Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους, ο κίνδυνος παραμένει

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

AP Photo/Yorgos Karahalis

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους, ο κίνδυνος παραμένει

  • A-
  • A+

Με κάποιες εξαιρέσεις, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν από σήμερα τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία Covid-19 έχει υποχωρήσει στην Ευρώπη, αλλά με τους υγειονομικούς και τον ΠΟΥ να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και θα πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Περίπου τρεις μήνες απομόνωσης οδήγησαν τις οικονομίες σε τέλμα και όλοι ελπίζουν ότι ο τουρισμός σε συνδυασμό με τα σχέδια στήριξης της οικονομίας οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Έπειτα από την έκκληση την περασμένη εβδομάδα της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, η πλειονότητα των χωρών το έκανε πράξη και από τις αρχές Ιουλίου θα προχωρήσουν σε άρση των περιορισμών και για τις τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα αποκατέστησαν από σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών χωρών της ζώνης Σένγκεν, ενώ η χώρα μας, μετά και την αντίστοιχη παρουσίαση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από τη Σαντορίνη, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός Ε.Ε., όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Από απόψε τα μεσάνυχτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.

Κάποιες από τις χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν πάντως σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Νορβηγία, που βρίσκεται εκτός Ε.Ε. αλλά έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν, ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά με όρους που προς το παρόν αποκλείουν τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση.

Η Ιταλία, που μαζί με την Ισπανία ήταν από τις χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, άνοιξε τα σύνορά στις 3 Ιουνίου για όλους τους ταξιδιώτες, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει τουρίστες. Η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της από την Πέμπτη και η Πολωνία από το Σάββατο.

Παραμένουν κλειστές

Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.

Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της δέκα ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για τις χώρες του Σένγκεν, στις 21 Ιουνίου, αντί για την 1η Ιουλίου που είχε αποφασιστεί αρχικά. Μόνη εξαίρεση η Πορτογαλία, για την οποία τα σύνορα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια υγειονομική κατάσταση, κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Πολλές χώρες, όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων, είχαν επιλέξει τη «στρατηγική του κρεμμυδιού». Επέτρεπαν αρχικά την είσοδο πρώτα σε ταξιδιώτες από τις γειτονικές τους χώρες, προτού επιτρέψουν πιο ευρέως την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι ήταν ήδη δυνατό οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη.

Ωστόσο, η Σουηδία ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της Ε.Ε., όπως και το Λουξεμβούργο.

«Όχι» από την Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, διέψευσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Αιτία της διάψευσης, δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο η Ιαπωνία μπορεί να ξαναρχίσει τα επιχειρηματικά ταξίδια από και προς την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη εντός των προσεχών μηνών.

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να χαλαρώσει την απαγόρευση εισόδου, λαμβάνοντας συνολικά υπόψη διαφόρους παράγοντες και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς σε στάδια αν αποφασίσει να το κάνει αυτό, δήλωσε ο Μοτέγκι στο κοινοβούλιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τους ομολόγους του του Βιετνάμ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια σε αυτούς που το χρειάζονται.

ΕΥΡΩΠΗ
Στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. Σερβία και Μαυροβούνιο εξαιτίας του κορονοϊού
Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων σε Σερβία και Μαυροβούνιο τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνει τις δύο χώρες εκτός της ευρωπαϊκής λίστας με τους ασφαλείς περιορισμούς, έπειτα από αίτημα του Βερολίνου.
Στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. Σερβία και Μαυροβούνιο εξαιτίας του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Οριστικοποίησαν οι 27 το άνοιγμα των συνόρων για 14+1 τρίτες χώρες
Εγκρίθηκε από τα 27 κράτη-μέλη κατάλογος των τρίτων χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν από σήμερα να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. Επικαιροποίηση της λίστας κάθε 15 μέρες.
Οριστικοποίησαν οι 27 το άνοιγμα των συνόρων για 14+1 τρίτες χώρες
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστά μέχρι τον Ιούλιο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και βλέπουμε
Την απόφαση να παραταθεί το καθεστώς των κλειστών εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. έως την 1η Ιουλίου έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συμφώνησαν ότι πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι...
Κλειστά μέχρι τον Ιούλιο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και βλέπουμε
ΕΥΡΩΠΗ
Προσεχώς ιστοσελίδα για διακοπές στο εσωτερικό της Ε.Ε με τη βούλα των Βρυξελλών
Μια ειδική ιστοσελίδα με χρήσιμες πληροφορίες για τον τουρισμό εντός της Ε.Ε. σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες και όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, η Κομισιόν ολοκληρώνει τις εργασίες.
Προσεχώς ιστοσελίδα για διακοπές στο εσωτερικό της Ε.Ε με τη βούλα των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστά τα σύνορα της Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου;
Πρόταση για περαιτέρω παράταση των κλειστών συνόρων στις χώρες της Ε.Ε. και τις χώρες της Σένγκεν να απαγορεύσουν τα μη αναγκαία ταξίδια εντός της Ένωσης για ακόμη 30 ημέρες, δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου.
Κλειστά τα σύνορα της Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας