• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 30.5°C
  4 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 31.1°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  37%

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο (αριστερά), σφιχταγκαλιάζει τον διάδοχό του, Λουίτζι ντι Μάιο (κέντρο). Την... τρυφερή στιγμή των δύο αποτυχημένων ηγετών χειροκροτά ο, ίσως επόμενος ηγέτης, Αλεσάντρο ντι Μπατίστα (δεξιά)

EPA / Massimo Percossi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιγοσβήνει η λάμψη των Πέντε Αστέρων

 • A-
 • A+
ΙΤΑΛΙΑ Σε βαθιά κρίση το συγκυβερνών κόμμα που ελλείψει ηγέτη -από τότε που παραιτήθηκε ο Λουίτζι ντι Μάιο οι Πέντε Αστέρες είναι υπό τη διαχείριση του όχι ιδιαίτερα χαρισματικού, υπηρεσιακού επικεφαλής Βίτο Κρίμι- απογοητεύει την εκλογική του βάση. Από το αδιέξοδο θα μπορούσε να τους βγάλει ο ανερχόμενος ηγέτης Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, αν δεν του ανέκοπτε τον δρόμο ο ιδρυτής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο

«Η μεγάλη θύελλα στο εσωτερικό του κινήματος Πέντε Αστέρων δεν λέει να αφήσει τη θέση της σε μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο αντιμετωπίζει όλο και σοβαρότερα προβλήματα, με ορατό, πλέον, τον κίνδυνο της διάσπασης και της οριστικής περιθωριοποίησής του», διαβάσαμε στο πρόσφατο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «Abc».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, οι «πεντάστεροι», πριν από δέκα χρόνια, φέρονται να έλαβαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Μια αδήλωτη χρηματοδότηση που σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα έφτασε στην Ιταλία με βαλιτσάκι και με κύριο «συνδετικό κρίκο» τον τότε πρόξενο της Βενεζουέλας στο Μιλάνο.

Τα Πέντε Αστέρια το διαψεύδουν, τονίζουν ότι το έγγραφο που δημοσιεύει η «Abc» είναι πλαστό (ακόμη και με εμφανή λάθη στην εκτύπωση του λογότυπου) και υπενθυμίζουν ότι το 2010, η πολιτική δύναμη του Γκρίλο είχε μόλις συσταθεί και δεν ήταν καν στο κοινοβούλιο.

Η ιστορία αυτή είναι πιθανό να μην έχει ουσιαστική συνέχεια, έστω και αν ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Θα ήταν πολύ περίεργο, άλλωστε, το κίνημα αυτό να πήρε 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον Τσάβες και στη συνέχεια να αρνήθηκε δεκαπενταπλάσιο ποσό -το οποίο και δικαιούνταν- βάσει της κρατικής κάλυψης εξόδων των διαφόρων κομμάτων.

Το θέμα, όμως, με την πολιτική αυτή δύναμη είναι ευρύτερο και αφορά τις εσωτερικές της, οξύτατες διαμάχες. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ως γνωστόν, τον Ιανουάριο παραιτήθηκε από τη θέση του πολιτικού αρχηγού. Τους τελευταίους έξι μήνες, το κίνημα διοικεί προσωρινός συντονιστής, ο γερουσιαστής Βίτο Κρίμι, κάθε άλλο παρά χαρισματικός.

Mετά την παραίτηση του Ντι Μάιο θα έπρεπε να οργανωθούν, μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, αρχαιρεσίες για την εκλογή του διαδόχου του. Στο μεταξύ τα Πέντε Αστέρια κυβερνούν με την Κεντροαριστερά (η συνεργασία με τη Λέγκα είναι, πλέον, μακρινή ανάμνηση), στα γκάλοπ λαμβάνουν 15%-17% της πρόθεσης ψήφου και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική γραμμή τους.

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην βουλευτής Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα (ο οποίος συνεχίζει να χαίρει μεγάλης στήριξης από τα μέλη του κινήματος) «τάραξε τα νερά», ζητώντας τη διεξαγωγή συνεδρίου με κύριο στόχο την ανανέωση της ηγεσίας. Στον ιδιαίτερα μαχητικό Ντι Μπατίστα, όμως, «έβαλε πάγο» ο ίδιος ο Μπέπε Γκρίλο, δηλώνοντας ότι ζει, προφανώς, σε μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα.

Το μήνυμα, δηλαδή, σε γενικές γραμμές είναι το εξής: Ασε μας ήσυχους να κυβερνήσουμε και μη δημιουργείς προβλήματα. Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι τεράστιος, διότι στους τόσους απογοητευμένους οπαδούς μπορεί να συνεχίσουν να προστίθενται διαρκώς όλο και περισσότεροι, με κύρια κριτική ότι οι κάποτε «αντισυστημικοί» Cinque Stelle εντάχθηκαν πλήρως στο παγιωμένο πολιτικό σύστημα.

Προς το παρόν, ως συμβιβασμός μπορεί να δημιουργηθεί ένα διευθυντήριο, με στόχο την πιο πλουραλιστική διοίκηση του κινήματος. Είναι σαφές, όμως, ότι πρόκειται μόνο για προσωρινή λύση.

Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει ο Ντι Μπατίστα, αν θα τραβήξει το σκοινί, φτάνοντας ενδεχομένως μέχρι και σε διάσπαση. Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον και να παρακολουθήσουμε αν θα πάρει μέρος στην όλη αυτή εμφύλια πολιτική σύγκρουση ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Δεν είναι μέλος των «πεντάστερων», αλλά τον υπέδειξαν δύο φορές για την πρωθυπουργία. Μπορεί, άραγε, να αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού του κινήματος ή οι φιλοδοξίες του ακολουθούν τελικά μόνο «κεντροαριστερή κατεύθυνση»;


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ξανά στο προσκήνιο ο Μπέπε Γκρίλο, αλλά «με το αζημίωτο»
Ο ιδρυτής του κινήματος, που άλλοτε συντάρασσε τα νερά της ιταλικής πολιτικής σκηνής, επιστρέφει για να αναλάβει την επικοινωνιακή στρατηγική των «Πέντε Αστέρων» με αμοιβή περίπου 300.000 ευρώ τον χρόνο.
Ξανά στο προσκήνιο ο Μπέπε Γκρίλο, αλλά «με το αζημίωτο»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Πέντε Αστέρες έδιωξαν τον Κόντε και ψάχνουν νέο ηγέτη για αναγέννηση
Υστερα από προσφυγή ομάδας εγγεγραμμένων μελών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, η εκλογή του Τζουζέπε Κόντε στην αρχηγία κρίθηκε άκυρη και το κόμμα επέστρεψε στα χέρια του ιδρυτή, Μπέπε Γκρίλο.
Οι Πέντε Αστέρες έδιωξαν τον Κόντε και ψάχνουν νέο ηγέτη για αναγέννηση
ΕΥΡΩΠΗ
Τα Πέντε... Πεφταστέρια και η ισχυρή Ακροδεξιά
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συνεχής ενίσχυση των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, στην οποία συμβάλλει και η νομιμοποίηση που τους παρείχε το «δημοκρατικό τόξο».
Τα Πέντε... Πεφταστέρια και η ισχυρή Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Η ρεαλιστική στρατηγική Ντράγκι και οι αναταράξεις των κομμάτων
Για την ουσία, και όχι για τους τύπους, φαίνεται πως ενδιαφέρεται ο «εξωγήινος της πολιτικής» τεχνοκράτης πρωθυπουργός, απογοητεύοντας όσους προεξοφλούσαν ότι δεν θα άλλαζε τις μέχρι τώρα ισορροπίες.
Η ρεαλιστική στρατηγική Ντράγκι και οι αναταράξεις των κομμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
O Σίλβιο επιστρέφει από την πίσω πόρτα;
Οι παρατηρητές έχουν υπογραμμίσει εδώ και καιρό ότι το κόμμα του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, αντιπολιτεύεται με εντυπωσιακά χαμηλούς και «ευγενικούς» τόνους την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
O Σίλβιο επιστρέφει από την πίσω πόρτα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας