Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο προϋπολογισμούς (55 δισ.!) για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εκταμιεύει ο Κόντε

Δεμένες παραμένουν οι γόνδολες στην τουριστική Βενετία

Anteo Marinoni/LaPresse
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο προϋπολογισμούς (55 δισ.!) για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εκταμιεύει ο Κόντε

  • A-
  • A+
Διαρκής πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, επιφυλάξεις για προσφυγή στον ESM και τουλάχιστον τρεις εναλλακτικές για τόνωση της τουριστικής κίνησης.

Το ότι η κρίση αυτή θα αποτελούσε τεράστιο στοίχημα για την Ιταλία και την κυβέρνησή της ήταν σαφές από την αρχή. Τώρα, δυόμισι μήνες μετά την έκρηξη της πανδημίας, έχει γίνει αντιληπτό απ’ όλους με ακόμη πιο άμεσο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών. Σχεδόν το μισό ποσό προορίζεται για βοήθεια στους εργαζομένους. Δικαίως, μέλη της κυβέρνησης αλλά και σχολιαστές υπογράμμισαν ότι μιλάμε για πακέτο μέτρων τεράστιας έκτασης, το οποίο αντιστοιχεί, ουσιαστικά, στο ύψος δύο προϋπολογισμών του ιταλικού κράτους. Κάτι που σημαίνει όμως ότι -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- τα χρήματα θα πρέπει να βγουν από τα ταμεία του Δημοσίου, εκτινάσσοντας τη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε ποσοστό υψηλότερο του 11%.

Ο Κόντε έδωσε τεράστια μάχη για την άμεση έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιμένει με έμφαση ότι πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις και ότι η διάθεση των σχετικών ποσών θα πρέπει να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Ει δυνατόν με έγκριση δανείου-γέφυρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Προς το παρόν όμως στις Βρυξέλλες δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Παράλληλα, η Ιταλία δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει χρήση των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αντιστοιχούν από το σύνολο των βοηθειών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το κοινοβούλιο της Ρώμης και είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει η γραμμή που θεωρεί την προσφυγή στον ESM περισσότερο χρήσιμη παρά επιζήμια. Αλλά αν δοθεί τελικά «πράσινο φως» για την εκταμίευση, οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους (Πέντε Αστέρια και κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) θα γίνουν ακόμη πιο προβληματικές. Διότι το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι ο Μηχανισμός Σταθερότητας κρύβει παγίδες και θα περιορίσει την ελευθερία κινήσεων της χώρας. Εκτός αυτού, το συγκεκριμένο ποσό σίγουρα δεν λύνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή αυτή κρίση.

Tο μέλλον του Τζουζέπε Κόντε θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχή ή απογοητευτική διαχείριση της κρίσης αυτής στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων.

Το μεγάλο στοίχημα

Ο ιταλικός τουρισμός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από τη μία, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας στις οργανωμένες και τις ελεύθερες παραλίες της χώρας. Η επιτροπή ειδημόνων ζήτησε, μάλιστα, γύρω από κάθε ομπρέλα θαλάσσης να εξασφαλίζεται κενός χώρος σε ακτίνα είκοσι τετραγωνικών μέτρων. Οι διαχειριστές πολλών τουριστικών υποδομών, όμως, απαντούν ότι με τον τρόπο αυτό δεν τους συμφέρει ούτε καν να ανοίξουν.

Για να τονώσει, δε, την τουριστική κίνηση, η κυβέρνηση ενέκρινε μπόνους μέχρι 500 ευρώ για τις λιγότερο εύπορες οικογένειες, ώστε να μπορέσουν να πάνε διακοπές στην Ιταλία και να βοηθήσουν την όλη κατάσταση. Ακόμη δεν είναι σαφές όμως αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους πελάτες, στα χέρια των ξενοδόχων ή αν θα προβλεφθούν φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα στο τέλος της σεζόν. Είναι αυτονόητο ότι η τρίτη αυτή λύση θα ήταν και η λιγότερο αποδοτική για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και σε ό,τι αφορά επίσης την παρουσία ξένων τουριστών, οι κινήσεις της Ρώμης μοιάζουν μπερδεμένες. Αρχικά, είχε επικρατήσει η άποψη ότι η φετινή περίοδος θα πρέπει να βασιστεί μόνον στους ντόπιους επισκέπτες. Τώρα, από τη μια η ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει την υπογραφή διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ενωσης, αλλά από την άλλη -σύμφωνα με τον Τύπο- μελετά το ενδεχόμενο να υπογράψει τέτοιου είδους συνεργασίες με την Κίνα και τη Ρωσία.

Είναι προφανές, βέβαια, ότι σχεδόν όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία μείωσης των κρουσμάτων και από το αν θα διατηρηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής, όμως, στο μεταξύ πρέπει να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και δεν κινείται μόνο βάσει ενός «εμπνευσμένου αυτοσχεδιασμού».

ΕΥΡΩΠΗ
Με προβλήματα η επόμενη μέρα στην Ιταλία
Η κυβέρνηση Κόντε αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από ό,τι στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Με προβλήματα η επόμενη μέρα στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Διχογνωμία για σχολεία και για μεταναστευτικό
Διάσταση απόψεων στην Ιταλία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ η ακροδεξιά παράταξη χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως αιτία αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας.
Διχογνωμία για σχολεία και για μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Βουλιάζει τη Λαμπεντούζα η νέα ανθρωπιστική κρίση
Η Λαμπεντούζα βουλιάζει από ένα εντελώς νέο προσφυγικό κύμα - αυτούς που δραπετεύουν από τη νέα οικονομική κρίση, η οποία πλήττει σκληρά τις βορειοαφρικανικές οικονομίες και ιδιαίτερα την Τυνησία.
Βουλιάζει τη Λαμπεντούζα η νέα ανθρωπιστική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση Κόντε είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής και θεωρεί τη «γαλλογερμανική στροφή» προς μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκήθηκε από τη Ρώμη.
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία... φυλάει τα ρούχα της
Η Ιταλία προσπαθεί να ξαναμπεί στην καθημερινότητά της, αργά και σταθερά, για να περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται κινδύνους και πιθανότητες να υπάρξει πισωγύρισμα.
Η Ιταλία... φυλάει τα ρούχα της
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δεύτερη φάση «με μειωμένη ταχύτητα» η Ιταλία
H Ιταλία περνά στη δεύτερη φάση χωρίς θεαματικές αλλαγές και με μεγάλη προσοχή. Αυτό αποφάσισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και έπειτα από γνωμοδότηση των επιστημόνων.
Στη δεύτερη φάση «με μειωμένη ταχύτητα» η Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας