Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τζουζέπε Κόντε: Η γαλλογερμανική πρόταση είναι ένα βήμα, αλλά όχι αρκετό
Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Τζουζέπε Κόντε: Η γαλλογερμανική πρόταση είναι ένα βήμα, αλλά όχι αρκετό

  • A-
  • A+

Σε άρθρο του στο Politico, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγεί γιατί η πρόταση Βερολίνου - Παρισίων δεν μπορεί από μόνη της να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στην οικονομία της Ε.Ε. ο Covid-19. 

«Η γαλλoγερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα τολμηρό και σημαντικό βήμα προς μια κοινή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία που έχει καταστρέψει την ήπειρο. Αλλά είναι επίσης μόνο αυτό: ένα βήμα.

Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση από κοινού, ως ένωση κοινών συμφερόντων και κοινών αξιών, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Από ατυχία, η Ιταλία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο στην Ευρώπη από τον νέο κοροναοϊό. Όταν η πανδημία έφτασε στη Γηραιά Ήπειρο, η χώρα μου χτυπήθηκε πρώτη και πιο σκληρά.

Χωρίς να μπορούμε να απευθυνθούμε για καθοδήγηση σε κανέναν από τους γείτονές μας, έπρεπε να απαντήσουμε σε ένα πρωτοφανές σοκ, στήνοντας τη στρατηγική μας, καθώς μαθαίναμε περισσότερα για τον ιό. Ενεργήσαμε αποφασιστικά, βασίζοντας τις ενέργειές μας σε επιστημονικά στοιχεία και η εμπειρία μας έχει χρησιμεύσει ως παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες που επλήγησαν από τον ιό μετά από εμάς.

Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα της κρίσης είναι ότι αυτό είναι ένα σοκ που συγκλονίζει όχι μόνο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Ανοίγει ρήγματα σε βαθιά ριζωμένες συνήθειες, διαταράσσει ολόκληρες βιομηχανίες και επιβάλλει περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες που δεν έχουμε βιώσει ποτέ σε μια δημοκρατία, εν καιρώ ειρήνης.

Γρήγορα κατέστη σαφές ότι το οικονομικό κόστος αυτής της πανδημίας θα είναι τόσο άνευ προηγουμένου όσο και ο αντίκτυπός της στη δημόσια υγεία, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στις χώρες μέλη της Ε.Ε., αλλά και απειλώντας τους θεμελιώδεις πυλώνες της Ένωσής μας, ξεκινώντας από την ενιαία αγορά και τις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Από τη φύση της, η κρίση του νέου κορoνοϊού είναι ένα συμμετρικό σοκ, που πλήττει όλες τις χώρες και περιοχές και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μεμονωμένα από κάθε χώρα. Δε χρειάστηκε πολύ για να το καταλάβω και ευαισθητοποίησα κι άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη οικονομική απάντηση.

Ο κίνδυνος ήταν από καιρό ξεκάθαρος: η Ευρώπη δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας πολύ λίγα ή αντιδρώντας πολύ αργά. Η μη ταχεία δράση θα οδηγήσει σε απότομη διεύρυνση των αποκλίσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Χωρίς έλεγχο, αυτή η κρίση θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο, καθώς η κοινή μας αγορά δε θα καταφέρει να συμβαδίσει με τις άλλες κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις. Η Ε.Ε. θα υποστεί σοβαρό πλήγμα, περιθωριοποιώντας την οικονομική και πολιτική μας θέση στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων, συντάχθηκε τον Μάρτιο η επιστολή (που υπεγράφη από εννέα κράτη μέλη μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα), που προτρέπει την τολμηρή δράση σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των στρατηγικών μας βιομηχανιών, της διατήρησης της ενιαίας αγοράς και της δημιουργίας ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

Η Ευρώπη έχει ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα: την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα απίστευτο νομισματικό κίνητρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μια σημαντική συμφωνία για τρεις νέες χρηματοοικονομικές καινοτομίες, το πρόγραμμα SURE κατά της ανεργίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέες εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα νέο πιστωτικό όριο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η πρόταση που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προσθέτει ένα κομμάτι που μέχρι στιγμής λείπει: ένα φιλόδοξο ταμείο ανάκαμψης. Χαιρετίζω αυτήν την πρόταση, η οποία είναι πολύ κοντά στο πνεύμα της επιστολής μας του Μαρτίου.

Η γαλλογερμανική πρόταση αναγνωρίζει τη σημασία της χρηματοδότησης της ανάκαμψης με μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η δανειακή ικανότητα της Ε.Ε. για την παροχή επιχορηγήσεων σε χώρες μέλη. Και - τέλος - συνδέει σαφώς τα κεφάλαια με την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία στις οικονομίες μας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενώ αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για την ευρωπαϊκή απάντηση που όλοι χρειαζόμαστε, πρέπει να γίνουν περισσότερα σε δύο σημαντικούς τομείς.

Πρώτον, το ποσό των πόρων που συγκεντρώθηκαν από όλα τα ευρωπαϊκά μέσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ταμείου ανάκαμψης, υπολείπεται κατά πολύ των εκτιμήσεων από πολλά δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα για το τι χρειάζεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 7,5 εκατοστιαίες μονάδες φέτος.

Επομένως, ενθαρρύνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της, Ursula von der Leyen, να παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες μια φιλόδοξη πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τους κύριους πολιτικούς στόχους για τους οποίους όλοι συμφωνήσαμε για μια πιο πράσινη, πιο ανταγωνιστική, πιο ψηφιακή και πιο περιεκτική Ε.Ε. - μια φιλοδοξία που επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου.

Η δεύτερη ανησυχία μου είναι ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό «ως συνήθως» και για ένα μικρό ταμείο ανάκαμψης, με αμελητέο μερίδιο επιχορηγήσεων. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η στάση τους αντικατοπτρίζει την αδυναμία κατανόησης των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Εάν επιτρέψουμε στην κρίση του κορονοϊού να αυξήσει τις οικονομικές και κοινωνικές αποκλίσεις της Ε.Ε., δε θα αποτύχουμε μόνο στους βασικούς στόχους που έχουμε καθορίσει, όπως η Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν και η Στρατηγική Ατζέντα του Συμβουλίου, αλλά θα ενθαρρύνουμε και τις φλόγες του εθνικισμού και θα διευρύνουμε τις μακροχρόνιες διαιρέσεις στην Ένωσή μας.

Δεν ζητάμε γενναιοδωρία, αλλά επίγνωση της ευθύνης που έχουμε για τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. και την ευημερία των πολιτών μας, καθώς και για τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. και η κοινή αγορά της στην επιτυχία όλων των οικονομιών μας.

Οι διασπάσεις στην Ε.Ε. κατά μήκος των γραμμών Βορρά-Νότου ήταν πάντα λανθασμένες. Οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες. Πολλές χώρες - ειδικά στο Βορρά - εξαρτώνται από αυτήν τη διασύνδεση για μεγάλο μέρος των ΑΕΠ τους. Ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς θα επηρέαζε σοβαρά όλες τις χώρες της Ε.Ε., ακόμη και τις πλουσιότερες.

Σε αυτήν την περίοδο της άνευ προηγουμένου κρίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει από μόνη της».

ΕΥΡΩΠΗ
209 δισ. δεν φέρνουν την ευτυχία για τους Ιταλούς
Περίπου 209 δισ. ευρώ του ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για τη «χαροκαμένη» από τον ιό Ιταλία ● Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένος από το...
209 δισ. δεν φέρνουν την ευτυχία για τους Ιταλούς
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίωρη κατάθεση Κόντε ενώπιον εισαγγελέα για την πανδημία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να έριξε ευθύνες στον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, κατηγορώντας τον πως μπορούσε να δράσει άμεσα, όμως δεν το έπραξε.
Τρίωρη κατάθεση Κόντε ενώπιον εισαγγελέα για την πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Παράταση μέτρων και απαγορεύσεων «βλέπει» η κυβέρνηση Κόντε
Τα νούμερα δεν έχουν μετατραπεί σε τόσο μεγάλη πηγή αισιοδοξίας, όσο θα ήθελαν οι περισσότεροι Ιταλοί. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Κόντε τελικά μπορεί να αποφασίσει παράταση των μέτρων.
Παράταση μέτρων και απαγορεύσεων «βλέπει» η κυβέρνηση Κόντε
ΕΥΡΩΠΗ
Νεκρώσιμη... αισιοδοξία
Ακτίδα φωτός αποτελεί η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός • Βαρύτατο τίμημα πληρώνουν γιατροί και νοσηλευτές • Υιοθέτηση ευρωομόλογου ζητά πάλι ο Κόντε.
Νεκρώσιμη... αισιοδοξία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας