«Ιστορική στροφή» χαρακτηρίζει o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τη γαλλογερμανική απόφαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με την πρόταση για διάθεση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι επίσης πεπεισμένος ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να βελτιώσει το όλο αυτό σχέδιο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η χώρα του την οικονομική στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Πέρα από τις διάφορες πολιτικές ευαισθησίες και τις όποιες προϋποθέσεις, δεν στοχεύω σε αυτή τη βοήθεια και λόγω της συνολικής ισχύος της συγκεκριμένης χρηματοδότησης», πρόσθεσε ο Κόντε, πάντα σύμφωνα με πηγές της Corriere.
Βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών, η Ιταλία θα μπορούσε να λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (αν το συνολικό του «βάρος» παραμείνει στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ) η επιχορήγηση προς τις διάφορες ιταλικές περιφέρειες μπορεί να αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ.
Ομως η αισιοδοξία του Κόντε για τις επιπτώσεις της ιστορικής... γυροβολιάς, που ορισμένοι γνώστες της οικονομικής ιστορίας βιάστηκαν να αποκαλέσουν «στιγμή Χάμιλτον», από τον ομώνυμο Αμερικανό υπουργό Οικονομικών που πρώτος, το 1790, «αμοιβαιοποίησε» τα πολεμικά χρέη των 13 Πολιτειών αμέσως μετά τη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων, ίσως αποδειχτεί πρόωρη. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις ισχυρές... ενδογερμανικές αντιστάσεις, υψώνονται ήδη νέα τείχη από τη νεόκοπη ομάδα γερμανικών δορυφόρων, γνωστή ως «οι φειδωλοί τέσσερις» (frugal four) – τα κράτη που αντιστέκονται σθεναρά σε πιο γενναία μέτρα δημοσιονομικής αλληλεγγύης και επιμένουν στη «βοήθεια» μέσω νέων μνημονιακών δανείων δεν θα καμφθούν εύκολα. Οι άλλοι τρεις «φειδωλοί» είναι η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας