• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.2°C / 39.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.6°C / 39.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 40.1°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 36.5°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 37.1°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.3°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  37°C 35.7°C / 36.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 38.3°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 34.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.5°C / 38.2°C
  3 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 32.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.7°C / 37.7°C
  1 BF
  15%

Χερστ Ζεεχόφερ και Καρλ Νεχάμαερ στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο

AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Βιέννη και Βερολίνο φαίνεται ότι συμφωνούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να περιορίζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να περνάνε στα ενδότερα μόνο όσοι έχουν βάσιμες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο. 

«Κάποιοι θέλουν να κάνουν το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο. Το ερώτημα-κλειδί είναι το τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η κατανομή των προσφύγων θα είναι δυνατή μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει προηγουμένως να διενεργείται προκαταρκτικός έλεγχος των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» δήλωσε ο Βαυαρός ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, λίγο πριν τη σύναντησή του στο Βερολίνο με τον Αυστριακό ομολογό του, ενόψη και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γερμανία.

Ο Αυστριακός υπ. Εσωτερικών είχε ήδη σπεύσει να συμφωνήσει σε συνέντευξή του στην γερμανική Welt.  Οπως είπε, λοιπόν, ο Καρλ Νεχάμαερ, στηρίζει την πρόταση να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου πριν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, έτσι ώστε όσοι δεν έχουν ελπίδες να παραμείνουν να αναγκάζονται σε άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους.

«Είναι σημαντικό», είπε ο Νεχάμαερ, «να ακολουθήσουμε διαδικασίες fast-track», χαρακτηρίζοντας «απολύτως σωστές» την πρόταση του Ζεεχόφερ αυτές οι αποφάσεις περί της χορήγησης ασύλου να λαμβάνονται στα σύνορα της Ελλάδας, της Μάλτας ή της Ισπανίας.  Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτή η τακτική θα προστατεύσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από ένα ταξίδι που μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή. 

Η ιδέα είχε παρουσιαστεί από τον Γερμανό υπ. Εσωτερικών σχεδόν πριν ένα χρόνο. Τον περασμένο Οκτώβριο στη συνάντηση των ομολόγων του του λεγόμενου ομίλου G6, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, λέγεται ότι η πρόταση είχε βρει ευρεία υποδοχή. Ωστόσο δεν είναι σαφές θα συμπεριληφθεί με κάποια μορφή στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου το οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν της Ε.Ε. θα προεδρεύει η Γερμανία. 

Η πρόταση του Ζεεχόφερ σημαίνει ότι το βάρος από χώρες σαν τη Γερμανία και την Αυστρία θα μετατοπιστεί στις χώρες που βρίσκονται στα άκρα της Ευρώπης «όσο πιο κοντά στις χώρες αφετηρίας των μεταναστών» και δεν θα υπάρχουν «δεσμευτικές ποσοστώσεις» στον καταμερισμό τους εντός Ε.Ε.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, στο πρόγραμμά της για τη γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου, ήδη αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικό σχέδιο για το άσυλο με τις «πλάτες» της Αυστρίας
Ένα σχέδιο για νέο ευρωπαϊκό νόμο για το άσυλο επεξεργάζονται Βερολίνο και Βιέννη με το βλέμμα στα hot spots και τα κριτήρια... διαλογής προσφύγων. Γερμανία και Αυστρία βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή επικοινωνία με...
Γερμανικό σχέδιο για το άσυλο με τις «πλάτες» της Αυστρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Προκαταρκτική εξέταση και δίκαιη κατανομή η γερμανική πρόταση για το άσυλο
Η αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των χωρών- μελών της Ε.Ε., ενώ στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, είναι να διευκρινίζεται άμεσα αν ο αιτών...
Προκαταρκτική εξέταση και δίκαιη κατανομή η γερμανική πρόταση για το άσυλο
ΕΥΡΩΠΗ
Α-συμφωνίες στην πόλη του Μότσαρτ
Στο Ζάλτσμπουργκ, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. εμφανίζονται σαν μια ακέφαλη ορχήστρα στην οποία καθένας παίζει τη δική του σύνθεση. Ολα αυτά όταν σε μερικούς μήνες έχουν...
Α-συμφωνίες στην πόλη του Μότσαρτ
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
Η απόσταση που χωρίζει Άνγκελα Μέρκελ και Βίκτορ Όρμπαν στο μεταναστευτικό επαναβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Σήμερα αναμένεται επίσης να συναντηθούν Σεμπάστιαν Κουρτς και Χορστ...
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Μια συμφωνία με πολλές «γκρίζες ζώνες»
Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται όσο γίνονται γνωστά τα συμφωνηθέντα για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, που για μία ακόμη φορά φαίνεται να αποτυγχάνει να δώσει μια πραγματική λύση στο πρόβλημα. Το...
Μια συμφωνία με πολλές «γκρίζες ζώνες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας