Με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών απορρήτων παραπέμπεται να δικαστεί γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος, η οποία και προφυλακίστηκε, αφού ανακρίθηκε.
Το Anadolu μετέδωσε ότι η Μουγεσέρ Γιλντίζ, διευθύντρια στην Άγκυρα του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα και την Πέμπτη οδηγήθηκε, με δικαστική απόφαση, στη φυλακή.
Ο Ισμαήλ Ντουκέλ, αντιπρόσωπος στην Άγκυρα του τηλεοπτικού δικτύου TELE1, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί με την Γιλντίζ και ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ένας λοχίας του στρατού, που είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί τους, προφυλακίσθηκε επίσης, πρόσθεσε το Anadolu, χωρίς να επεκταθεί.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, έθετε το ερώτημα ποιοι Τούρκοι διοικητές συνάντησαν τον Χαλίφα Χάφταρ, τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος πολεμά εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σαράτζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Το δεύτερο άρθρο, τον Ιανουάριο, έδινε λεπτομέρειες για έναν αξιωματικό του στρατού που εστάλη στη Λιβύη, για να επιβλέψει την ανάμιξη της Τουρκίας στη χώρα.
Η Γιλντίζ είχε αρχικά τεθεί υπό κράτηση με κατηγορίες για κατασκοπία, αλλά αργότερα αυτές μετατράπηκαν σε κατηγορίες για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, δήλωσε στο Ρόιτερς ο συνήγορός της Ερχάν Τοκατλί. «Αν τα άρθρα απειλούν τόσο την ασφάλεια αυτής της χώρας, θα έπρεπε να είχε αποκλεισθεί η πρόσβαση σ' αυτά», υπογράμμισε ο δικηγόρος.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV τηρεί επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τον Μάρτιο η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στον OdaTV, κατηγορώντας τον για παραβίαση ενός νόμου για την κανονιστική ρύθμιση του Ίντερνετ.
Πριν από την απόφαση αυτή, δύο δημοσιογράφοι του OdaTV είχαν συλληφθεί εξαιτίας ενός ρεπορτάζ για την κηδεία ενός αξιωματικού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, που φέρεται ότι σκοτώθηκε στη Λιβύη, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος.
«Η δημοσιογραφία στη φυλακή», έγραψε σήμερα ο OdaTV μετά την προφυλάκιση της Γιλντίζ.
Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο.
Ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος στην Τουρκία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, δήλωσε πως τέτοιες υποθέσεις βλάπτουν τη διεθνή φήμη της Τουρκίας και πως η φυλάκιση δημοσιογράφων έχει στόχο να φιμώσει τις επικρίσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας