Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιταλία: Τα μπάνια του λαού στον καιρό της πανδημίας

Ιταλία: Τα μπάνια του λαού στον καιρό της πανδημίας

  • A-
  • A+

Ανάμεσα σε κάθε σειρά από ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα και τεσσερισήμισι μέτρα από ομπρέλα σε ομπρέλα. Για τις ξαπλώστες όταν δεν είναι κάτω από ομπρέλα η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι τα δυο μέτρα, ένας κανόνας που «ευνοεί» μέλη της ίδιας οικογένειας ή συγκάτοικους και συνταξιδιώτες.

Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε έγγραφο οδηγιών και για την εστίαση και για τα θαλασσινά μπάνια που δημοσιεύτηκαν με τη συνεργασία του Ανώτατου Ινστιτούτου για την Υγεία (ISS) στην Ιταλία.

Για να διευκολυνθεί το κοινό- αναφέρεται στις οδηγίες - είναι προτιμότερο οι κρατήσεις στις παραλίες να είναι υποχρεωτικές, ακόμα και μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, δηλαδή, για παράδειγμα, κράτηση θέσης με ομπρέλα και ξαπλώστρα από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι. Αυτό το καθήκον θα πρέπει να το αναλάβουν μάλλον οι ναυαγοσώστες και οι υπεύθυνοι των οργανωμένων παραλιών, οι οποίοι και θα πρέπει να απολυμαίνουν τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες κάθε φορά που... λήγει η κράτηση και φεύγει ο λουόμενος.

Θα υπάρχει και η δυνατότητα να κάνεις κράτηση και για αρκετές ημέρες, αλλά δεν θα μπορεί να γίνει χρήση των καμπίνων και του ντους εάν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας των δυο μέτρων. Απαγορεύονται φυσικά ρητώς τα παιχνίδια στην άμμο, όπως το βόλει για παράδειγμα, και εξυπακούεται ότι θα είναι κλειστές οι πισίνες. Ενθαρρύνονται οι πληρωμές με ανέπαφες πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες ή μέσωτου διαδικτύου. Οπου είναι δυνατόν θα υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι και έξοδοι στις παραλίες, με σφαή διαγράμμιση.

Στο έγγραφοι, λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η διαχείριση και των ελεύθερων παραλιών αλλά και οι υποδομές και την οργάνωση της στρατηγικής αυτής θα την αναλάβουν οι τοπικές αρχές, από τις οποίες θα ζητηθεί να «αποφεχθεί π συνωστιμός στις παραλίες και με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών».

Θα γίνει για παράδειγμα χαρτογράφιση των περιοχών που μπορεί να κάτσει κανείς με κορδέλες, ενώ τέτοιοι οριοθετημένοι χώροι με κρατήσεις για συγκεκριμένα διαστήματα θα πρέπει να μπορούν γίνονται και στις ελεύθερες παραλίες «πάλι με τη χρήση εφαρμογών στα κινητά ή μέσω διαδικτύου».

Ολα αυτά απαιτούν οργάνωση που πιθανότατα οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να αναλάβουν, γι αυτό και η σκέψη είναι να «παραχωρηθεί» αυτό το δικαίωμα σε ιδιώτες ή σε οργανώσεις εθελοντών. Ορισμένοι ήδη σκέφτονται να παραχωρήσουν την «αστυνόμευση» των μέτρων σε αυτούς που έχουν ανάλογη εμπειρία, όπως σε επιχειρήσεις που ήδη εκμεταλλεύονται παραλίες, πράγμα που θα τις αποζημιώσει κι όλας αφού θα έχουν έσοδα από τις... αποστάσεις. 

Στη Λιγουρία, γράφει η εφημερίδα Stampa, η περιφέρεια εξετάζει τρία σενάρια: «Την παρουσία "συνοδών" που θα κατευθύνουν τον κόσμο, τη χρέωση του ποσού των 50 σεντς για να ελεγχθεί το κόστος της...διαμόρφωσης αυτού του καλοκαιριού, αλλά και η ανάθεση στην αστυνομία όλων των ελέγχων»

Στα δυο μέτρα τα τραπέζια

Αυτή πρέπει να είναι η απόσταση στα εστιατόρια, αλλιώς διαχωριστικά με πλεξιγκλάς. Απαγορεύεται ο μπουφές και καλό είναι να αποφεύγεται η πληρωμή με μετρητά, δεν θα υπάρχουν μενού για να κοιτάξει κανείς, αλλά τα πιάτα και τα κρασιά θα εμφανίζονται πάλι σε εφαρμογές σε κινητά ή θα έχουν αναρτηθεί με ευανάγνωστα γράμματα σε πίνακα στο εστιατόριο. Στην κουζίνα οι εργαζόμενοι ποτέ χωρίς μάσκα και γάντια.

Η διαμόρφωση του χώρου θα πρέπει, διασφαλίζοντας την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, να λαμβάνει υπόψη της και την μετακίνηση των σερβιτόρων, αλλά και την απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ των συνδαιτημόνων αφού δεν μπορεί να τρώει κανείς φορώντας μάσκα. Εν ολίγοις 4 τετραγωνικά μέτρα για κάθε πελάτη. Και εκεί ενθαρύνεται να γίνει υποχρεωτική η κράτηση για να αποφευχθεί «και ο συνωστισμός έξω από το εστιατόριο»

Οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες πριν και μετά το φαγητό, για παράδειγμα όταν θα πάνε να πληρώσουν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Τέλος θα είναι διαθέσιμα προιόντα απολύμανσης στους πελάτες και το προσωπικό σε διάφορα σημεία του καταστήματος και ειδικά στις τουαλέτες που θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά. Απολύμανση ενεδελεχής και όταν φεύγει ο κάθε πελάτης όλων των επιφανειών και εάν είναι δυνατόν να γίνεται χρήση ειδών μιας χρήσης και για μαχαίρια-πηρούνια και για αλατιέρες, δοχεία λαδιού κλπ

Ετσι θα ανοίξει η εστίαση στην Ιταλία στις 18 Μαίου, ένας τομέας με 1.200.000 εργαζόμενους που αγωνιά για να καλύψει τα έξοδα του. Οι οδηγίες θα σταλούν τώρα στις περιφέρειες και από εκεί στις τοπικές αρχές. 

ΕΥΡΩΠΗ
Επανέρχονται αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη λόγω του Covid-19
Υποχρεωτική χρήση μάσκας, καραντίνα και ταξιδιωτικές οδηγίες περιλαμβάνει το «οπλοστάσιο» αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.
Επανέρχονται αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη λόγω του Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία
Τοπικά ξεσπάσματα της νόσου Covid-19 μεταξύ εργαζομένων σε εταιρεία courier στη βόρεια Ιταλία και μεταξύ διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων στη Μσόγειο συνέβαλαν στην αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία.
Άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Διατήρηση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους
Την παράταση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του έτους, προετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Βενετία.
Διατήρηση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους
ΕΥΡΩΠΗ
Ενα προσωπικό «αλφάβητο» από την ιταλική κρίση
Δέκα πρόσωπα, συναισθήματα και εικόνες, για να περιγράψουμε την κρίση του κορονοϊού στην Ιταλία, και τα τόσα πολιτικά, οικονομικά και ανθρώπινα φαινόμενα που προκάλεσε.
Ενα προσωπικό «αλφάβητο» από την ιταλική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίωρη κατάθεση Κόντε ενώπιον εισαγγελέα για την πανδημία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να έριξε ευθύνες στον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, κατηγορώντας τον πως μπορούσε να δράσει άμεσα, όμως δεν το έπραξε.
Τρίωρη κατάθεση Κόντε ενώπιον εισαγγελέα για την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας