Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP Photo/Thierry Monasse

Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

  • A-
  • A+
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός «εργαλείου φερεγγυότητας» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των επιχειρήσεων, τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο απειλεί να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπέρβαση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε σήμερα (Τετάρτη) η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μόλις τώρα ξεκίνησε και τα παζάρια αναμένονται να είναι σκληρά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο για να προχωρήσει η διαδικασία. Το ΠΔΠ πρόκειται να ξεκινήσει το 2021 και ισοδυναμεί με περίπου 1% της παραγωγής της Ε.Ε. ή 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός «εργαλείου φερεγγυότητας» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των επιχειρήσεων. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης πως το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις και θα αποτελείται από δύο σκέλη:

  • τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (ή MFF που αφορά την περίοδο 2021-2027)
  • ένα εργαλείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που μπορεί να δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κεφαλαιαγορές με την εγγύηση των κρατών - μελών.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε επίσης, ότι το σύνολο των κεφαλαίων για την ανάκαμψη θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε.

Στήριξη κρατών, συνδρομή για ιδιωτικές επενδύσεις

Για το πού θα διατεθούν τα κεφάλαια αυτά, η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας θα εστιάσει στη στήριξη των κρατών - μελών για να ανακάμψουν και να εξέλθουν ισχυρότερα από την κρίση. Ο κύριος όγκος των χρημάτων θα διατεθεί στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα για τη χρηματοδότηση βασικών δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα είναι εναρμονισμένες με την προτεραιότητα της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική Ευρώπη.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην παροχή βοήθειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα νέο Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο «θα βοηθήσει τις επενδύσεις σε κρίσιμες αλυσίδες αξίας για τη μελλοντική ανθεκτικότητα και στρατηγική αυτονομία μας, όπως ο φαρμακευτικός τομέας».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση προγραμμάτων που απέδειξαν την αξία τους στην κρίση, όπως το RescEU ή το Horizon Europe, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό Πρόγραμμα Υγείας.

Προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, απειλεί να αρνηθεί την έγκριση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., εκτός εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προχωρήσουν σε νέες πηγές χρηματοδότησης

«Το Κοινοβούλιο καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. και την Επιτροπή να λάβουν τολμηρές αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός "καλαθιού" νέων ιδίων πόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.

Ο κατάλογος των πιθανών νέων εσόδων –πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο φόρο της Ε.Ε.– θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τη φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών, τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων, μια εισφορά στα πλαστικά και τα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε. που παρήχθησαν με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών CO2 από ό,τι στην Ευρώπη. 

Οι διαπραγματεύσεις για το ακριβές μέγεθος της συνεισφοράς από τα κράτη μέλη ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες δύσκολες λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας (η οποία είχε σημαντική συνεισφορά στον προϋπολογισμό).

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης την Κομισιόν να δανειστεί χρήματα, χρησιμοποιώντας την πιστοληπτική του αξιολόγηση του «τριπλού Α» που έχει, υποστηριζόμενου από τις κυβερνητικές εγγυήσεις. Ακολούθως, θα πρέπει να εκταμιεύσει χρήματα από το ταμείο, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων αλλά και μακροπρόθεσμων δανείων.

ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή μη στη μετά-Brexit εποχή
Εντός της ημέρας αναμένεται Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια απόφαση για την τύχη των μεταξύ τους σχέσεων, με το σενάριο μη συμφωνίας να προηγείται, αλλά και όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.
Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή μη στη μετά-Brexit εποχή
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δείχνει» η ντερ Λάιεν σε Ουγγαρία-Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό
Η προτροπή της προέδρου της Κομισιόν είναι μία από τις λύσεις που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ανεπισήμως για να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δείχνει» η ντερ Λάιεν σε Ουγγαρία-Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Το βίντεο της προέδρου της Κομισιόν για την αναβολή της επίσκεψής της στην Ελλάδα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αυτήν την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά έχει τεθεί σε καραντίνα.
Το βίντεο της προέδρου της Κομισιόν για την αναβολή της επίσκεψής της στην Ελλάδα
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο θέτει όρους για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό εάν δεν τεθούν σαφείς όροι που να συνδέουν τις χρηματοδοτήσεις των κρατών-μελών με το κράτος δικαίου.
Το Ευρωκοινοβούλιο θέτει όρους για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Με ενισχυμένο ρόλο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό
Με ισχυρή πλειοψηφία 465 ψήφων σε σύνολο 682, οι ευρωβουλευτές επιδοκίμασαν μεν τη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά απέρριψαν την...
Με ενισχυμένο ρόλο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας