε. για την προστασία από τον COVID-19.

Αραγε οι ελληνικές επιχειρήσεις τηρούν τις παρακάτω συστάσεις που δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός σε εργοδότες και εργαζόμενους για την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία από το σπίτι;

■ Διενεργήστε διαδικασία εκτίμησης κινδύνων με τη συμμετοχή εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως και των εκπροσώπων τους.

■ Επιτρέψτε στους εργαζομένους να πάρουν προσωρινά στο σπίτι τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν στην εργασία (εάν δεν μπορούν να τον μεταφέρουν μόνοι τους, μπορείτε να φροντίσετε για την παράδοσή του). Ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα, όπως υπολογιστή, οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτή, καρέκλα, υποπόδιο ή φωτιστικό. Τηρήστε αρχείο με τα αντικείμενα που παίρνει ο καθένας, ώστε να αποφευχθεί η αναστάτωση όταν επιστρέψουν όλοι στη συνήθη εργασία τους

■ Δώστε στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους οδηγίες για την οργάνωση του γραφείου στο σπίτι και την εφαρμογή ορθών εργονομικών πρακτικών.

■ Ενθαρρύνετε τους εργαζομένους να κάνουν συχνά διαλείμματα (περίπου κάθε 30 λεπτά) για να σηκώνονται όρθιοι, να κινούνται και να κάνουν διατάσεις.

■ Προσφέρετε υποστήριξη στους εξ αποστάσεως εργαζομένους όσον αφορά τη χρήση του εξοπλισμού και του λογισμικού. Τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης και βιντεοδιάσκεψης μπορεί να γίνουν απαραίτητα για την εργασία, αλλά μπορεί να δυσκολεύουν τους εργαζομένους που δεν έχουν συνηθίσει να τα χρησιμοποιούν.

■ Μην υποτιμάτε τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι να αισθανθούν απομονωμένοι και πιεσμένοι, καθώς αυτή η αίσθηση, όταν δεν υπάρχει υποστήριξη, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αποτελεσματική επικοινωνία και η υποστήριξη από τον προϊστάμενο και από τους συναδέλφους, αλλά και η δυνατότητα διατήρησης μιας φιλικής σχέσης με τους συναδέλφους είναι σημαντική. Μπορείτε να διοργανώνετε τακτικές συσκέψεις του προσωπικού ή των ομάδων ή να μεριμνήσετε για την εκ περιτροπής προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας.

■ Εχετε υπόψη σας ότι οι εργαζόμενοί σας μπορεί να έχουν σύντροφο που επίσης εργάζεται εξ αποστάσεως ή να έχουν παιδιά που ενδεχομένως χρειάζονται φροντίδα, καθώς δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ή που πρέπει να συνδέονται εξ αποστάσεως για να συνεχίσουν τα σχολικά τους καθήκοντα. Αλλοι ενδέχεται να χρειάζεται να φροντίζουν ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνιες νόσους. Σε αυτές τις συνθήκες, οι προϊστάμενοι θα πρέπει να είναι ευέλικτοι όσον αφορά το ωράριο εργασίας και την παραγωγικότητα του προσωπικού τους.

■ Βοηθήστε τους εργαζομένους να θέσουν υγιή όρια μεταξύ της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου, εξηγώντας τους με σαφήνεια πότε θα πρέπει να εργάζονται και να είναι διαθέσιμοι.

Βιολογικός παράγοντας στην εργασία

Ο SARS-COV-2 που προκαλεί την ασθένεια του κορονοϊού, γνωστή και ως COVID-19, αποτελεί αντικείμενο μελέτης και για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι ο EU-OSHA, που εισηγούνται την επικαιροποίηση των Οδηγιών για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.

Hδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την Οδηγία για τους βιολογικούς παράγοντες προκειμένου να συμπεριλάβει και τον SARS-COV-2 στον κατάλογο των παραγόντων για τους οποίους πρέπει να υπάρξει πρόσθετη προστασία για τους εργαζόμενους και κυρίως για εκείνους οι οποίοι έχουν στενή επαγγελματική σχέση με νοσοκομεία, βιομηχανίες και εργαστήρια για την παραγωγή εμβολίων.

Για την επικαιροποίηση της Οδηγίας, η Ε.Ε. βασίστηκε στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις ειδικών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ύστερα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και ελέγχου Νόσων, τον ΠΟΥ και ομάδες συμφερόντων.

Η κύρωση της νέας οδηγίας από τα εθνικά Κοινοβούλια θα γίνει μετά την ψήφιση της νέας επικαιροποιημένης Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι επειδή η ενσωμάτωση των Οδηγιών είναι μια διαδικασία που δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί μετά και από την ανακάλυψη του εμβολίου, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις των αρμόδιων οργανισμών για την υγιεινή και ασφάλεια.


Ατζέντα

◢ Πρόεδροι Ε.Ε.

Τετάρτη 8 Ιουλίου, Βρυξέλλες

Συνάντηση των 4 προέδρων, της καγκελαρίου Μέρκελ εκ μέρους της Γερμανικής Προεδρίας, του Ντ. Σασόλι εκ μέρους του Ε.Κ., της προέδρου Ούρσουλα φον ντε Λάιεν εκ μέρους της Κομισιόν και του Σαρλ Μισέλ εκ μέρους του Συμβουλίου για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου. Βασικά θέματα το Ταμείο Ανάκαμψης και ο νέος Προϋπολογισμός της Ε.Ε.

◢ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

8-10 Ιουλίου, Βρυξέλλες
Oλομέλεια

Στην έναρξη η καγκελάριος Μέρκελ παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Γερμανικής προεδρίας για το Σχέδιο Ανάκαμψης, τον μακροπρόθεσμο Προϋπολογισμό, τη σχέση ΕΕ- Ην. Βασιλείου, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή τεχνολογία


Γλωσσάρι

▶ Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: Είναι ένα μάλλον αυστηρό σύνολο δεικτών και συστάσεων, βάσει των οποίων αξιολογείται και ελέγχεται η οικονομική πορεία των κρατών-μελών στις κατευθυντήριες γραμμές και αποφάσεις της Ε.Ε. Ελέγχει τους προϋπολογισμούς και τις μακροοικονομικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και δεσμεύσεων για χρέος, έλλειμμα, πληθωρισμό, ανεργία, κυρίως με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους 8 Κανονισμούς που το εμπλούτισαν στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δημιουργήθηκε το 2010, ώστε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συντονίζουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές τους πολιτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


📍 Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» θα ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

ΕΥΡΩΠΗ
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
Τους κινδύνους από την ψηφιοποίηση των στοιχείων της πανδημίας επισημαίνει στη γνωμοδότησή της για την τεχνητή νοημοσύνη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
Πόσους απασχολούν και τι δαπανούν οι 41 οργανισμοί που εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα από την τελευταία έκθεσή του ● Η ακτινογραφία της απασχόλησης των 90.000 υπαλλήλων στα κέντρα αποφάσεων της...
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου, έχουν αποδειχτεί επαρκείς για τη μείωση...
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
ΕΥΡΩΠΗ
Η στρατηγική για τα εμβόλια
Τρεις κατ' αρχήν συμφωνίες προαγοράς με μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές για πιθανά εμβόλια και για πάνω από 1 δισ. δόσεις έχει μέχρι στιγμής συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θέλουμε το εμβόλιο να είναι ένα...
Η στρατηγική για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
4 εκατ. οι άστεγοι στην Ε.Ε.
Στην Ολομέλεια του Ε.Κ. σήμερα η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών, με την οποία ζητεί μέτρα από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη για να εξαλειφθεί η αστεγία μέχρι το έτος 2030.
4 εκατ. οι άστεγοι στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας