Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η γερμανική προεδρία στη σκιά του προσφυγικού
AP PHOTO / PETROS GIANNAKOURIS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γερμανική προεδρία στη σκιά του προσφυγικού

  • A-
  • A+
Τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να θεσπιστούν κοινοί κανόνες νόμιμης μετανάστευσης για την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ε.Ε., να γίνει κοινοτικό ζήτημα ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και να οριστούν με σαφήνεια οι ευθύνες για τη θαλάσσια διάσωση προσφύγων και μεταναστών.

Διά της τεθλασμένης σχεδιάζει να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου. Οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για το άσυλο στη θέση των Συνθηκών του Δουβλίνου, έχουν σκαλώσει στην άρνηση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών να συμμετάσχουν στον μηχανισμό κατανομής αιτούντων άσυλο.

Μπροστά στον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα, για άλλη μία φορά, οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Ζεεχόφερ εξετάζουν τη δυνατότητα σαλαμοποίησης του πλαισίου που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή, διατηρώντας ενεργά τα κεφάλαια των Συνθηκών του Δουβλίνου που δεν μπορούν να αναθεωρηθούν λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας αλλά και των επιφυλάξεων που έχουν ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα, ο Χ. Ζεεχόφερ ετοιμάζεται να υιοθετήσει την ιδέα των ευκαιριακών συμφωνιών μεταξύ των πρόθυμων χωρών για την κατανομή των προσφύγων, με την προϋπόθεση ότι σε περιόδους προσφυγικών κρίσεων όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν αναλογική συμμετοχή στη φιλοξενία των νέων προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά κέντρα αναφοράς, κατά τα πρότυπα των γερμανικών Ankerzentren.

Η ιδέα σχετίζεται με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στην προστασία της δημόσιας υγείας, με την επιβολή αυστηρών απαγορεύσεων.

Τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να θεσπιστούν κοινοί κανόνες νόμιμης μετανάστευσης για την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ε.Ε., να γίνει κοινοτικό ζήτημα ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και να οριστούν με σαφήνεια οι ευθύνες για τη θαλάσσια διάσωση προσφύγων και μεταναστών.

Η πρόταση Ζεεχόφερ προσέθεσε την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα hotspots των ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής και εν συνεχεία την κατανομή όσων περνούν την προκαταρκτική εξέταση, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και την άμεση απέλαση όσων απορρίπτονται.

Η Γαλλία και η Ιταλία επιμένουν ότι η αναλογική κατανομή θα πρέπει να είναι δεσμευτική, παρά τη σταθερή άρνηση της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας. Μπροστά στο νέο αδιέξοδο, η Γερμανία αναζητεί έναν συμβιβασμό ευέλικτης αλληλεγγύης, δηλαδή να επιτραπούν εξαιρέσεις εφόσον είναι αιτιολογημένες. Σε αντάλλαγμα ζητείται από τις χώρες που θα εξαιρούνται, να συμφωνήσουν ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν θα κάνουν χρήση της δυνατότητας εξαίρεσης.

Το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο την Ελλάδα και την Ιταλία. Σε περίπτωση μιας νέας προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο και τον Εβρο ή στην Κεντρική Μεσόγειο λόγω αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Λιβύη, ο μηχανισμός κατανομής των νέων προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και παράλληλα η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και επιχειρήσεις διάσωσης κοινές, υπό την ευθύνη της Frontex. 

Ανεπισήμως, η Frontex έχει ήδη εξετάσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των δυνάμεών της στην Ελλάδα (από 600 άτομα που είναι σήμερα η αποστολή σε 1.5000) ωστόσο το δυναμικό της δεν επαρκεί, όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στα μέσα του ομίλου Funke ο διευθυντής της Υπηρεσίας Φ. Λεζερί. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «λειτουργική προστασία των συνόρων υπό το πρίσμα και του κορονοϊού σημαίνει προστασία και της δημόσιας υγείας» και υπερθεματίζει να αναλάβει η Frontex ρόλο στην «υγειονομική πολιτική στα σύνορα της ΕΕ».

Οι απόψεις αυτές βρίσκουν σύμφωνες τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., πλην όμως είναι άγνωστο εάν θα περάσουν από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Β. Ορμπαν ο οποίος επιδιώκει να διατηρηθεί ως έχει η σημερινή κατάσταση και είναι από τους σταθερούς συνομιλητές του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Ενα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση της Α. Μέρκελ είναι και η διαφωνία που ανέκυψε αίφνης στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν τώρα δραστικές αλλαγές στην πρόταση Ζεεχόφερ για τις ταχείες διαδικασίες προκαταρκτικής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αντιπροτείνουν κατανομή όλων των αιτούντων σε όλες τις χώρες, κάτι που απορρίπτεται όμως από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εντούτοις, σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε η κοινοβουλευτική ομάδα, το SPD θεωρεί ότι το προσφυγικό μπορεί να λυθεί ευρωπαϊκά με «συνασπισμούς χωρών ανθρωπιάς», σχέδιο που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα και να μεταθέσει την συζήτηση για το ευρωπαϊκό σύστημα Ασύλου στην επόμενη ευρωπαϊκή προεδρία.

ΕΥΡΩΠΗ
«Διαβολοβδομάδα» για τη γερμανική κυβέρνηση
Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανικής Ενωσης τη Δευτέρα, αλλά και στη συνάντηση κορυφής Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών την Τρίτη θα κριθεί αν...
«Διαβολοβδομάδα» για τη γερμανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν
Eνόψει της συνεδρίασης του SPD για την έγκριση ή μη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως νέας προέδρου της Κομισιόν, το ζητούμενο είναι να υπερψηφιστεί η Γερμανίδα, αλλά οριακά.
Το σχέδιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πέρα από κάθε φαντασία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. για προώθηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία... διχόνοιας
Οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο SPD για τη συμφωνία στο προσφυγικό/μεταναστευτικό φέρνουν σε δυσχερή θέση την πρόεδρο Αντρέα Νάλες, η οποία -εκτός από την... αγριεμένη νεολαία του κόμματος- έχει να...
Συμφωνία... διχόνοιας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Με την πίεση των Χριστιανοκοινωνιστών για λήψη αντιμεταναστευτικών μέτρων να παραμένει ασφυκτική, η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί είτε να υποκύψει είτε να στραφεί για υποστήριξη στους Σοσιαλδημοκράτες,...
Η Μέρκελ μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζεεχόφερ προκαλεί «τριγμούς» στην κυβέρνηση
Οι πρώτοι ισχυροί τριγμοί στη νέα κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκαν με το «Master Plan» του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, για το Προσφυγικό και τη Μετανάστευση. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου...
Ο Ζεεχόφερ προκαλεί «τριγμούς» στην κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας