Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή στήριξη στα Βαλκάνια, εφόσον δεν… λοξοκοιτούν προς Ρωσία και Κίνα
(AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Ευρωπαϊκή στήριξη στα Βαλκάνια, εφόσον δεν… λοξοκοιτούν προς Ρωσία και Κίνα

  • A-
  • A+

Την στήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο τα τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις οι 27 και η Κομισιόν υποσχέθηκαν σε Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία ένα «εύρωστο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή».

Στην διακήρυξη, παράλληλα, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Τα καλά λόγια των Ευρωπαίων, πάντως, έρχονται και με ένα μήνυμα προς τις χώρες αυτές ώστε να μην… στρέψουν το βλέμμα προς τη Μόσχα και το Πεκίνο

Οι ηγέτες της ΕΕ επισήμαναν ότι όλες οι βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση θα πρέπει να τηρούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μια συγκαλυμμένη αναφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις χώρες εκείνες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Βαλκάνια, πανδημία και Ανατολή

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η σημερινή παρέμβαση, μέσω του politico, της Ναταλί Τότσι, συμβούλου του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τότσι επισημαίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση τα κράτη των Βαλκανίων σε συγκεκριμένα θέματα, προσθέτοντας ότι η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να αυξήσει την επιρροή της, στέλνοντας και διαφημίζοντας τη βοήθεια προς τις χώρες αυτές, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία συνεχίζει να έχει παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι η πανδημία αποκάλυψε το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, προσθέτοντας πως τα Δυτικά Βαλκάνια έχει διαγράψει πορεία προς τον αυταρχισμό εδώ και περίπου μία δεκαετία με την κρίση να αναμένεται να αυξήσει τέτοιες τάσεις.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη η Ε.Ε. να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αδράξει την ευκαιρία ώστε το νέο γεωπολιτικό πεδίο να βρει την περιοχή κοντά στις Βρυξέλλες και όχι προς την Ανατολή.

Με προσφυγικό και Πρέσπες η παρέμβαση Μητσοτάκη

Κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό.

Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

ΕΥΡΩΠΗ
Τηλεδιάσκεψη Ε.Ε-Κίνας για εξομαλυνση των σχέσεων
Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που σοβεί ανάμεσα στα δύο μέρη διεξάγεται σήμερα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, με αφορμή τις κατηγορίες των Βρυξελλών για παραπληροφόρηση από το...
Τηλεδιάσκεψη Ε.Ε-Κίνας για εξομαλυνση των σχέσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων
Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 στην Ιταλία έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, οι οποίες για πρώτη φορά εξετάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων στο σύνολο της Ε.Ε. καθώς εκτιμούν ότι τα έως σήμερα...
Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων
ΕΥΡΩΠΗ
Σύμβαση Κομισιόν με τη Gilead για προμήθεια ρεμδεσιβίρης
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει αγοράσει αρκετή ποσότητα του φαρμάκου Veklury, όπως ονομάζει η εταιρεία τη ρεμδεσιβίρη, για 30.000 σοβαρά νοσούντες ασθενείς σε χώρες - μέλη της Ε.Ε. και στη Βρετανία.
Σύμβαση Κομισιόν με τη Gilead για προμήθεια ρεμδεσιβίρης
ΕΥΡΩΠΗ
Τι έκανε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνταράσσονται ήδη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της...
Τι έκανε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
209 δισ. δεν φέρνουν την ευτυχία για τους Ιταλούς
Περίπου 209 δισ. ευρώ του ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για τη «χαροκαμένη» από τον ιό Ιταλία ● Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένος από το...
209 δισ. δεν φέρνουν την ευτυχία για τους Ιταλούς
ΕΥΡΩΠΗ
Τα 140 δισ... εξαμαρτείν για Σάντσεθ και Ιγκλέσιας
Ικανοποίηση στην Ισπανία για το πακέτο των 140 δισ. ευρώ ● Εκκρεμεί μόνο να αποδειχθεί αν η επιτήρηση για την τήρηση του προγράμματος θα φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις προς το σοσιαλιστικότερο στην οικονομία.
Τα 140 δισ... εξαμαρτείν για Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας