Με... επιδημικές τάσεις, πλην με ετερογενή σύνθεση και σκοπιμότητα -όπως και την περασμένη εβδομάδα- συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις κατά όσων κυβερνητικών μέτρων περιορισμού παραμένουν σε ισχύ, ένεκα πανδημίας, αλλά και όσων λαμβάνονται για την τόνωση της οικονομίας, που καταγγέλλονται ως ελλιπή.
Στη Γερμανία, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις άρχισαν από τα μέσα Απριλίου, έγιναν κινητοποιήσεις σε περισσότερες από δέκα πόλεις, ως επί το πλείστον με τη συμμετοχή ακροδεξιών, συνωμοσιολόγων και πολέμιων των εμβολίων, υπό την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συγκέντρωση αντίστοιχου πλήθους αντιδιαδηλωτών - όπως συνέβη στη Φρανκφούρτη, με κεντρικό σύνθημα «έξω οι ναζί».
Στο Βερολίνο οργανώθηκαν διάφορες παράλληλες συγκεντρώσεις, όχι τόσο ογκώδεις όσο αναμενόταν, που έληξαν με 200 συλλήψεις. Πάνω από το τοπικά ανώτατο επιτρεπτό όριο των 5.000 ατόμων έγινε η διαδήλωση στη Στουτγάρδη, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απομακρύνει μέρος των συγκεντρωμένων. Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στο Μόναχο, όπου 1.000 άτομα -οριακά στο τοπικά επιτρεπόμενο όριο- συγκεντρώθηκαν στο πάρκο όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η Γιορτή της Μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλώσεων. Χτυπώντας καμπανάκι, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος προειδοποιεί για απόπειρα ακροδεξιών εξτρεμιστών «να εργαλειοποιήσουν την παρούσα κατάσταση για δικούς τους προπαγανδιστικούς λόγους». Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για πιθανό ρωσικό «δάκτυλο», μέσω εκστρατείας παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό, στις κινητοποιήσεις...
Κατά τι διαφορετικό είναι το σκηνικό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που γίνονται τα τελευταία 24ωρα -με αφορμή ή αιτία τους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας- σε πολυτελείς συνοικίες της Μαδρίτης. Η ισπανική πρωτεύουσα μαζί με τη Βαρκελώνη παραμένουν για υγειονομικούς λόγους -ως εγχώρια επίκεντρα της υγειονομικής κρίσης- εκτός του πλαισίου σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Και μάλλον ούτε προβλέπεται άμεσα να μπουν, μετά την προαναγγελία του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη έναν μήνα.
Η πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδρίτης και υπερφιλόδοξο στέλεχος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο, κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας για να επιβάλει μια ενιαία, δικτατορική εξουσία».
Θέση, που εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες και οι πλούσιοι διαδηλωτές στους δρόμους της ακριβής συνοικίας Σαλαμάνκα -όπου το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox συγκέντρωσαν 61% στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου-, ζητώντας «ελευθερία» και την παραίτηση της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Για την «επανάσταση του 1% κατά της “καταπίεσης” του κορονοϊού» γράφει σκωπτικά η εφημερίδα El Pais. Χλευαστικά σχόλια για τους «αγανακτισμένους» της Σαλαμάνκα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πληρωμένη ήταν η απάντηση του Πέδρο Σάντσεθ. «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο γίνονται οι διαδηλώσεις», δήλωσε. «Το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης»...
Τα μαγαζιά στο Μιλάνο
Με τη δική τους, υπαρκτή αγωνία για το αύριο διαδήλωσαν δεκάδες ιδιοκτήτες και υπάλληλοι εστιατορίων και καφέ στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, στο Μιλάνο, καταγγέλλοντας ως επικίνδυνα «θολά» τα κυβερνητικά μέτρα τόσο για την επαναλειτουργία καταστημάτων εστίασης από σήμερα στη χώρα όσο και για την τόνωση της οικονομίας. «Δεν θα ανοίξω σήμερα για να κλείσω αύριο», αναγραφόταν σε ένα από τα πλακάτ.
«Δουλειά και ψωμί» ήταν αντίστοιχα ένα από τα συνθήματα της διαδήλωσης που έγινε στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. Επικαλούμενη τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, η αστυνομία εμπόδισε την πορεία και διέλυσε το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ο Γιάτσεκ Μπούρε, γερουσιαστής και στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς που τον έθεσαν υπό κράτηση.
Με επέμβαση της αστυνομίας και πάνω από 10 συλλήψεις έληξε και η συγκέντρωση περίπου 300 ατόμων κοντά στην έδρα της ελβετικής κυβέρνησης, στη Βέρνη. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων περιορισμού που έγιναν στη Ζυρίχη και τη Βασιλεία.
Σε 19 συλλήψεις προέβη η βρετανική αστυνομία στο Χάιντ Παρκ στο κεντρικό Λονδίνο, διαλύοντας μικρή συγκέντρωση κατά της καραντίνας. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο αδελφός του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Τα κεντρικά συνθήματα ήταν κατά των εμβολίων, του δικτύου 5G και του Μπιλ Γκέιτς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας