• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 36.8°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.8°C / 37.8°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 32.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.6°C / 39.4°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 31.4°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.2°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 33.4°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 32.7°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.5°C / 35.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 32.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 36.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.7°C / 35.3°C
  3 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.0°C
  2 BF
  18%
AP Photo/Petros Karadjias

Ελπίδες στον Ακιντζί εναποθέτουν τα ελληνοκυπριακά κόμματα

 • A-
 • A+

Κοινή συνισταμένη των σχολίων για την εκλογή Ακιντζί από τα ελληνοκυπριακά κόμματα αποτελεί η έκφραση ελπίδας πως θα σηματοδοτήσει στροφή προς τη λύση του Κυπριακού. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να υπογραμμίσουν ότι η Άγκυρα πρέπει να αλλάξει τροπάρι αν πρόκειται να γίνουν πράξη τα ευχολόγια για λύση του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα αποτελεί μία θετική εξέλιξη στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σημείωσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, σε αντίθεση με τον Ντερβίς Έρογλου, διατηρεί διαχρονικά μια μετριοπαθή και συνεπή θέση υπέρ της λύσης.

«Δεδομένης», είπε, «της επιλογής Ακιντζί να δώσει στη χθεσινή ψηφοφορία δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της λύσης, έχει καταγραφεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς Τουρκοκυπρίων για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας».

Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να εναρμονίσει τη δημόσια ρητορική της για λύση του Κυπριακού με τη στάση της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Τόνισε επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διαχειριστεί με ορθό τρόπο το παράθυρο ευκαιρίας που διανοίγεται, με εγκατάλειψη των σκοπιμοτήτων και των ακροβατισμών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΗΚΟ επισημαίνει την ανάγκη ο Μουσταφά Ακιντζί να αποδείξει έμπρακτα ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει τον σφιχτό εναγκαλισμό των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα και να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά με τις ενέργειές του ότι δεν ταυτίζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα έχει επιφέρει μια αξιοσημείωτη αλλαγή, αφού ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι το ίδιο με τον απελθόντα Ντερβίς Έρογλου. Τόνισε ωστόσο, ότι από τις διακηρύξεις μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί, υποδεικνύοντας ότι το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι ο Ακιντζί θα κάνει τη διαφορά αν καταφέρει να απαγκιστρώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι το Κυπριακό θα λυθεί, αν η Άγκυρα υποχρεωθεί να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και αφήσει τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριους απερίσπαστους και ελεύθερους να καθορίσουν από κοινού το μέλλον τους.

Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η νίκη Ακιντζί θα φέρει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, αν εργαστεί για δίκαιη λύση του προβλήματος.

Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος, Σάββας Φιλίππου, εξέφρασε παράλληλα επιφύλαξη, αφού είναι πολύ καλά γνωστό, όπως είπε, ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού έχει η Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σημειώνει πως η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, εμπερικλείει πολλούς κινδύνους, καθώς «χωρίς συνέχιση των διαπραγματεύσεων, το κατοχικό, διχοτομικό...
Ανησυχία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Δείγματα γραφής της τουρκικής κυβέρνησης περιμένει η Κύπρος
Το κόμματα της Κύπρου σχολιάζουν με μικτό τρόπο το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Στην πλειονότητά τους επισημαίνουν πως η λύση του Κυπριακού είναι συνάρτηση της τουρκικής πολιτικής. Συνάντηση...
Δείγματα γραφής της τουρκικής κυβέρνησης περιμένει η Κύπρος
ΕΥΡΩΠΗ
«Η εκλογή Ακιντζί δημιουργεί ελπίδες επανένωσης»
Συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί θα έχει ο Νίκος Αναστασιάδης, που τόνισε ότι μετά την εκλογή του πρώτου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων «διανοίγονται ελπίδες επιτέλους αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να...
«Η εκλογή Ακιντζί δημιουργεί ελπίδες επανένωσης»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κύπρος είπε «όχι» στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική
Ικανοποίηση εκφράζουν τα κόμματα της Κύπρου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία. Εκφράζουν την ελπίδα οι σχέσεις των δύο χωρών να αναβαθμιστούν και ότι η συνεργασία τους θα...
Η Κύπρος είπε «όχι» στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
ΑΚΕΛ: Η λύση του Κυπριακού, «κλειδί» για το φυσικό αέριο
Με λύση του κυπριακού προβλήματος το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό αέριο θα είναι λυμένο οριστικά, εγγυημένα και αμετάκλητα, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΑKEΛ Αντρος Κυπριανού.
ΑΚΕΛ: Η λύση του Κυπριακού, «κλειδί» για το φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρετός ετοιμότητας στο Ακρωτήρι
Αίτημα στις κυπριακές αρχές υπέβαλε η Βρετανία για δέσμευση περιοχών του εναέριου χώρου έξω από το Ακρωτήρι για σκοπούς ετοιμότητας. Ανώτερος λειτουργός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το...
Πυρετός ετοιμότητας στο Ακρωτήρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας