Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχη διαδοχής για την προεδρία του Eurogroup

Ο Μάριο Σεντένο έχει ήδη αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας και θα παραδώσει τη θέση του προέδρου του Eurogroup στις 9 Ιουλίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη διαδοχής για την προεδρία του Eurogroup

  • A-
  • A+
Συνυφασμένη με τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης η εκλογή του αντικαταστάτη του Σεντένο ● Φαβορί η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, ανάμεσα στους τρεις πρώτους υποψηφίους ● Το προφίλ του Ιρλανδού Ντόνοχιου και του Λουξεμβούργιου Γκραμένια.

Η μάχη για τη διαδοχή του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup ξεκινά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. To Eurogroup, αν και άτυπο σώμα, αποτέλεσε στο παρελθόν ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε.

Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 όσο και στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ακολούθησε. Το ίδιο θα επαναληφθεί πιθανότατα και τα επόμενα χρόνια όταν η Ε.Ε. θα κληθεί να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότησή του.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 25 Ιουνίου, ενώ η εκλογή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου

Στην τελευταία συνάντηση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη, όπου πραγματοποιήθηκε μια αρχική συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ενστάσεις και οι διαφωνίες έπεσαν σύννεφο. Μεταξύ άλλων και για τη νομιμότητα της άντλησης κεφαλαίων μέσω αγορών από την Κομισιόν, για το μέγεθος της ενίσχυσης που θα λάβει η κάθε χώρα, για τους όρους, για τη χρονική διάρκεια των μέτρων τόνωσης. Οι ενστάσεις αυτές είναι πολύ πιθανό ότι θα καθορίσουν και τη στάση αρκετών χωρών απέναντι στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Σεντένο.

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την περασμένη Πέμπτη τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 25 Ιουνίου, ενώ η εκλογή του προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.

Εδώ και καιρό -μήνες πριν ο Σεντένο ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πορτογαλική κυβέρνηση- τρία ονόματα ξεχωρίζουν ως πιθανότεροι διεκδικητές της θέσης: η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια και ο Ιρλανδός ομόλογός τους, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Η Καλβίνο ήταν υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ, θέση που κατέλαβε τελικά η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Είναι γνωστή στους κύκλους των Βρυξελλών καθώς το διάστημα 2006-2018 υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων και ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των γενικών διευθύνσεων Ανταγωνισμού, Εσωτερικής Αγοράς, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

Από το 2014 έως το 2018 που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στη χώρα της διετέλεσε γενική διευθύντρια του Προϋπολογισμού υπό τον γνωστό Γερμανό επίτροπο Γκίντερ Εντιγκερ. Η Καλβίνο θεωρείται για την ώρα φαβορί καθώς φέρεται να έχει την υποστήριξη Γερμανίας και Γαλλίας. Η ευελιξία της αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού μετρούν υπέρ της.

Ευελιξία

Η Καλβίνο τάχθηκε αρχικά υπέρ της έκδοσης των ευρω-ομολόγων. Στη συνέχεια όμως, όταν οι χώρες του Βορρά τα στύλωσαν, ελίχθηκε προτείνοντας την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά χωρίς όρους. Επιλογή που αποδέχθηκαν εν μέρει οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η οποία επέτρεψε το ξεκλείδωμα κεφαλαίων 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών-μελών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επίσης, στα μέσα Απριλίου η Καλβίνο πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 1,5 τρισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρω-ομόλογα αόριστης διάρκειας.

Οι μετέπειτα προτάσεις Μακρόν-Μέρκελ για ταμείο 500 δισ. ευρώ αλλά και της Κομισιόν (750 δισ. ευρώ) φαίνεται να αποτελούν μετεξέλιξη της πρότασής της. Υπέρ της εκλογής της στην προεδρία του Eurogroup μετρά ακόμη το γεγονός ότι έρχεται από κυβέρνηση σοσιαλιστών μιας χώρας του Νότου. Η υποψηφιότητά της καλύπτει έτσι την ανάγκη για ισορροπία στο μοίρασμα των επιτελικών θέσεων της Ε.Ε. μεταξύ πολιτικών ομάδων και περιοχών της Ε.Ε. Αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόνοχιου θα είναι υποψήφιος μόνο αν η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα του τον διατηρήσει επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών. Ατού της υποψηφιότητάς του είναι η καλλιέργεια σχέσεων τόσο με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, μέσω της συμμετοχής της Ιρλανδίας στη χανσεατική ομάδα, όσο και με τις χώρες του Νότου, τις οποίες στήριξε στο αίτημά τους για έκδοση κοινού χρέους.

Ο Πιερ Γκραμένια, τέλος, που ήταν αντίπαλος του Σεντένο το 2017 αλλά έχασε, οφείλει την υποψηφιότητά του στην εμπειρία του (7 χρόνια υπουργός) αλλά κυρίως στην πολυετή σχέση του με τα κέντρα των αποφάσεων. Διπλωμάτης καριέρας αλλά και λομπίστας πριν μπει στην κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου, ο Γκραμένια διατελεί μεταξύ άλλων σήμερα και μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

ΕΥΡΩΠΗ
Σε ανοιχτή συζήτηση για το κορονο-ομόλογο καλεί ο Σεντένο
Τη στιγμή που άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «προσγειώνουν» όσους ζητούν την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του Eurogroup συντηρεί την εν λόγω συζήτηση.
Σε ανοιχτή συζήτηση για το κορονο-ομόλογο καλεί ο Σεντένο
ΕΥΡΩΠΗ
Παραιτήθηκε ξαφνικά ο πρόεδρος του EuroWorking Group
Την απόφασή του να παραιτηθεί από επικεφαλής του Euro Working Group, λίγους μόλις μήνες μετά τον διορισμό του στη θέση αυτή, ανακοίνωσε ξαφνικά ο Χανς Βίλμπριφ.
Παραιτήθηκε ξαφνικά ο πρόεδρος του EuroWorking Group
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα παζάρια, παλιά αδιέξοδα
Την επανάληψη μιας κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα επιδιώκει η Ανγκελα Μέρκελ, με την ατζέντα όμως των ευρωτουρκικών θεμάτων πολύ μεγαλύτερη και βαρύτερη σήμερα.
Νέα παζάρια, παλιά αδιέξοδα
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή στον Σεντένο για γενναία μέτρα από κοινοβουλευτικά σώματα επτά χωρών
Οι πρόεδροι 10 Κοινοβουλευτικών Σωμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Κ.Τασούλας, καλούς τα ευρωπαϊκά όργανα να συμβάλουν στην επίτευξη μιας προωθημένης και άνευ προηγουμένου κινητοποίησης πόρων για την πανδημία.
Επιστολή στον Σεντένο για γενναία μέτρα από κοινοβουλευτικά σώματα επτά χωρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας