Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SOS για μη περικοπή των δαπανών υγείας εκπέμπει ο ΠΟΥ

Ανησυχητικό μέγεθος χαρακτήρισε ο Χανς Κλούγκε τους 159.000 επιπλέον θανάτους, που συνέπεσαν με την πανδημία σε 24 χώρες και είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους αναμενόμενους τη συγκεκριμένη περίοδο

EPA / IDA GULDBAEK ARENTSEN
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS για μη περικοπή των δαπανών υγείας εκπέμπει ο ΠΟΥ

  • A-
  • A+
Ο περιφερειακός διευθυντής του Οργανισμού για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, έκρουσε τον κώδωνα, ώστε να μην εφαρμοστούν ξανά πολιτικές λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, καθώς εμποδίζουν την πρόσβαση του πληθυσμού σε θεραπείες και αποβαίνουν μοιραίες για τη δημόσια υγεία

Kαμπανάκι στα ευρωπαϊκά κράτη πως η λιτότητα βλάπτει σοβαρά (και) τη δημόσια υγεία σήμανε ουσιαστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας έκκληση να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του πρόσφατου παρελθόντος, πόσο μάλλον εν μέσω ή στον απόηχο μιας πανδημίας.

«Ανησυχούμε πως οι χώρες θα απαντήσουν σε αυτή την κρίση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πριν από δέκα χρόνια […], περικόπτοντας τις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Oι περικοπές αυτές εμπόδισαν πολλούς ανθρώπους από το να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη που είχαν ανάγκη», δήλωσε χθες χωρίς περιστροφές ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη.

«Σήμερα προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να επενδύσουμε στην υγεία, να επενδύσουμε στην κοινωνική προστασία και πάνω απ’ όλα να αποφύγουμε τη λιτότητα, που έχει ρημάξει τις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη» τόνισε. Και για όποιον (κάνει ότι) δεν κατάλαβε, ο ΠΟΥ παρέθεσε και επίσημα στοιχεία. Στην προηγούμενη οικονομική κρίση, μεταξύ 2008-2013 οι κατά κεφαλήν υγειονομικές δαπάνες μειώθηκαν στις μισές περίπου ευρωπαϊκές χώρες.

Ζωές σε κίνδυνο

Η Λευκορωσία ανήκει στις χώρες, όπου αυξάνονται τα κρούσματα του ιού και οι υγειονομικές της αρχές τρέχουν και δεν φτάνουν

AP Photo / Sergei Grits

Οι ανάγκες περίθαλψης, που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, αυξήθηκαν στα 19 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τρία εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να έχουν πληγεί το 2013 απ’ όσους το 2008. Η δε μετακύλιση του κόστους περίθαλψης από το κράτος στους φορολογούμενους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν ήδη οικονομική ανασφάλεια, έσπρωξε έως και 9% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών στη φτώχεια.

Καθώς προβλέπεται μεγάλη ύφεση στην οικονομία της Ε.Ε. τη φετινή χρονιά, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως ένας νέος γύρος συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία δεν θα θέσει μόνο κι άλλες ζωές σε κίνδυνο, αλλά θα αποδειχτεί και αντιπαραγωγικός. «Χώρες που ακολούθησαν το μονοπάτι των περικοπών στις υγειονομικές δαπάνες, πάλεψαν για να ανακάμψουν από το οικονομικό σοκ και πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος», επισήμανε ο Κλούγκε, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία (και κατά βάθος στην πονεμένη ιστορία) της αλληλεγγύης ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

«Αν υπάρχει κάτι που έχουμε μάθει ώς τώρα, αυτό είναι πως μία χώρα -ακόμα κι αν κάνει σπουδαία δουλειά- δεν στέκεται μόνη της. Είμαστε ασφαλείς όταν όλοι είναι ασφαλείς», υπογράμμισε. «Δεν υφίσταται οικονομία χωρίς ανθρώπους. Δεν υφίσταται οικονομική ανάκαμψη χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η μετάδοση της νόσου Covid-19».

Στις 53 χώρες που καλύπτει το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Τουρκίας, έχουν καταγραφεί ώς τώρα τουλάχιστον 175.000 νεκροί από τον νέο κορονοϊό και έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα.

Παρ’ ότι το επίκεντρο της πανδημίας εντοπίζεται πλέον στην αμερικανική ήπειρο, οι φοβεροί αυτοί ευρωπαϊκοί αριθμοί αντιστοιχούν στο 50% των θανάτων και στο 38% των μολύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 94% των νεκρών από Covid-19 ήταν άνω των 60 ετών, το 59% ήταν άντρες, ενώ το 97% έπασχε από τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, συνήθως καρδιαγγειακό. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 15%, με τις περισσότερες νέες μολύνσεις να καταγράφονται στη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Λευκορωσία.

«Ενα λιγότερο δημοσιοποιημένο, αλλά εξίσου ανησυχητικό μέγεθος είναι πως -από τις αρχές Μαρτίου- περισσότεροι από 159.000 επιπλέον θάνατοι, που συνέπεσαν με την πανδημία, έχουν γνωστοποιηθεί από 24 χώρες. Πρόκειται για θανάτους πάνω και πέρα από όσους θα αναμέναμε κανονικά αυτή την περίοδο του χρόνου», τόνισε ο Κλούγκε.

Εφιαλτικές μέρες

Πολλοί εξ αυτών οφείλονται στον φονικό αντίκτυπο του νέου κορονοϊού, καθώς το εφιαλτικό εκείνο διάστημα άνθρωποι πέθαιναν κατά χιλιάδες στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εχουμε δει πολύ ξεκάθαρα πως η κορύφωση στην επιπλέον θνητότητα σε αυτές τις χώρες αντιστοιχεί με την κορύφωση της μετάδοσης της Covid-19», δήλωσε από την πλευρά της η Κέιτι Σμόλγουντ, αξιωματούχος στην υπηρεσία εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

«Αυτό μας δίνει μια πολύ καλή ένδειξη πως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών των επιπλέον θανάτων συνδέεται με την Covid-19». Η Σμόλγουντ προειδοποίησε, τέλος, πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία επιχειρήσεων και κέντρων διασκέδασης πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από ένα ισχυρό υγειονομικό σύστημα εντοπισμού κρουσμάτων, διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών προκειμένου να αποσοβηθεί ένα σαρωτικό δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης της νόσου.

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Ενθαρρυντικός ο ΠΟΥ για την Ευρώπη, που όμως «στενάζει» από θύματα
Η εξέλιξη της πανδημίας «επιβραδύνθηκε» την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ωστόσο το παράδοξο των αυξημένων θανάτων που ξεπέρασαν τους 67.000.
Covid-19: Ενθαρρυντικός ο ΠΟΥ για την Ευρώπη, που όμως «στενάζει» από θύματα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΠΟΥ προβλέπει τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη
Σήμα κινδύνου προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ξεσπάσματος και τρίτου κύματος στην Ευρώπη στις αρχές του 2021.
Ο ΠΟΥ προβλέπει τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ Ευρώπης: Το εμβόλιο δε θα είναι μαγικό ραβδί, μειωμένα στην αρχή τα αποθέματα
Η χρήση μάσκας, αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, μπορούν να αποτρέψουν νέα lockdown, εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ των ανοιχτών δημοτικών σχολείων.
ΠΟΥ Ευρώπης: Το εμβόλιο δε θα είναι μαγικό ραβδί, μειωμένα στην αρχή τα αποθέματα
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ για Covid-19: Δεν μπορούμε να βασίζουμε τις ελπίδες μας σε ένα εμβόλιο
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο και να βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες εκεί», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση όταν τελικά παρασκευαστεί, να μοιραστεί δίκαια.
ΠΟΥ για Covid-19: Δεν μπορούμε να βασίζουμε τις ελπίδες μας σε ένα εμβόλιο
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ: Η Ευρώπη έχει πάνω από 10 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη υπογράμμισε ότι βασική ανησυχία σε αυτή τη φάση είναι οι αντοχές του προσωπικού υγείας και κάλεσε τους πολιτικούς να καθοδηγούνται από επιστημονικά...
ΠΟΥ: Η Ευρώπη έχει πάνω από 10 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας