• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.1°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.6°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.3°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  46%
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους, ο κίνδυνος παραμένει

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

AP Photo/Yorgos Karahalis

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους, ο κίνδυνος παραμένει

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με κάποιες εξαιρέσεις, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν από σήμερα τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία Covid-19 έχει υποχωρήσει στην Ευρώπη, αλλά με τους υγειονομικούς και τον ΠΟΥ να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και θα πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Περίπου τρεις μήνες απομόνωσης οδήγησαν τις οικονομίες σε τέλμα και όλοι ελπίζουν ότι ο τουρισμός σε συνδυασμό με τα σχέδια στήριξης της οικονομίας οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Έπειτα από την έκκληση την περασμένη εβδομάδα της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, η πλειονότητα των χωρών το έκανε πράξη και από τις αρχές Ιουλίου θα προχωρήσουν σε άρση των περιορισμών και για τις τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα αποκατέστησαν από σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών χωρών της ζώνης Σένγκεν, ενώ η χώρα μας, μετά και την αντίστοιχη παρουσίαση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από τη Σαντορίνη, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός Ε.Ε., όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Από απόψε τα μεσάνυχτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.

Κάποιες από τις χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν πάντως σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Νορβηγία, που βρίσκεται εκτός Ε.Ε. αλλά έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν, ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά με όρους που προς το παρόν αποκλείουν τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση.

Η Ιταλία, που μαζί με την Ισπανία ήταν από τις χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, άνοιξε τα σύνορά στις 3 Ιουνίου για όλους τους ταξιδιώτες, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει τουρίστες. Η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της από την Πέμπτη και η Πολωνία από το Σάββατο.

Παραμένουν κλειστές

Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.

Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της δέκα ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για τις χώρες του Σένγκεν, στις 21 Ιουνίου, αντί για την 1η Ιουλίου που είχε αποφασιστεί αρχικά. Μόνη εξαίρεση η Πορτογαλία, για την οποία τα σύνορα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια υγειονομική κατάσταση, κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Πολλές χώρες, όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων, είχαν επιλέξει τη «στρατηγική του κρεμμυδιού». Επέτρεπαν αρχικά την είσοδο πρώτα σε ταξιδιώτες από τις γειτονικές τους χώρες, προτού επιτρέψουν πιο ευρέως την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι ήταν ήδη δυνατό οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη.

Ωστόσο, η Σουηδία ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της Ε.Ε., όπως και το Λουξεμβούργο.

«Όχι» από την Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, διέψευσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Αιτία της διάψευσης, δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο η Ιαπωνία μπορεί να ξαναρχίσει τα επιχειρηματικά ταξίδια από και προς την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη εντός των προσεχών μηνών.

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να χαλαρώσει την απαγόρευση εισόδου, λαμβάνοντας συνολικά υπόψη διαφόρους παράγοντες και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς σε στάδια αν αποφασίσει να το κάνει αυτό, δήλωσε ο Μοτέγκι στο κοινοβούλιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τους ομολόγους του του Βιετνάμ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια σε αυτούς που το χρειάζονται.

ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει κι άλλο η Ευρώπη
Η Κομισιόν χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ της επικαιροποίησης της σύστασης για το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Ανοίγει κι άλλο η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Tαξίδια χωρίς επιπλέον τεστ και καραντίνα σε όσους έχουν εμβολιαστεί
Νέες προτάσεις, που λαμβάνουν υπόψη τους τον εμβολιασμό που αυξάνεται στην Ευρώπη, αλλά και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19, παρουσίασε η Κομισιόν. Σκοπός είναι να διευκολυνθούν τα ταξίδια αναψυχής κατά τη...
Κομισιόν: Tαξίδια χωρίς επιπλέον τεστ και καραντίνα σε όσους έχουν εμβολιαστεί
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνορα ανοιχτά για εμβολιασμένους
Μόνο η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απομένει για να εφαρμοστεί η πρόταση της Ε.Ε. για άδεια εισόδου στα κράτη-μέλη με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρκεί να έχει γίνει με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ.
Σύνορα ανοιχτά για εμβολιασμένους
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το «πράσινο πιστοποιητικό» ενώ ο χρόνος πιέζει
Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν αν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, στον τριμερή διάλογο που διήρκεσε μέχρι αργά το...
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το «πράσινο πιστοποιητικό» ενώ ο χρόνος πιέζει
ΕΥΡΩΠΗ
Δύσκολα πριν τη «σεζόν» το ταξιδιωτικό ευρω-πάσο
Και εγένετο... πράσινο πιστοποιητικό. Παρότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς πιέζει ώστε να είναι έτοιμο πριν από την 1η Ιουνίου, ήδη κράτη λένε ότι δεν θα το ψηφίσουν.
Δύσκολα πριν τη «σεζόν» το ταξιδιωτικό ευρω-πάσο
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωκοινοβούλιο: Πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο για ιατρικούς σκοπούς
Οι θέσεις που διαμορφώθηκαν από την Έκθεση «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό», η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά, υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή...
Ευρωκοινοβούλιο: Πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο για ιατρικούς σκοπούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας