• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.7°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.5°C / 38.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 38.2°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.9°C / 43.2°C
  3 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 37.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.5°C / 38.5°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 34.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 35.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 32.9°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.8°C / 37.9°C
  3 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.5°C / 40.1°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.3°C / 34.8°C
  4 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.5°C / 38.8°C
  2 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 31.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 38.3°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  2 BF
  34%
ΑP PHOTO / EMRAH GUREL
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα παζάρια, παλιά αδιέξοδα

 • A-
 • A+
Η Γερμανία «προσφέρει» στην Τουρκία την ευκαιρία χάραξης μιας νέας σχέσης με την Ε.Ε. ως αντάλλαγμα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, η Αγκυρα όμως θέλει κάτι παραπάνω: να της αναγνωριστεί ρόλος εγγυητή της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ώρα που η ίδια δημιουργεί νέους πρόσφυγες σε Συρία και Λιβύη

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ... ΣΕ ΓΝΩΡΙΜΑ ΛΗΜΕΡΙΑ

Την επανάληψη μιας κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα επιδιώκει η Ανγκελα Μέρκελ, ανάλογης με εκείνη του 2016, με την ατζέντα όμως των ανοιχτών ευρωτουρκικών θεμάτων πολύ μεγαλύτερη και βαρύτερη σήμερα.

Στην κρίση της Συρίας έχει προστεθεί το αδιέξοδο της Λιβύης και τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας έχουν επεκταθεί σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας την αντίδραση της Γαλλίας, ενώ και στο πεδίο των διμερών σχέσεων τα συμφέροντα του Βερολίνου αποκλίνουν αισθητά από τις βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Δύο φορές μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο τηλεφωνικά, στις 16 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., άλλες δύο φορές είχε συνομιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη, ενώ μεσολάβησε και η επίσκεψη του εκπροσώπου του Τ. Ερντογάν και συμβούλου επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Ι. Καλίν.

Μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η Αν. Μέρκελ εξήγησε ότι θέλει να προωθήσει μία «νέα συνεκτική στρατηγική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας» που θα έχει ως αφετηρία δύο βασικές παραδοχές, ότι η Αγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος και το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευρωτουρκικές συμφωνίες.

Στη διαμόρφωση της νέας σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με το Βερολίνο, και τα θέματα της Συρίας και της Λιβύης, ενώ ως προς τις προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, την Κύπρο και το Λιβυκό η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι καταβάλλονται διαμεσολαβητικές προσπάθειες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες που την έφεραν να μεσολαβεί για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν.

Συνεκτική στρατηγική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει εάν προηγουμένως δεν επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την ατζέντα των ευρωτουρκικών θεμάτων και τη νέα σχέση με την Αγκυρα.

Για το Βερολίνο προέχει η επικαιροποίηση της δήλωσης του 2016 για το προσφυγικό, ώστε να φύγει από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης μέσα στο καλοκαίρι που θα έβαζε σε περιπέτειες το γερμανικό σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ούτως ή άλλως, η συζήτηση για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου πάει σε νέα αναβολή, καθώς επτά από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία κ.ά.) έχουν κάνει γνωστό με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αναλογική κατανομή των προσφύγων, όπως επίσης και η Αυστρία με τη Δανία, οπότε στο τραπέζι της γερμανικής προεδρίας μένει το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα hotspots.

Φοβού(νται) τους πρόσφυγες

Η ανησυχία στις Βρυξέλλες εστιάζεται στο ενδεχόμενο να ξανανοίξει ο Τ. Ερντογάν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, εκ των οποίων οι μισοί πλέον έχουν πρόβλημα επιβίωσης στην Τουρκία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού και, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ Φ. Γκράντι στο περιοδικό Der Spiegel, ζητούν επισιτιστική βοήθεια από τις διεθνείς οργανώσεις ενώ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας μόνον το 6% είχε ζητήσει βοήθεια.

Επιπλέον 2,5 εκατομμύρια Σύροι που έχουν εκτοπιστεί στην περιοχή του Ιντλίμπ μέσα στη Συρία έχουν επίσης πρόβλημα επιβίωσης και μια νέα προσφυγική κρίση στα σύνορα της Ε.Ε. δεν θεωρείται απίθανη. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Frontex προβλέπει τη μεταφορά 700 στελεχών της υπηρεσίας στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ωστόσο όποια και αν είναι η δύναμη είναι αμφίβολο πως θα αποτρέψει μια μαζική κίνηση προσφύγων προς την Ελλάδα.

Το αντάλλαγμα της νέας σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία που βάζει στο τραπέζι η Γερμανία για να πετύχει μια νέα συμφωνία στο προσφυγικό είναι επίσης αμφίβολο εάν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να της αναγνωριστεί ρόλος εγγυητή της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ώρα που με την πολιτική της στη Συρία και στη Λιβύη συμβάλλει στην αύξηση των προσφυγικών κυμάτων.

Επιπλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες αυτές που μπλοκάρουν τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε αύξηση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Στη συμφωνία του 2016 η Αν. Μέρκελ είχε υποσχεθεί στον Τ. Ερντογάν σειρά ανταλλαγμάτων, πέραν των 6 δισ. ευρώ, που δεν έχουν υλοποιηθεί και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, καθώς έχει γίνει ξεκάθαρο πως η προοπτική ένταξης της Τουρκίας έχει φύγει από το ευρωπαϊκό τραπέζι και τα επιχειρήματα του Βερολίνου είναι πλέον λιγότερο ισχυρά απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Τι θέλει το Βερολίνο;

Εντούτοις το Βερολίνο συνεχίζει να στέλνει διφορούμενα μηνύματα στην Αγκυρα, αποδίδοντας μάλιστα εκ των προτέρων όποιες εμπλοκές υπάρξουν στις ευρωτουρκικές σχέσεις στα μέτωπα αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει η Τουρκία με τη Γαλλία για τη Λιβύη και την Ελλάδα και την Κύπρο για τις ΑΟΖ, και εκφράζει τη διάθεση να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, η Αν. Μέρκελ προς το Παρίσι και ο Χ. Μάας προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Πλην όμως, και οι σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα βρίσκονται σε φάση δοκιμασίας καθώς η επένδυση της VW στην περιοχή της Σμύρνης, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ουσιαστικά ματαιώνεται με τη νέα αναβολή επ’ αόριστον λόγω του κακού οικονομικού κλίματος στην Τουρκία, ενώ η ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς να αποφύγουν τα τουρκικά παράλια μένει σε ισχύ μέχρι και τον Αύγουστο, προκαλώντας άλλο ένα πλήγμα στην τουρκική οικονομία.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνιμο καταυλισμό υπό την Ε.Ε. στη Λέσβο προανήγγειλε η Μέρκελ
Για «πιλοτικό σχέδιο» της Ε.Ε. μίλησε η Άνκελα Μέρκελ. Εύσημα στον Ερντογάν, επίπληξη στην Αθήνα για το προσφυγικό, λίγο πριν τη σύνοδο.
Μόνιμο καταυλισμό υπό την Ε.Ε. στη Λέσβο προανήγγειλε η Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Σημαντικές οι επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν, τις ενθαρρύνουμε
Θετική ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κομισιόν: Σημαντικές οι επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν, τις ενθαρρύνουμε
ΕΥΡΩΠΗ
Με αναφορές στην Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις αλλά και κάποιες αιχμές πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας αποχαιρέτισε τον πρόεδρο της...
Με αναφορές στην Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Αποχαιρετισμοί Μέρκελ - Ερντογάν
Η γερμανίδα καγκελάριος «κλείνει λογαριασμούς», καθώς πλησιάζει το τέλος της μακρόχρονης θητείας της. Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μεταναστευτικό στην ατζέντα της...
Αποχαιρετισμοί Μέρκελ - Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Απτόητος Ερντογάν: Δε θα μας επηρεάσουν πιθανές κυρώσεις από την Ε.Ε.
Για μια Ε.Ε. που «ενεργεί ανέντιμα και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της» και για έναν Έλληνα πρωθυπουργό που «κάνει πολιτική με το ψέμα», έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.
Απτόητος Ερντογάν: Δε θα μας επηρεάσουν πιθανές κυρώσεις από την Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας