• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  6 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 18.2°C
  4 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.1°C / 16.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.2°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 14.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 13.4°C
  0 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.2°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  57%
AP Photo / Markus Schreiber, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ανγκελα ξεπέρασε τον εαυτό της

 • A-
 • A+
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η καγκελάριος συντάχθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης στην Ε.Ε. εκπλήσσοντας όχι μόνο την αντιπολίτευση στη χώρα της, αλλά και τους βουλευτές της ίδιας της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι επανειλημμένες αναφορές της στις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην Ενωση αιφνιδίασαν και τις Βρυξέλλες εν όψει της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που έχει μπει στις καλένδες λόγω πανδημίας

Η Ανγκελα Μέρκελ έκανε το μεγάλο βήμα αφήνοντας τη μέση οδό που ακολουθούσε πάντοτε η Γερμανία στην Ευρώπη και συντάχθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η διάθεση 500 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, πέραν των δανείων και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, δεν είναι δώρο, αλλά η βάση πάνω στην οποία η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να διαμορφώσει ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο με προοπτική την αναμόρφωση των συνθηκών της Ε.Ε.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, που αιφνιδίασε όχι μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία αλλά και τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, της Χριστιανικής Ενωσης και των Σοσιαλδημοκρατών, η καγκελάριος επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα της στροφής από τη δημοσιονομική σταθερότητα στη χαλάρωση με τη δημιουργία νέων χρεών. Μίλησε σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου του κόμματός της «Κ. Αντενάουερ», είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, παρουσίασε τους στόχους της ευρωπαϊκής προεδρίας, την οποία θα ασκεί το Βερολίνο κατά το δεύτερο εξάμηνο, και έκλεισε την εβδομάδα με σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς των ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Το Ταμείο των 500 δισ. ευρώ είναι η βραχυπρόθεσμη απάντηση στην κρίση, τόνισε σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις της η Αν. Μέρκελ, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της για τις μακροπρόθεσμες απαντήσεις που θεωρεί πως χρειάζεται η Ευρώπη. Οι απαντήσεις «θα πρέπει να συζητηθούν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλλαγές των συνθηκών», υπογράμμισε η καγκελάριος προκαλώντας έκπληξη και στις Βρυξέλλες. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ε.Ε. επρόκειτο να αρχίσει στις 9 Μαΐου αλλά λόγω της πανδημίας πήγε στις καλένδες. Αλλωστε η μορφή της διάσκεψης δεν προμήνυε τίποτε ουσιαστικό. Πλέον αποκτά εξαιρετική σημασία, ως προοίμιο για την αλλαγή των συνθηκών.

Το Βερολίνο θέλει η έναρξη της διάσκεψης τον Σεπτέμβριο να γίνει με τον διάλογο πολιτών και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν οι ομάδες εργασίας και τα κύρια θέματα της δεύτερης φάσης του διαλόγου που θα διεξαχθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών και εθνικών Κοινοβουλίων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει για πρόεδρο τον Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος υποστηρίζεται θερμά από το Παρίσι, αλλά απορρίπτεται από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν διαμορφώσει η Γερμανία με τη Γαλλία, οι εργασίες της διάσκεψης θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το Παρίσι και είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές.

Επί της ουσίας η Γερμανία προσεγγίζει το σχέδιο Μακρόν για την αναμόρφωση των συνθηκών της Ε.Ε., το οποίο υποστηρίζουν ανοιχτά και η Ισπανία με την Ιταλία όπως και οι άλλες χώρες του Νότου, και τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αυστρία και τον Βορρά. Στο σχέδιο Μακρόν προβλέπεται η δημιουργία ομόκεντρων κύκλων συνεργασίας και βρίσκει επιφυλάξεις στις ευρωπαϊκές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, οι οποίες απορρίπτουν κάθε προοπτική πολιτικής εμβάθυνσης της Ε.Ε. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την αναμόρφωση της Ευρώπης έχουν περιοριστεί και είναι ενδεικτικές του κλίματος οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι «οι δηλώσεις της Αν. Μέρκελ σηματοδοτούν μια στιγμή Σουμάν για τη γενιά μας», ενώ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών η Γκαμπριέλε Μπίσοφ έκανε λόγο για ποιοτικό άλμα της καγκελαρίου.

Ισχυρότερη Ευρώπη

«Η Ευρώπη μπορεί να βγει ισχυρότερη από την κρίση», τόνισε η Αν. Μέρκελ στην ομιλία της στο Ιδρυμα Αντενάουερ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας που θα χαράξει κατά την προεδρία της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι «μπορεί τώρα το βλέμμα μας να είναι στραμμένο κυρίως στο εσωτερικό για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά πρέπει να προσέξουμε πόσο σημαντική είναι και η παγκόσμια επιρροή μας». Στο εσωτερικό η μάχη είχε κριθεί πριν από τη στροφή της Αν. Μέρκελ. Το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που είχε ιδρύσει πριν από 50 χρόνια ο καγκελάριος Λ. Ερχαρτ ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, πήρε για πρώτη φορά θέση υπέρ της δημιουργίας χρέους. Σε δηλώσεις του στη Zeit ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Λαρς Φελντ, σημείωσε πως η αμοιβαιοποίηση με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ ανάλογες απόψεις διατύπωσε και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, του οποίου ο προκάτοχος, Χ. Β. Ζιν, είχε διαγράψει τη λέξη αμοιβαιοποίηση στην κρίση του ευρώ με το επιχείρημα της ηθικής ενοχής του Νότου. Το μέγεθος της νέας κρίσης με τον κορονοϊό οδήγησε σε πρωτοβουλίες χαλάρωσης και την Ομοσπονδία των Γερμανικών Βιομηχανιών, ο πρόεδρος της οποίας, Ντίτερ Κεμπφ, ζήτησε από κοινού με τους ομολόγους του τής Γαλλίας και της Ιταλίας «ισχυρή δημοσιονομική απάντηση με μεγάλο βαθμό αλληλεγγύης».

Στη διεθνή σκηνή η Γερμανία αναζητεί μια νέα ισορροπία στις σχέσεις της με την Κίνα και τη Ρωσία, προσδοκώντας παράλληλα ότι θα αποκατασταθούν σταδιακά οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Για τον Σεπτέμβριο το Βερολίνο προγραμματίζει σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας με τέσσερις θεματικές ενότητες, τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας, την προστασία του κλίματος, τη συνεργασία για τις πανδημίες και την ανάπτυξη της Αφρικής. Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Αφρικής. Μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Β. Σόιμπλε, και μία διεθνής διάσκεψη για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ε.Ε. με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων. Ως προς τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ οι σοβαρότερες εκκρεμότητες εκτιμάται ότι θα ξαναμπούν στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν υποδέχεται τη Μέρκελ
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει απόψε Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου την Άνγκελα Μέρκελ σε δείπνο εργασίας. Δεν πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, όπως διευκρινίστηκε, αλλά ο κατάλογος των θεμάτων είναι πολύ...
Ο Μακρόν υποδέχεται τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάσταση... κατ’ οίκον στη Γαλλία
Δεν γλίτωσε τελικά το τρίτο εθνικό λοκντάουν η Γαλλία, ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν γλίτωσε την κωλοτούμπα. Από το ερχόμενο Σάββατο -Μεγάλο Σάββατο για καθολικούς και προτεστάντες- και για τέσσερις βδομάδες το...
Ανάσταση... κατ’ οίκον στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευχολόγια των ισχυρών περί «εμβολίων για όλους»
Εμβόλια και για τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, αλλά και πρόβλεψη για περισσότερα εμβόλια στο μέλλον. Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι επτά πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ευχολόγια των ισχυρών περί «εμβολίων για όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Η γερμανική προεδρία και το δίδαγμα του κορονοϊού
Η Γερμανία αναλαμβάνει την Τετάρτη 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. με πρωταρχικό στόχο τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.
Η γερμανική προεδρία και το δίδαγμα του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεννόηση για το Ταμείο Ανάκαμψης για να μη διαλυθεί η Ε.Ε. ζητά η Μέρκελ
Έκκληση προς τους ηγέτες της Ε.Ε. να έρθουν σε συνεννόηση ώστε η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία να μην οδηγήσει την Ένωση σε διάλυση έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μία μέρα πριν...
Συνεννόηση για το Ταμείο Ανάκαμψης για να μη διαλυθεί η Ε.Ε. ζητά η Μέρκελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας