Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη βουλιάζει, ενώ η Ε.Ε. «πετάει αετό»

Η επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη βουλιάζει, ενώ η Ε.Ε. «πετάει αετό»

  • A-
  • A+
Αναποτελεσματική η επιχείρηση για το εμπάργκο όπλων, παρά τα καλά λόγια από τις Βρυξέλλες ● Το NATO και οι οριακές ισορροπίες με την Άγκυρα ● Ενίσχυση ζήτησε ο Στεφανής.

Οι εξελίξεις στην Λιβύη και το στάτους της πολυδιαφημισμένης ευρωπαϊκής επιχείρησης για το εμπάργκο όπλων προς τη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε..

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. μίλησε για την επιχείρηση «Irini», όμως έμεινε σε γενικότητες, παρέπεμψε στον ΟΗΕ και απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το επεισόδιο μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε ότι «η Ε.Ε. ακολουθεί τους κανόνες που έχει θέσει ο ΟΗΕ όταν αποφάσισε το εμπάργκο όπλων. Δηλαδή καλεί τα πλοία να απαντήσουν και να δηλώσουν το φορτίο και το δρομολόγιο τους. Εάν δεν υπάρξει απάντηση τότε παρεμβαίνουν. Εάν υπάρξει απάντηση τότε μεταφέρουν τις πληροφορίες πίσω στον ΟΗΕ, χωρίς άλλη παρέμβαση».

«Στο περιστατικό που έγινε την περασμένη εβδομάδα», είπε, «η φρεγάτα της επιχείρησης κάλεσε το εμπορικό πλοίο με σημαία Ταζμανίας να απαντήσει. Το εμπορικό μεν δεν απάντησε, αλλά απάντησαν για λογαριασμό του οι τουρκικές φρεγάτες που το συνόδευαν, με την Αγκυρα να αναφέρει ότι έχει ναυλώσει η ίδια το πλοίο το οποίο - κατά δήλωσή της- μετέφερε, συνοδεία των πολεμικών της, ιατρικό υλικό στη Λιβύη. Οι εξηγήσεις αυτές μεταβιβάστηκαν αρμοδίως και η ελληνική φρεγάτα αποχώρησε από το σημείο».

Στήριξη στην «Ειρήνη» αλλά...

Παρά την κριτική και τα σημαντικά λάθη, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Πέτερ Στάνο υποστήριξε ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» είναι μέχρι στιγμής αποτελεσματική.

Μιλώντας στο euractiv, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει περισσότερες από 75 περιπτώσεις όπου η «Ειρήνη» σταμάτησε πλοία στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων.

Ο Στάνο, ακόμη, υποστήριξε ότι σε άλλες περιπτώσεις, η επιχείρηση «Ειρήνη» συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία για άλλες υποθέσεις, όπως η προσπάθεια πλοίων να σπάσουν το εμπάργκο μεταφοράς πετρελαίου.

Στην πράξη, πάντως, η επιχείρηση είναι μάλλον αναποτελεσματική, καθώς στα ανοιχτά της Λιβύης πλέει μόνο μία ελληνική φρεγάτα και οι υποσχέσεις Γερμανών και Γάλλων για ναυτική στήριξη έχουν μείνει στα χαρτιά.

Το NATO και οι οριακές ισορροπίες με την Άγκυρα

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι το ζήτημα της Λιβύης θα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ε.Ε.  μπορεί να τοποθετηθεί ζητώντας τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο όπλων με τη ονομασία «Ειρήνη».

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, στη σημερινή του ενημέρωση, μίλησε μόνο για «συνεργασία» και όχι για ενεργό συμμετοχή της Συμμαχίας, όμως, όπως μεταδίδει το euractiv, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε πει την Παρασκευή ότι η Ε.Ε. έχει έρθει σε επαφή με το ΝΑΤΟ για να διερευνήσει «ποιές διευθετήσεις πρέπει να γίνουν» με την αντίστοιχη επιχείρηση της Συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο που έχει την ονομασία «Φύλακας της Θάλλασας» (Sea Guardian).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης το ΝΑΤΟ έχει διαθέσει δυο πλοία να περιπολούν στη Μεσόγειο για να καταγράφουν τις διελεύσεις, να αποτρέπουν τρομοκρατικές ενέργειες και να προβάλουν την εικόνα της «σταθερότητας» στην περιοχή. «Η Συμμαχία συζητά πώς μπορεί να στηριχθεί η νέα επιχείρηση της Ε.Ε., "Ειρήνη"», είπε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, «καθώς είναι σημαντικό να εφαρμοστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ».

Το παράδοξο, φυσικά, έγκειται στον ρόλο της Τουρκίας. Η χώρα είναι μέλος του NATO, όμως λόγω της συμμαχίας της με την κυβέρνηση Σαράτζ, η Άγκυρα, υποστηρίζει θερμά και την αποστολή οπλισμού και στρατιωτών προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό πρόβλημα για το NATO, το οποίο, εφόσον συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη», θα πρέπει να παρακολουθεί πλοία μιας χώρας-μέλους. 

Κι εκτός αυτού, για να αλλάξει ο στόχος της νατοϊκής αποστολής και να στηριχθεί από τη Συμμαχία η επιχείρηση Ειρήνη, χρειάζεται η έγκριση και των 30 χωρών-μελών, πράγμα που σημαίνει ότι η Αγκυρα είναι πολύ πιθανό να θέσει βέτο.

Η Άγκυρα έχει ήδη αντιδράσει αρνητικά στην συγκεκριμένη επιχείρηση, την οποία χαρακτηρίζει προκατειλημμένη, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη εντολή για εφαρμογή του εμπάργκο στα νότια σύνορα της Λιβύης, από όπου πιστεύεται ότι ενισχύονται οι άνδρες του στρατηγού Χάφταρ με όπλα και μισθοφόρους.

Ενίσχυση ζήτησε ο Στεφανής

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ζήτησε ενίσχυση με ναυτικά μέσα στης ευρωπαϊκής επιχείρησης, καθώς, το μοναδικό πλοίο που πλέι στα λιβυκά ύδατα είναι η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι».

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στην παρέμβασή του, επέκρινε τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., ως ουσιώδους παράγοντα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας που πρέπει να επιδείξει η Ένωση, απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υποκινηθείσα από την Τουρκία, μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, καθώς και την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που την υποστήριζε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνη απέναντι σε τρεις τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης
Οι Ευρωπαίοι εταίροι άφησαν ακάλυπτη τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που διατάχθηκε να κάνει νηοψία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» σε εμπορικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων.
Μόνη απέναντι σε τρεις τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν ξέρουν τίποτε για την επιχείρηση «Ειρήνη»...
Το μπαλάκι στον ΟΗΕ έριξαν οι Βρυξέλλες για το επεισόδιο στα ανοιχτά της Βεγγάζης μεταξύ του ελληνικού ελικοπτέρου της φρεγάτας «Σπέτσαι» και του ύποπτου για μεταφορά όπλων τουρκικού εμπορικού πλοίου «Cirkin»,...
Δεν ξέρουν τίποτε για την επιχείρηση «Ειρήνη»...
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφωνία προς το παρόν από Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα
Σε επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. παρέπεμψε το θέμα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. ♦ Προσεχώς στην Τουρκία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Αφωνία προς το παρόν από Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα
ΑΦΡΙΚΗ
Για τα... μάτια της Σύρτης η ρωσοτουρκική ψυχρότητα
Η επιχείρηση των δυνάμεων της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του Χάφταρ είναι η αιτία για την αναβολή της συνάντησης...
Για τα... μάτια της Σύρτης η ρωσοτουρκική ψυχρότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Kυρώσεις από Ε.Ε. σε τουρκική ναυτιλιακή για το εμπάργκο στη Λιβύη
Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Avrasya Shipping, της εταιρείας που ναυλώνει το τουρκικό πλοίο Cirkin που έγινε η αφορμή για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, γιατί φέρεται ότι...
Kυρώσεις από Ε.Ε. σε τουρκική ναυτιλιακή για το εμπάργκο στη Λιβύη
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν θα αφήσουμε τα στρατηγικά ζητήματα μόνο στο ΝΑΤΟ»
Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι ζήτημα είναι να προστατευθεί η ειρήνη στη Μεσόγειο, να συζητηθούν ενεργειακά θέματα, αλλά και θέματα στρατηγικής, στα οποία πρέπει να...
«Δεν θα αφήσουμε τα στρατηγικά ζητήματα μόνο στο ΝΑΤΟ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας