Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SOS για μη περικοπή των δαπανών υγείας εκπέμπει ο ΠΟΥ

Ανησυχητικό μέγεθος χαρακτήρισε ο Χανς Κλούγκε τους 159.000 επιπλέον θανάτους, που συνέπεσαν με την πανδημία σε 24 χώρες και είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους αναμενόμενους τη συγκεκριμένη περίοδο

EPA / IDA GULDBAEK ARENTSEN
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS για μη περικοπή των δαπανών υγείας εκπέμπει ο ΠΟΥ

  • A-
  • A+
Ο περιφερειακός διευθυντής του Οργανισμού για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, έκρουσε τον κώδωνα, ώστε να μην εφαρμοστούν ξανά πολιτικές λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, καθώς εμποδίζουν την πρόσβαση του πληθυσμού σε θεραπείες και αποβαίνουν μοιραίες για τη δημόσια υγεία

Kαμπανάκι στα ευρωπαϊκά κράτη πως η λιτότητα βλάπτει σοβαρά (και) τη δημόσια υγεία σήμανε ουσιαστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας έκκληση να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του πρόσφατου παρελθόντος, πόσο μάλλον εν μέσω ή στον απόηχο μιας πανδημίας.

«Ανησυχούμε πως οι χώρες θα απαντήσουν σε αυτή την κρίση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πριν από δέκα χρόνια […], περικόπτοντας τις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Oι περικοπές αυτές εμπόδισαν πολλούς ανθρώπους από το να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη που είχαν ανάγκη», δήλωσε χθες χωρίς περιστροφές ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη.

«Σήμερα προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να επενδύσουμε στην υγεία, να επενδύσουμε στην κοινωνική προστασία και πάνω απ’ όλα να αποφύγουμε τη λιτότητα, που έχει ρημάξει τις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη» τόνισε. Και για όποιον (κάνει ότι) δεν κατάλαβε, ο ΠΟΥ παρέθεσε και επίσημα στοιχεία. Στην προηγούμενη οικονομική κρίση, μεταξύ 2008-2013 οι κατά κεφαλήν υγειονομικές δαπάνες μειώθηκαν στις μισές περίπου ευρωπαϊκές χώρες.

Ζωές σε κίνδυνο

Η Λευκορωσία ανήκει στις χώρες, όπου αυξάνονται τα κρούσματα του ιού και οι υγειονομικές της αρχές τρέχουν και δεν φτάνουν

AP Photo / Sergei Grits

Οι ανάγκες περίθαλψης, που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, αυξήθηκαν στα 19 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τρία εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να έχουν πληγεί το 2013 απ’ όσους το 2008. Η δε μετακύλιση του κόστους περίθαλψης από το κράτος στους φορολογούμενους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν ήδη οικονομική ανασφάλεια, έσπρωξε έως και 9% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών στη φτώχεια.

Καθώς προβλέπεται μεγάλη ύφεση στην οικονομία της Ε.Ε. τη φετινή χρονιά, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως ένας νέος γύρος συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία δεν θα θέσει μόνο κι άλλες ζωές σε κίνδυνο, αλλά θα αποδειχτεί και αντιπαραγωγικός. «Χώρες που ακολούθησαν το μονοπάτι των περικοπών στις υγειονομικές δαπάνες, πάλεψαν για να ανακάμψουν από το οικονομικό σοκ και πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος», επισήμανε ο Κλούγκε, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία (και κατά βάθος στην πονεμένη ιστορία) της αλληλεγγύης ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

«Αν υπάρχει κάτι που έχουμε μάθει ώς τώρα, αυτό είναι πως μία χώρα -ακόμα κι αν κάνει σπουδαία δουλειά- δεν στέκεται μόνη της. Είμαστε ασφαλείς όταν όλοι είναι ασφαλείς», υπογράμμισε. «Δεν υφίσταται οικονομία χωρίς ανθρώπους. Δεν υφίσταται οικονομική ανάκαμψη χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η μετάδοση της νόσου Covid-19».

Στις 53 χώρες που καλύπτει το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Τουρκίας, έχουν καταγραφεί ώς τώρα τουλάχιστον 175.000 νεκροί από τον νέο κορονοϊό και έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα.

Παρ’ ότι το επίκεντρο της πανδημίας εντοπίζεται πλέον στην αμερικανική ήπειρο, οι φοβεροί αυτοί ευρωπαϊκοί αριθμοί αντιστοιχούν στο 50% των θανάτων και στο 38% των μολύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 94% των νεκρών από Covid-19 ήταν άνω των 60 ετών, το 59% ήταν άντρες, ενώ το 97% έπασχε από τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, συνήθως καρδιαγγειακό. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 15%, με τις περισσότερες νέες μολύνσεις να καταγράφονται στη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Λευκορωσία.

«Ενα λιγότερο δημοσιοποιημένο, αλλά εξίσου ανησυχητικό μέγεθος είναι πως -από τις αρχές Μαρτίου- περισσότεροι από 159.000 επιπλέον θάνατοι, που συνέπεσαν με την πανδημία, έχουν γνωστοποιηθεί από 24 χώρες. Πρόκειται για θανάτους πάνω και πέρα από όσους θα αναμέναμε κανονικά αυτή την περίοδο του χρόνου», τόνισε ο Κλούγκε.

Εφιαλτικές μέρες

Πολλοί εξ αυτών οφείλονται στον φονικό αντίκτυπο του νέου κορονοϊού, καθώς το εφιαλτικό εκείνο διάστημα άνθρωποι πέθαιναν κατά χιλιάδες στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εχουμε δει πολύ ξεκάθαρα πως η κορύφωση στην επιπλέον θνητότητα σε αυτές τις χώρες αντιστοιχεί με την κορύφωση της μετάδοσης της Covid-19», δήλωσε από την πλευρά της η Κέιτι Σμόλγουντ, αξιωματούχος στην υπηρεσία εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

«Αυτό μας δίνει μια πολύ καλή ένδειξη πως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών των επιπλέον θανάτων συνδέεται με την Covid-19». Η Σμόλγουντ προειδοποίησε, τέλος, πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία επιχειρήσεων και κέντρων διασκέδασης πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από ένα ισχυρό υγειονομικό σύστημα εντοπισμού κρουσμάτων, διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών προκειμένου να αποσοβηθεί ένα σαρωτικό δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης της νόσου.

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ: Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι «πιο δύσκολοι» μήνες στην Ευρώπη
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πως «τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο θα δούμε μια πιο αυξημένη θνησιμότητα».
ΠΟΥ: Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι «πιο δύσκολοι» μήνες στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Η λαοθάλασσα του Μινσκ
Παρά τις συλλήψεις και την άγρια καταστολή οι συνεχείς διαδηλώσεις ενάντια στον Λουκασένκο συνταράσσουν τη χώρα.
Η λαοθάλασσα του Μινσκ
ΕΥΡΩΠΗ
Κομβικός ο ρόλος της νεολαίας στην εξάπλωση του ιού
Στον εφησυχασμό των νέων ανθρώπων, οι οποίοι μολύνονται όλο και περισσότερο -συχνά όμως χωρίς κανένα σύμπτωμα-, οφείλεται εν πολλοίς η αναζωπύρωση της νόσου Covid-19, η οποία συνεχίζει να θερίζει τον πλανήτη.
Κομβικός ο ρόλος της νεολαίας στην εξάπλωση του ιού
ΕΥΡΩΠΗ
Τους νέους «δείχνει» ο ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη
«Λαμβάνουμε αναφορές από διάφορες υγεινομικές αρχές για μεγαλύτερη αναλογία των νέων κρουσμάτων μεταξύ των νέων ανθρώπων» είπε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρ....
Τους νέους «δείχνει» ο ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως, προβληματισμός στην Ευρώπη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 284.196 επιβεβαιωμένα νέα περιστατικά αλλά και 9.753 θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως, προβληματισμός στην Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας