«Ποιος απομένει, εκτός από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς;» αναρωτιέται η Deutche Welle για τον Σέρβο πρόεδρο και τη χώρα του, μετά τη σαρωτική –πλην «πύρρειο» κατά πολλούς αναλυτές– νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματός του (SNS) στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής: τις πρώτες στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων, το SNS προβλέπεται να ξεπεράσει σε ποσοστό το 63% και να εξασφαλίσει από μόνο του ευρεία πλειοψηφία άνω των 2/3 σε σύνολο 250 εδρών στη νέα Βουλή. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αποκτά πλήρη άνεση κινήσεων για τυχόν συνταγματικές αλλαγές – πιθανόν απαραίτητες, αναλόγως των εξελίξεων στο θέμα του Κοσόβου...
Αυτά, σε μια εκλογική αναμέτρηση που την μποϊκόταραν τα μεγαλύτερα κόμματα της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης, τα οποία καταγγέλλουν εδώ και μήνες τον Σέρβο πρόεδρο για απολυταρχισμό, ωμή προπαγάνδα και εκφοβισμό των ψηφοφόρων.
Αν και το ποσοστό συμμετοχής τελικά εκτιμάται ότι μετά βίας άγγιξε το 50%, δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας (δεν υπάρχει σχετικό όριο στη Σερβία). Οπως πάντως πολλοί επισημαίνουν, τίθεται σαφώς θέμα νομιμοποίησης της παντοκρατορίας Βούτσιτς.
Ο ίδιος ουδόλως δείχνει να πτοείται. «Είμαι ευγνώμων για αυτή την ιστορική στήριξη από τον λαό», διακήρυξε στην πανηγυρική ομιλία του – παρά το ότι αυτές οι εκλογές δεν αφορούσαν καν το αξίωμά του. Σε ρόλο μάλιστα απόλυτου ρυθμιστή, άφησε εκκρεμές το ερώτημα εάν θα επαναληφθεί η –αδιάλειπτη από το 2012– κυβερνητική συμμαχία του SNS με τους Σοσιαλιστές τού μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάτσιτς, που αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη, με περίπου 32 έδρες.
Το μοναδικό εκτός κυβερνητικού μετώπου κόμμα, που κατάφερε να ξεπεράσει το (προσφάτως μειωμένο) όριο του 3%, ήταν η νεοσυσταθείσα Σερβική Πατριωτική Δύναμη του πρώην πολίστα Αλεξάνταρ Σέπιτς, που έσπασε το εκλογικό μποϊκοτάζ και απέσπασε μόλις το 4,25% των ψήφων.
Τις εναπομείνασες έδρες, που υπολογίζονται συνολικά από 14 έως 17, μοιράζονται τα μειονοτικά κόμματα Ούγγρων, Αλβανών και Βοσνίων, για τα οποία θεσπίστηκε προεκλογικά –και κατά πολλούς μόνο για τα... μάτια της Ε.Ε.– ειδικό, πρακτικά ισχνό όριο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.
Οι αυξανόμενες καταγγελίες για απαξίωση της δημοκρατίας στη Σερβία δεν δείχνουν πάντως να θορυβούν τη Δύση. Για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., άλλωστε, ο Βούτσιτς –στενός σύμμαχος της Μόσχας και του Πεκίνου– παραμένει βασικός συνομιλητής στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Οχι τυχαία, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης ο Σέρβος πρόεδρος ξεκίνησε σειρά κρίσιμων επαφών.
Στο Βελιγράδι αναμενόταν χθες ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε., πρώην ΥΠΕΞ της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάγκτσακ. Σήμερα ο Βούτσιτς μεταβαίνει στη Μόσχα για κομβικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Επόμενος σταθμός του, το Σάββατο, είναι ο Λευκός Οίκος, όπου –όπως ανακοινώθηκε– έχει προσκληθεί και ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας