Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σιγοσβήνει η λάμψη των Πέντε Αστέρων

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο (αριστερά), σφιχταγκαλιάζει τον διάδοχό του, Λουίτζι ντι Μάιο (κέντρο). Την... τρυφερή στιγμή των δύο αποτυχημένων ηγετών χειροκροτά ο, ίσως επόμενος ηγέτης, Αλεσάντρο ντι Μπατίστα (δεξιά)

EPA / Massimo Percossi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιγοσβήνει η λάμψη των Πέντε Αστέρων

  • A-
  • A+
ΙΤΑΛΙΑ Σε βαθιά κρίση το συγκυβερνών κόμμα που ελλείψει ηγέτη -από τότε που παραιτήθηκε ο Λουίτζι ντι Μάιο οι Πέντε Αστέρες είναι υπό τη διαχείριση του όχι ιδιαίτερα χαρισματικού, υπηρεσιακού επικεφαλής Βίτο Κρίμι- απογοητεύει την εκλογική του βάση. Από το αδιέξοδο θα μπορούσε να τους βγάλει ο ανερχόμενος ηγέτης Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, αν δεν του ανέκοπτε τον δρόμο ο ιδρυτής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο

«Η μεγάλη θύελλα στο εσωτερικό του κινήματος Πέντε Αστέρων δεν λέει να αφήσει τη θέση της σε μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο αντιμετωπίζει όλο και σοβαρότερα προβλήματα, με ορατό, πλέον, τον κίνδυνο της διάσπασης και της οριστικής περιθωριοποίησής του», διαβάσαμε στο πρόσφατο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «Abc».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, οι «πεντάστεροι», πριν από δέκα χρόνια, φέρονται να έλαβαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Μια αδήλωτη χρηματοδότηση που σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα έφτασε στην Ιταλία με βαλιτσάκι και με κύριο «συνδετικό κρίκο» τον τότε πρόξενο της Βενεζουέλας στο Μιλάνο.

Τα Πέντε Αστέρια το διαψεύδουν, τονίζουν ότι το έγγραφο που δημοσιεύει η «Abc» είναι πλαστό (ακόμη και με εμφανή λάθη στην εκτύπωση του λογότυπου) και υπενθυμίζουν ότι το 2010, η πολιτική δύναμη του Γκρίλο είχε μόλις συσταθεί και δεν ήταν καν στο κοινοβούλιο.

Η ιστορία αυτή είναι πιθανό να μην έχει ουσιαστική συνέχεια, έστω και αν ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Θα ήταν πολύ περίεργο, άλλωστε, το κίνημα αυτό να πήρε 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον Τσάβες και στη συνέχεια να αρνήθηκε δεκαπενταπλάσιο ποσό -το οποίο και δικαιούνταν- βάσει της κρατικής κάλυψης εξόδων των διαφόρων κομμάτων.

Το θέμα, όμως, με την πολιτική αυτή δύναμη είναι ευρύτερο και αφορά τις εσωτερικές της, οξύτατες διαμάχες. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ως γνωστόν, τον Ιανουάριο παραιτήθηκε από τη θέση του πολιτικού αρχηγού. Τους τελευταίους έξι μήνες, το κίνημα διοικεί προσωρινός συντονιστής, ο γερουσιαστής Βίτο Κρίμι, κάθε άλλο παρά χαρισματικός.

Mετά την παραίτηση του Ντι Μάιο θα έπρεπε να οργανωθούν, μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, αρχαιρεσίες για την εκλογή του διαδόχου του. Στο μεταξύ τα Πέντε Αστέρια κυβερνούν με την Κεντροαριστερά (η συνεργασία με τη Λέγκα είναι, πλέον, μακρινή ανάμνηση), στα γκάλοπ λαμβάνουν 15%-17% της πρόθεσης ψήφου και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική γραμμή τους.

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην βουλευτής Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα (ο οποίος συνεχίζει να χαίρει μεγάλης στήριξης από τα μέλη του κινήματος) «τάραξε τα νερά», ζητώντας τη διεξαγωγή συνεδρίου με κύριο στόχο την ανανέωση της ηγεσίας. Στον ιδιαίτερα μαχητικό Ντι Μπατίστα, όμως, «έβαλε πάγο» ο ίδιος ο Μπέπε Γκρίλο, δηλώνοντας ότι ζει, προφανώς, σε μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα.

Το μήνυμα, δηλαδή, σε γενικές γραμμές είναι το εξής: Ασε μας ήσυχους να κυβερνήσουμε και μη δημιουργείς προβλήματα. Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι τεράστιος, διότι στους τόσους απογοητευμένους οπαδούς μπορεί να συνεχίσουν να προστίθενται διαρκώς όλο και περισσότεροι, με κύρια κριτική ότι οι κάποτε «αντισυστημικοί» Cinque Stelle εντάχθηκαν πλήρως στο παγιωμένο πολιτικό σύστημα.

Προς το παρόν, ως συμβιβασμός μπορεί να δημιουργηθεί ένα διευθυντήριο, με στόχο την πιο πλουραλιστική διοίκηση του κινήματος. Είναι σαφές, όμως, ότι πρόκειται μόνο για προσωρινή λύση.

Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει ο Ντι Μπατίστα, αν θα τραβήξει το σκοινί, φτάνοντας ενδεχομένως μέχρι και σε διάσπαση. Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον και να παρακολουθήσουμε αν θα πάρει μέρος στην όλη αυτή εμφύλια πολιτική σύγκρουση ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Δεν είναι μέλος των «πεντάστερων», αλλά τον υπέδειξαν δύο φορές για την πρωθυπουργία. Μπορεί, άραγε, να αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού του κινήματος ή οι φιλοδοξίες του ακολουθούν τελικά μόνο «κεντροαριστερή κατεύθυνση»;


 

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
O Σίλβιο επιστρέφει από την πίσω πόρτα;
Οι παρατηρητές έχουν υπογραμμίσει εδώ και καιρό ότι το κόμμα του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, αντιπολιτεύεται με εντυπωσιακά χαμηλούς και «ευγενικούς» τόνους την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
O Σίλβιο επιστρέφει από την πίσω πόρτα;
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία: Πτωτική τάση στα κρούσματα του covid-19
Η Ιταλία έχει καταλάβει ότι «πρόκειται για μια κρίση χωρίς προηγούμενο» και ότι στη φάση αυτή δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσο θα κοστίσει στην ιταλική και στη διεθνή οικονομία.
Ιταλία: Πτωτική τάση στα κρούσματα του covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητείται «Αστέρας» χωρίς... γραβάτες!
Ο επίλογος είχε ήδη γραφτεί. Δυόμισι χρόνια μετά τη στέψη του από τον ιδρυτή του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο, ο Λουίτζι ντι Μάιο παραιτήθηκε από τη θέση του αρχηγού του κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ζητείται «Αστέρας» χωρίς... γραβάτες!
ΕΥΡΩΠΗ
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
Ετος δοκιμασίας θα είναι το 2020 για τη συγκυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων, ενώ ο Σαλβίνι καραδοκεί για να επανέλθει στην εξουσία και το Κίνημα της Σαρδέλας εξαπλώνεται...
Προκλήσεις και αβεβαιότητες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «σαρδέλες» του Σαλβίνι και οι «αόρατοι νεοναζί»
Οι εκπλήξεις δεν λείπουν ποτέ και δεν περιορίζονται μόνο στις ξενοφοβικές δηλώσεις της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του «κινήματος της σαρδέλας» σε όλη τη χώρα βάζουν σε δύσκολη θέση...
Οι «σαρδέλες» του Σαλβίνι και οι «αόρατοι νεοναζί»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόντε πατάει σε δύο βάρκες
Βαθιά απογοητευμένοι μένουν μέχρι στιγμής όσοι περίμεναν κάποια ουσιώδη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική μετά την διαφοροποίηση στην κυβέρνηση, καθώς τα Πέντε Αστέρια πατούν στα χνάρια του Ματέο Σαλβίνι.
Ο Κόντε πατάει σε δύο βάρκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας