Μία εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που το μεγαλύτερο τμήμα της Ισπανίας έχει μπει στη φάση 1 της αποκλιμάκωσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και τα νεότερα από το υγειονομικό μέτωπο είναι μάλλον ευχάριστα.
Χθες, για τρίτη συνεχή μέρα ο αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου από τον κορονοϊό ήταν κάτω από 100 -στους 83 για την ακρίβεια- ενώ είχαν καταγραφεί μόνο 295 νέα κρούσματα.
Στο πολιτικό επίπεδο πάντως δεν λείπουν οι εντάσεις και οι μερικές «ανακατατάξεις» σε επίπεδο συμμαχιών. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναγκάστηκε να ζητήσει εκ νέου τη στήριξη των κεντροδεξιών Ciudadanos (Πολίτες) προκειμένου να περάσει σήμερα από τη Βουλή την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μετά την άρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), του ακροδεξιού Vox, αλλά και των κεντροαριστερών Καταλανών εθνικιστών του ERC να την υπερψηφίσουν. Αλλά, η στήριξη δεν έρχεται δωρεάν.
Προκειμένου να εισπράξει μια κοινοβουλευτική ήττα, ο Σάντσεθ υπέκυψε στην απαίτηση της νέας αρχηγού των Ciudadanos, Ινές Αριμάδας, να ζητήσει παράταση μόνο για δύο εβδομάδες και όχι ώς τις 27 Ιουνίου, όπως σκόπευε.
Χθες, η κυβέρνηση διέψευσε ότι δέχτηκε να διακόψει τον διάλογο με τους εθνικιστές στην Καταλονία, κάτι που το Ciudadanos είχε θέσει ως όρο προκειμένου να δώσει τη θετική του ψήφο. Παράλληλα, όπως σημείωναν ορισμένα ΜΜΕ, ο Σάντσεθ συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με το ERC προκειμένου να το πείσει, αν μη τι άλλο, να απόσχει από την ψηφοφορία. Οσο για το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV που όλες τις προηγούμενες φορές είχε ψηφίσει υπέρ της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μέχρι χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει.
Δεξιοί στους δρόμους
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos έρχεται αντιμέτωπη με μια ανταρσία της Δεξιάς στους δρόμους της Μαδρίτης, ως επί το πλείστον, εξαιτίας της άρνησης του υπουργείου Υγείας να επιτρέψει στην αυτόνομη περιφέρεια της πρωτεύουσας να περάσει και αυτή στη φάση 1.
Από την Παρασκευή ώς την Κυριακή εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε ορισμένες από τις πλουσιότερες συνοικίες της πόλης με ισπανικές σημαίες και... κατσαρόλες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ελευθερία!», «ο Σάντσεθ στον τοίχο» και «κυβέρνηση παραιτήσου». Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η συνοικία της Σαλαμάνκα, κάτι σαν το Κολωνάκι της Μαδρίτης, όπου το 60% των κατοίκων είχε ψηφίσει ΡΡ και Vox.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κάποια στιγμή έφτασαν με τις κατσαρόλες τους έξω από το σπίτι του Πάμπλο Ιγκλέσιας, δεύτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έχουν πάρει θάρρος από τη δεξιά επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία έχει ξεκινήσει ανοιχτό πόλεμο με τον Πέδρο Σάντσεθ για το ζήτημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατηγορώντας Σοσιαλιστές και Podemos ότι οδηγούν την περιφέρεια στην οικονομική καταστροφή κι ότι επιχειρούν ένα είδος ταξικού πολέμου.
Αυτή η τακτική της Δεξιάς πάντως δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, δημοσκοπικά τουλάχιστον. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) που δημοσιοποιήθηκε χθες, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα αντέχει στην κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και βγαίνει ενισχυμένο. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα τις κέρδιζε με 31,1%, περίπου τρεις μονάδες πάνω σε σχέση με το ποσοστό που πήρε στις εκλογές το περασμένου Νοεμβρίου.
Δεύτερο ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (20,3%) και ελαφρώς πτωτική τάση σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό το δεξιό ΡΡ. Απώλειες εμφανίζει το Unidas Podemos που κυμαίνεται στο 11,5%, μιάμιση μονάδα κάτω σε σχέση με τις εκλογές. Το ευχάριστο νέο είναι η σημαντική δημοσκοπική πτώση του ακροδεξιού Vox το οποίο φαίνεται να χάνει σχεδόν τέσσερις μονάδες από τις εκλογές του Νοεμβρίου και να πέφτει στο 11,35%. Ενισχυμένο, αντίθετα, εμφανίζεται το Ciudadanos το οποίο μάλλον ωφελήθηκε από την αλλαγή στην ηγεσία και ανεβαίνει στο 10,5% από το 6,8% της κάλπης.
Την ίδια στιγμή όμως, οι Ισπανοί εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στη διαχείριση της κρίσης με την πανδημία από την κυβέρνηση, με το 48,4% να δηλώνει πως έχει ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική της και το 46% να απαντά «πολλή» ή «αρκετή».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας