Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαφαινόμενη επιχείρηση πλειοδοσίας που κάνει η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, η οποία δήλωσε ότι ενδεχόμενο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα το διαθέσει κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ, διότι έχει συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές που επένδυσαν στην ανάπτυξή του.
«Το εμβόλιο κατά του Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κιρμάκερ. «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος, να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε.
Η εταιρεία φαίνεται ότι έχει επιδοθεί σε παζάρι για το εμβόλιο και τη χρηματοδότησή του. Ο γενικός διευθυντής της Sanofi, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg είπε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες ή εβδομάδες από το εμβόλιο, διότι η φαρμακοβιομηχανία έχει καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές των ΗΠΑ από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι οποίες έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.
Οι δηλώσεις του Χάντσον έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις και αντιπαράθεση στη Γαλλία.
Σήμερα, η Sanofi υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της ασθένειας εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της «αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.
«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες, στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που διοργάνωσε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ σε δωρεές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο.
Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», είχε επιμείνει τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην προσπάθεια με 500 εκατομμύρια ευρώ.
«Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ερίκ Μαμέρ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας