«Φαίνεται σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση, έχοντας πετύχει τον δεδηλωμένο στόχο της σταθεροποίησης της σύγκρουσης στη Λιβύη και καθιστώντας την ώριμη για διαπραγματεύσεις, υπερβαίνει τις δυνάμεις της», σχολιάζει στο twitter ο γνωστός αναλυτής Στίβεν Κουκ του αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις.
Πρωτίστως, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Αγκυρας με τη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο Γαλλία, στη σκιά της πρόσφατης καταγγελίας του Παρισιού για «εξαιρετικά επιθετική ενέργεια» από τουρκικές φρεγάτες κατά γαλλικού πολεμικού πλοίου, σε επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Είναι επίσης η ρευστότητα στην ευκαιριακή συμμαχία της με τη Ρωσία. Αλλά και η προχθεσινή επιστολή-κόλαφος του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, όπου υπογραμμίζει ότι η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητά την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400.
Μετωπική Αγκυρας-Παρισιού
Χθες, λίγες ώρες μετά το δριμύ «κατηγορώ» του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι η Αγκυρα «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη, παραβιάζοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου» και τη σαφή προειδοποιήσή του ότι «δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία» στη βορειοαφρικανική χώρα (κάτι που, όπως τόνισε, επεσήμανε και στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, σε προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους), η κυβέρνηση Ερντογάν επιχείρησε να ζητήσει από το Παρίσι... και τα ρέστα.
«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα είναι η Γαλλία που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι. «Ο λιβυκός λαός», προσέθεσε σε ρόλο αυτόκλητου εκπροσώπου του, «δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία, επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της».
«Κατηγορώ» από Μενέντεζ
Υπογραμμίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν μασά τα λόγια του στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζει ότι, παρά την επιδίωξη της Αγκυρας να κεφαλαιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ήταν και παραμένει μια παράνομη συμφωνία, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου.
Ζητά πλήρη εφαρμογή των βασικών προβλέψεων του Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και καλεί τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων αφενός σε Τούρκους πολίτες που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, αφετέρου κατά της Αγκυρας για την αγορά των S-400 που «θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της στη συμμαχία –ένα θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ– και σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».
Ρωσική μεσολάβηση
Με όλα αυτά ως φόντο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου για το θέμα της Λιβύης και την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, οι δύο ομόλογοί του «τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της προσέγγισης... ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και να αναζητήσουμε συμφωνίες αποδεκτές για όλες τις πλευρές» της Λιβύης.
Χθες, πάντως, μετά την πρόσφατη αυστηρή προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι για «άμεση επέμβαση» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο άξονας Τρίπολης - Αγκυρας επιχειρήσει να καταλάβει το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Σύρτης, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, προειδοποίησε χθες εκ νέου ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Λιβύη να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο «τρομοκρατικών ομάδων» και «ένοπλων μισθοφόρων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας