Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται;
AP Photo/Martin Meissner
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Γερμανοί... ξανάρχονται;

  • A-
  • A+
Ο μισός πληθυσμός της Γερμανίας δηλώνει απρόθυμος να φύγει φέτος από το σπίτι για διακοπές, το 30% σχεδιάζει να πάει στο εσωτερικό και μόλις το 15-20% θα τολμήσει να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Με διαβαθμισμένες ταξιδιωτικές οδηγίες, οι οποίες θα χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες, προγραμματίζει η Γερμανία να αντικαταστήσει τη γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση που ισχύει μέχρι τις 14 Ιουνίου. Ο πρώτος κύκλος συνομιλιών του Βερολίνου με τις χώρες που αποτελούν τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πλην όμως η γερμανική κυβέρνηση δεν βιάζεται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της, παρά την πίεση των ταξιδιωτικών πρακτορείων, και περιμένει την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών στις χώρες με τις οποίες συζητεί διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες.

Η σύσταση προς τους Γερμανούς να προτιμήσουν τη Γερμανία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές έχει ήδη εμπεδωθεί από την πλειονότητα των πολιτών και, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία, των μετρήσεων της Civey για την ηλεκτρονική πύλη Τ-online και της Infratest για τη δημόσια τηλεόραση ARD, οι μισοί δηλώνουν πως θα μείνουν σπίτι, το εν τρίτο προγραμματίζει διακοπές στο εσωτερικό και μόλις το 15 με 20% σχεδιάζει να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ άλλοι τόσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι και μόλις το 2 με 3% σκέφτεται να ταξιδέψει εκτός Ε.Ε. Πέρσι το ποσοστό των Γερμανών που είχαν προγραμματίσει καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό ήταν στο 40%.

Πληρότητα 100%

Κατά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, στα κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλστάιν και Μεκλεμβούργο-Πομερανία, άγγιξε το 100% με βάση τους νέους κανόνες αποστασιοποίησης, ενώ στη Βαυαρία καταγράφηκε αύξηση των κρατήσεων σε σύγκριση με πέρσι στα ορεινά θέρετρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πρακτορείου Tui στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa, η ζήτηση για τις παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και ορεινές περιοχές της Γερμανίας είναι αυτό το καλοκαίρι διπλάσια, ενώ ως προς τις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. τώρα αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Παράλληλα διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον και για τη χειμερινή τουριστική περίοδο, που για τους Γερμανούς αρχίζει τον Νοέμβριο.

Ως προς τα ταξίδια στο εξωτερικό η καγκελάριος Αν. Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση την εναρμόνιση των μέτρων με τις χώρες προορισμού, επισημαίνοντας μάλιστα το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί στη Γερμανία των 50 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους προκειμένου να μην ισχύουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό. Από το περασμένο Σάββατο η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της με το Λουξεμβούργο και δεν επιβάλλεται προληπτική καραντίνα δύο εβδομάδων στους ταξιδιώτες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν τα σύνορα με τη Δανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας και ο επιτετραμμένος της κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Τ. Μπαράις, είχαν τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους από τις εννέα όμορες χώρες κατά την οποία συμφωνήθηκαν τα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών στα ταξίδια.

Με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία τα σύνορα θα ανοίξουν μετά τις 14 Ιουνίου, με την Ολλανδία στις αρχές Ιουλίου, ενώ οι συζητήσεις με την Πολωνία και την Τσεχία συνεχίστηκαν στο ανώτατο επίπεδο σε τηλεδιάσκεψη της Αν. Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών στην οποία συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, καθώς οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ από κοινού με την Αυστρία έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για την άρση των περιορισμών, την οποία αποκαλούν μίνι Σένγκεν. Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης για τη μίνι Σέγκεν, όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, είναι επιφυλακτική και η συμμετοχή της Γερμανίας, όπως είπε, θα εξεταστεί όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές εξελίξεις.

Για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα βήματα της γερμανικής κυβέρνησης είναι επίσης μικρά και προσεκτικά. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χ. Μάας, ήταν εξαιρετικά συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του 10 χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) την περασμένη Τετάρτη, λέγοντας ότι η παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση της Γερμανίας θα αρθεί μετά τις 14 Ιουνίου για την Ε.Ε., αλλά θα εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για κάθε χώρα αναλόγως των επιμέρους κινδύνων. Εκτός της εξωτερικής ανασφάλειας η κυβέρνηση της Αν. Μέρκελ έχει και τις εσωτερικές πιέσεις, όπως του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μ. Σέντερ, που προτείνει επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η έκθεση Γερμανών τουριστών σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές ή μη.

Η Τουρκία

Ως προς τις χώρες εκτός Ε.Ε. το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τη γενική προειδοποίηση και για μεμονωμένες χώρες εκτός Ε.Ε., κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται η Τουρκία. Με την Τουρκία η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις από τις 19 Μαΐου για τη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Χθες μάλιστα δημοσιεύτηκε ανοιχτή πρόσκληση του Μ. Τσαβούσογλου προς τους Γερμανούς να επισκεφτούν την Τουρκία το καλοκαίρι και διαβεβαιώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας των τουριστών με πιστοποίηση του γερμανικού οργανισμού Tüv. Ο επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Τ. Μπαράις, δήλωσε προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι οι διαβεβαιώσεις δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης στη Γερμανία, πλην όμως το κρίσιμο θέμα της προληπτικής καραντίνας δύο εβδομάδων ή μη των Γερμανών που θα επιλέξουν για διακοπές την Τουρκία δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. Πέρσι περίπου 5 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν επισκεφτεί την Τουρκία, οι περισσότεροι για καλοκαιρινές διακοπές, αριθμός-ρεκόρ από το 2015 καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε κατακόρυφα.

Για τις άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση προσαρμοσμένη στα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χώρας και διατήρηση των περιοριστικών μέτρων (προληπτική καραντίνα) για τις χώρες που παραμένουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (ΗΠΑ, Βραζιλία κ.ά.).

ΕΥΡΩΠΗ
Εκτός των «ασφαλών χωρών» η ηπειρωτική Ελλάδα στη Μ. Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασείλειο αφαίρεσε σήμερα την ηπειρωτική Ελλάδα από τη λίστα των «ασφαλών χωρών», με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι φτάνουν στο έδαφός του. Τα πέντε νησιά που εξαιρούνται.
Εκτός των «ασφαλών χωρών» η ηπειρωτική Ελλάδα στη Μ. Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Σε καραντίνα θέτει η Αγγλία τους ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά
Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμια της Αγγλίας από Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη και Ζάκυνθο.
Σε καραντίνα θέτει η Αγγλία τους ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά
ΕΥΡΩΠΗ
Καραντίνα 14 ημερών επιβάλει η Σκοτία σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα
Από ερχόμενη Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, όλοι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Ελλάδα στη Σκοτία θα καλούνται να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες και θα υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση,...
Καραντίνα 14 ημερών επιβάλει η Σκοτία σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Στην «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου η Ελλάδα
Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και ο σταθερός τριψήφιος αριθμός μολύνσεων που παρατηρείται όλο τον Αύγουστο αναθεωρεί τις ταξιδιωτικές οδηγίες χωρών με το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου να τοποθετεί...
Covid-19: Στην «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για Τουρκία από το Βερολίνο
Από τους περιορισμούς που ισχύουν για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Τουρκία, εξαιρούνται τώρα οι περιοχές Αττάλειας, Σμύρνης, Αϊδινίου και Μούγλων.
Μερική άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για Τουρκία από το Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα για όσους επιστρέφουν στο Βέλγιο από την Ελλάδα
Μερικό «ράπισμα» στη χώρα μας από τη βελγική κυβέρνηση, με το βλέμμα στους τουρίστες και τον κορονοϊό. Διπλωματικό παρασκήνιο σε εξέλιξη.
Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα για όσους επιστρέφουν στο Βέλγιο από την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας