Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμειναν οι διαφωνίες, ανανέωσαν το ραντεβού για Ιούλιο

Παρέμειναν οι διαφωνίες, ανανέωσαν το ραντεβού για Ιούλιο

  • A-
  • A+

Για μέσα Ιουλίου και δια ζώσης ανανέωσαν το ραντεβού τους οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό αντικείμενο το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες συνομιλιών, χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο δεδομένων των διαφωνιών ορισμένων χωρών και της προσκόλλησής τους στη λογική των δανείων με μνημονιακούς μηχανισμούς επιτήρησης έναντι των επιχορηγήσεων.

Έτσι, τα νεότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης μετατίθενται επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Γρήγορη αποπληρωμή ζητά η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βιντεοδιάσκεψη ήταν «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε πως είναι «ικανοποιημένη» με τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Όπως είπε οι ηγέτες της Ε.Ε. έφτασαν «σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις». «Δεν υπήρξε κριτική για το γεγονός πως πρόκειται για ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων... και [...] κανείς δεν αμφισβήτησε τη νομική βάση αυτού που πρότεινε η Κομισιόν», υπογράμμισε.

Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει «να χτιστούν μεγάλες γέφυρες» και ότι παραμένουν «πολλά ερωτήματα», δίνοντας το στίγμα των ισχυρών διαφωνιών εντός του μπλοκ.

Μια εξ αυτών, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι είναι η βάση υπολογισμού της βοήθειας που θα λάβουν μεμονωμένα οι χώρες και ότι η διαφωνία τώρα έγκειται στον καταμερισμό των ποσών.

«Πολλά κράτη-μέλη ρώτησαν: είναι σωστή η βάση δεδομένων στην οποία αναφέρονται τα αριθμητικά στοιχεία; Εξάλλου, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τα έτη 2015 έως 2019 - είναι το σωστό μέγεθος για να δοθεί η απάντηση στην πανδημία για τα μεμονωμένα κράτη-μέλη;» διερωτήθηκε η Μέρκελ. «Και εγώ εξέφρασα τις αμφιβολίες μου» είπε επ' αυτού η καγκελάριος.

Αντ 'αυτού, είπε, «θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία. Παρόλο που, φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουμε με ουσιαστικό τρόπο λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να το κάνουμε».

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό της για τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης και της περιόδου αποπληρωμής.  «Έκανα σαφές πως θεωρούμε αρκετά μεγάλο το διάστημα από το 2021 έως το 2024. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) και όχι στην επόμενη».

Μισέλ: Παραμένουν οι δυσκολίες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για διστακτική πρόοδο και προειδοποίησε πως παραμένουν σοβαρές διαιρέσεις.

«Υπάρχει μια έκτακτη συναίνεση, η οποία είναι πολύ θετική», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο. «Αλλά ταυτόχρονα δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ακόμα ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν τώρα έτοιμοι να συζητήσουν με καλές προθέσεις, εντοπίζοντας παράλληλα τις διαφορές τους. «Τώρα, μεταβαίνουμε σε μια άλλη φάση», είπε και συμπλήρωσε: «Θα διαπραγματευτούμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης πως η σύνοδος ήταν «πολύ δύσκολη» και ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

Η τοποθέτηση του Μητσοτάκη

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Tweet Κόντε

Για «ακόμα ένα βήμα μπροστά» έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε μέσω Twitter και πρόσθεσε: «Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο». 

Μέσα Ιουλίου η επόμενη Σύνοδος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν πάλι στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κάποιοι ανέφεραν την 10η Ιουλίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης Συνόδου Κορυφής, αλλά ένας αξιωματούχος είπε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει αργότερα.

Μήνυμα Λαγκάρντ

Στη Σύνοδο παρενέβη και η  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πακέτο ανάκαμψης που θα απομακρύνει την οικονομία από μια «δραματική πτώση» διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες αναμένουν σύντομα μια συμφωνία.

«Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Η αποφασιστική και αποτελεσματική δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους παράγοντες έχει αποδείξει την αξία της: άνοιξαν τον δρόμο για μια ανάκαμψη προς το τέλος του έτους και βοήθησαν να εξασφαλιστεί κάποιος χρόνος. Αυτό αντανακλάται στο κλίμα της αγοράς, αλλά η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτού του κλίματος», δήλωσε.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% συνολικά το 2020, πριν να υπάρξει ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Είπε επίσης ότι ο χειρότερος αντίκτυπος από την πανδημία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί, και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή είναι στο 7,3% του εργατικού δυναμικού, μπορεί να φθάσει στο 10%, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

«Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη που θέλουμε να δούμε», είπε η Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, τόσο το καλύτερο για την οικονομία της ΕΕ.

Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ένα απ' τα άλλα θέματα που τέθηκαν σήμερα επί τάπητος ήταν και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως πρόκειται να παραταθούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί γερμανικής προεδρίας τα νεότερα για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη απέναντι στις προτάσεις της Ε.Ε. και όλα θα κριθούν σε νέα έκτακτη σύνοδο που θα γίνει δια ζώσης.
Επί γερμανικής προεδρίας τα νεότερα για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα παζάρια, παλιά αδιέξοδα
Την επανάληψη μιας κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα επιδιώκει η Ανγκελα Μέρκελ, με την ατζέντα όμως των ευρωτουρκικών θεμάτων πολύ μεγαλύτερη και βαρύτερη σήμερα.
Νέα παζάρια, παλιά αδιέξοδα
ΕΥΡΩΠΗ
«Ανησυχεί» για την Ανατολική Μεσόγειο ο Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Ανησυχεί» για την Ανατολική Μεσόγειο ο Σαρλ Μισέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Καραντίνα τέλος για τον Σαρλ Μισέλ
Αρνητικό βγήκε το δεύτερο τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του στο τουίτερ.
Καραντίνα τέλος για τον Σαρλ Μισέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Ερντογάν σε Μέρκελ, Μισέλ: Ο διάλογος καθορίζεται από τις κινήσεις της Ελλάδας
Όλη η ατζέντα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας συζητήθηκε στην τριμερή του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ερντογάν σε Μέρκελ, Μισέλ: Ο διάλογος καθορίζεται από τις κινήσεις της Ελλάδας
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επιλογές στη φαρέτρα της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής
Τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι επιλογές στη φαρέτρα της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας