Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας και ο «αμαρτωλός» σιδηρόδρομος στη Σαουδική Αραβία

Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία σε παλαιότερες, ευτυχισμένες στιγμές

Φωτογραφία Αρχείου AP Photo

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας και ο «αμαρτωλός» σιδηρόδρομος στη Σαουδική Αραβία

  • A-
  • A+
Ακόμη ένα χτύπημα στην «υστεροφημία» του Χουάν Κάρλος αποτελεί η έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από «δωράκι» της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα κατά του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς που αφορά σε κατασκευή σιδηρόδρομου υψηλής ταχύτητας στην Σαουδική Αραβία.

Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ερευνήσει εάν ο πρώην βασιλιάς της χώρας μπορεί να κατηγορηθεί για την υπόθεση, καθώς προστατευόταν από αμνηστία μέχρι το 2014 όταν και παραχώρησε τον θρόνο στον γιο του Φελίπε.

«Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο να εξακριβώσει ή να απορρίψει τυχόν εγκληματικές πράξεις μετά το 2014, όταν και δεν είχε πια αμνηστία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η υπόθεση σχετίζεται με την κατασκευή σιδηρόδρομου που θα ενώνει τις πόλεις Μεδίνα και Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, έργο που ανέλαβαν ισπανικές εργολαβικές εταιρείες.
Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις ανακοινώσεις.

Τον Μάρτιο σχετικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Χουάν Κάρλος φέρεται να πήρε 100 εκατομμύρια για το συμβόλαιο κατασκευής.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τα χρήματα αυτά, που πληρώθηκαν από την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, κατατέθηκαν το 2008 σε λογαριασμό στην Ελβετία.

Το άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Tribune de Genève ανέφερε ότι τα χρήματα ήταν «δώρο» από τον βασιλιά και κατατέθηκαν στην τράπεζα Mirabaud στο όνομα του ιδρύματος Lucum, ενός παναμέζικου οργανισμού του μοναδικός δικαιούχος είναι ο Χουάν Κάρλος. 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ιβ Μπερτόσα, ο οποίος ηγείται της ελβετικής έρευνας, τα χρήματα πληρώθηκαν γιατί ο Χουάν Κάρλος μεσολάβησε ώστε να υπάρξει μία… έκπτωση της τελευταίας στιγμής στο συμβόλαιο κατασκευής του σιδηροδρόμου, της τάξης του 30%.

Η περιβόητη Κορίνα Βίτγκενσταϊν, για την οποία έχει γραφτεί ότι εκτός από συνεργάτης ήταν και ερωμένη του πρώην βασιλιά, είχε αναφερθεί στα χρήματα αυτά και στις πολλές ηχογραφημένες συνομιλίες της που δημοσιεύθηκαν σε ισπανικά μέσα το 2018. Αποτέλεσαν, άλλωστε, τη βάση για σειρά ερευνών, οι οποίες στη συνέχεια σταμάτησαν, καθώς, όπως ανακοινώθηκε δεν υπήρχαν αποδείξει εγκλήματος, αλλά σχετίζονταν και με δράσεις που πραγματοποιήθηκαν όταν ο Χουάν Κάρλος είχε αμνηστία.

Ο πρώην βασιλιάς φέρεται να χρησιμοποιούσε χρήματα από τον λογαριασμό αυτό μέχρι το 2012, όταν και… δώρισε τα 65 εκατομμύρια που απέμειναν στην Κορίνα, η οποία και τα κατέθεσε σε άλλη ελβετική τράπεζα στις Μπαχάμες. 

Αυτές οι μεταφορές χρημάτων βρίσκονται στο στόχαστρο της ελβετικής έρευνας με την υποψία ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Ελβετός εισαγγελέας, Υβ Μπερτόσα, είχε ταξιδέψει το περασμένο καλοκαίρι στην Ισπανία για να έχει συνεργασία με τον Ισπανό συνάδελφό του Μανουέλ Γκαρσία Καστελγιόν, ο οποίος παρακολουθούσε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στόχος του ήταν να αποκτήσει πρόσβαση στις ηχογραφημένες συνομιλίες της Κορίνα, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη και άλλων υποθέσεων διαφθοράς. 

Η βρετανική Telegraph ανέφερε ότι ο ξάδελφος του Χουάν Κάρλος, Αλβάρο ντε Ορλεάν Μπουρμπόν, «τσέπωσε» 46 εκατομμύρια ως μεσάζων για την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, απόπειρα εξαγοράς της τράπεζας Zaragozano από την βρετανική Barclays. Η βρετανική τράπεζα αποχώρησε από την Ισπανία το 2014, αφού είχε χάσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Αλβάρο ντε Ορλεάν Μπουρμπόν βρίσκεται υπό έρευνα στην Ελβετία, καθώς όφειλε να δημοσιεύει στοιχεία από το ταμείο επενδύσεων που είχε συστήσει με τα χρήματα που έλαβε από την εξαγορά.

Και που μπλέκεται ο Χουάν Κάρλος σε όλη αυτή την ιστορία; Η Κορίνα παραδέχεται ότι ο πρώην μονάρχης είχε επίσης τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία στο όνομα του ξαδέρφου του.

ΕΥΡΩΠΗ
«Εφαγε» και έφυγε ο τέως βασιλιάς
Η Ισπανία από χτες αγωνιά για το μέλλον του τέως βασιλιά της, 82χρονου βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα, λίγες μόνον εβδομάδες αφότου ξεκίνησε νέα δικαστική έρευνα για διαφθορά...
«Εφαγε» και έφυγε ο τέως βασιλιάς
ΚΟΣΜΟΣ
«Σε σουίτα στο Αμπου Ντάμπι» αυτοεξορίστηκε ο βασιλιάς
Φωτογραφία στον ισπανικό Τύπο φέρεται να δείχνει τον Χουάν Κάρλος να φθάνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού εγκατέλειψε την Ισπανία εν μέσω δικαστικής έρευνας για διαφθορά στο παλάτι.
«Σε σουίτα στο Αμπου Ντάμπι» αυτοεξορίστηκε ο βασιλιάς
ΕΥΡΩΠΗ
«Κακοπερνάει» στο Αμπού Ντάμπι ο Χουάν Κάρλος μετά τη διαφυγή από την Ισπανία
Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να βρίσκεται ο Χουάν Κάρλος, τέως βασιλιάς της Ισπανίας, φιλοξενούμενος σε πολυτελές ξενοδοχείο που ανήκει στην κυβέρνηση της χώρας.
«Κακοπερνάει» στο Αμπού Ντάμπι ο Χουάν Κάρλος μετά τη διαφυγή από την Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
La Vanguardia: Στη Δομινικανή Δημοκρατία κατέφυγε ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας
Ο 82χρονος τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, φέρεται να «αυτοεξορίστηκε» προσωρινά στη Δομινικανή Δημοκρατία, στη σκιά του οικονομικού σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται.
La Vanguardia: Στη Δομινικανή Δημοκρατία κατέφυγε ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκαταλείπει την Ισπανία ο πρώην βασιλιάς λόγω οικονομικού σκανδάλου
Την απόφασή του να εγκαταλείψει την Ισπανία ανακοίνωσε ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Ι, ο οποίος ερευνάται από την ελβετική και την ισπανική δικαιοσύνη για σκάνδαλο διαφθοράς και παράνομες...
Εγκαταλείπει την Ισπανία ο πρώην βασιλιάς λόγω οικονομικού σκανδάλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας