• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.1°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.9°C / 18.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.2°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  2 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.9°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  89%
AP Photo/Jeff Chiu, File

Παραπληροφόρησης συνέχεια για τον Covid-19 σε σελίδες του Facebook

 • A-
 • A+

Σχεδόν 40 σελίδες του Facebook σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλούς διαδικτυακούς ακόλουθους συνεχίζουν να διαδίδουν ψέμματα και θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19, παρά την υπόσχεση του αμερικανικoύ κολοσσού για περιορισμό της διασποράς fake news.

Έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το NewsGuard, εταιρεία ανάλυσης που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση, γράφει ότι ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία ισχυρίστηκαν ότι η κρίση είναι φάρσα όπως και ότι πολλές ιταλικές σελίδες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ότι το λεμόνι και το ζεστό νερό θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία για τον Covid-19. Επίσης, ένας Κονγκολέζος ιεροκήρυκας είπε σε Γάλλους πιστούς ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να είναι κυβερνητικό βιολογικό όπλο. 

Συνολικά, 35 ομάδες στο Facebook σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία με περίπου 13 εκατομμύρια ακόλουθους είχαν δημοσιεύσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την πανδημία. Σχεδόν όλες οι μη αγγλόφωνες σελίδες διοχέτευσαν παραπληροφόρηση που δεν είχε επισημανθεί ή δεν ελεγχθεί από τον τεχνολογικό γίγαντα ή τους ανεξάρτητους συνεργάτες του, βάσει της ανάλυσης του NewsGuard.

Η έρευνα έρχεται μετά την υπόσχεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του μεγάλου αφεντικού της Facebook, στους περισσότερους από τα 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες του τον Απρίλιο ότι πρόκειται πλέον να προειδοποιεί άμεσα όσους συμβουλεύονται ψευδείς πληροφορίες, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Αυτό θα περιλάμβανε την ενημέρωση όσο είχαν δει ή αλληλεπιδράσει με λογαριασμούς ή περιεχόμενο που διαγράφηκαν πρόσφατα, επειδή θα μπορούσαν να αποτελέσουν επικείμενο κίνδυνο για την υγεία.

«Όλοι γράφουν για την κρίση του κορονοϊού και θέλουν να συμμετέχουν στη συζήτηση», δήλωσε η Σιν Λάμπ, από το NewsGuard, που βοήθησε στη σύνταξη της έρευνας. «Αυτές οι φάρσες γίνονται τόσο ιογενείς» είπε.

Η NewsGuard περιόρισε την έρευνά της της σε σελίδες του Facebook με περιεχόμενο γραμμένο στις περισσότερο ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, που είχαν περισσότερα από 40.000 «μου αρέσει». Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε σε σελίδες που είχαν μοιραστεί ψευδές περιεχόμενο σχετικά με τον Covid-19, με βάση την ανεξάρτητη βάση δεδομένων τους για παραπληροφόρηση αναφορικά με τον ιό, και ήταν ενεργές μέχρι χθες.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι αυτές οι σελίδες, από την RT Deutsсh έως την S'informer autrement, είχαν δημοσιεύσει περιεχόμενο που είτε περιείχε ψευδείς αναφορές για την κρίση. Όμως, προειδοποίηση έφεραν μόνο τρεις -στα γαλλικά- από τις περίπου 60 παραπληροφορητικές αναρτήσεις που εξετάστηκαν και αποτέλεσαν το μικρό δείγμα, σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των δημοσιεύσεων κάθε μέρα στο Facebook. Καμία από τις αναρτήσεις στα γερμανικά ή τα ιταλικά δεν είχε παρόμοια προειδοποίηση.

Στη δική του απάντηση το Facebook υποστήριξε ότι είχε προβάλει προειδοποιήσεις σε εκατομμύρια αναρτήσεις με βάση χιλιάδες αναφορές ανεξάρτητων ελεγκτών, για να προειδοποιήσει τους χρήστες για πιθανό ψευδές περιεχόμενο. Η εταιρεία είχε επίσης δημιουργήσει ένα διαδικτυακό κέντρο άρθρων που γράφτηκαν από εξωτερικές ομάδες αφιερωμένες στην αποκάλυψη σχετικής παραπληροφόρησης.

Διαφορετικές τακτικές

Σε όλη την Ευρώπη, οι σελίδες του Facebook χρησιμοποίησαν διαφορετικές τακτικές για να προσεγγίσουν διαδικτυακά το κοινό τους, αν και το NewsGuard δεν παρατήρησε στοιχεία συντονισμένης δραστηριότητας μεταξύ των ομάδων. Συνολικά εννέα σελίδες στο Facebook, με συνολικά 5,5 εκατομμύρια ακόλουθους, μοιράστηκαν τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο κορονοϊό.

Για κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το RT, η κρίση έχει χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει αντιδυτικές απόψεις μέσα από την κρίση του Covid-19. Η σελίδα Facebook του γερμανικού παραρτήματος είχε περίπου 440.000 «μου αρέσει» και προώθησε μισές αλήθειες για την αποτυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς και θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν καταρριφθεί, για την προέλευση του ιού.

Στην Ιταλία, η διάδοση της παραπληροφόρησης φέρεται να είχε λιγότερο πολιτικά κίνητρα να στοχεύει περισσότερο στο κέρδος από διαφημιστικά έσοδα. Στη Γαλλία, οι Epoch Times, υπέθεσε ότι o Covid-19 μπορεί να έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο. 

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία διεξήγαγε μια παρόμοια ανάλυση στις ΗΠΑ συμπεραίνοντας ότι σελίδες Facebook με μεγάλη απήχηση είχαν δημοσιεύσει επίσης ψευδείς αναφορές για θεραπείες και άλλες θεωρίες συνωμοσίας.

Πηγή: Polico 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Παράθυρο» ΠΟΥ για χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης στην Ευρώπη
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι «μια τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι μια πολυτελής ενίσχυση που αφαιρείται από κάποιον που περιμένει ακόμη για μια πρώτη δόση. Είναι βασικά ένας τρόπος...
«Παράθυρο» ΠΟΥ για χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: Μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά το φθινόπωρο
«Σε περιοχές όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19, αλλά τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, μπορεί να αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενων...
ECDC: Μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά το φθινόπωρο
ΕΥΡΩΠΗ
Με green pass από αύριο τα ταξίδια στην Ευρώπη
Τις τρεις περιπτώσεις που επιτρέπουν τη διακίνηση ταξιδιωτών εντός των συνόρων της γηραιάς ηπείρου, θα περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 που κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου.
Με green pass από αύριο τα ταξίδια στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηρή προειδοποίηση του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων για την «Δέλτα»
Δραματική έκκληση στις χώρες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μολύνει κι άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου»...
Αυστηρή προειδοποίηση του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων για την «Δέλτα»
ΕΥΡΩΠΗ
«Καμπανάκι» από ECDC στην Ευρώπη για την παραλλαγή «Δέλτα»
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των νόσων ζήτησε τον ταχύτερο εμβολιασμό, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων στα κράτη...
«Καμπανάκι» από ECDC στην Ευρώπη για την παραλλαγή «Δέλτα»
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ: Υψηλός κίνδυνος για έξαρση του Covid στην Ευρώπη το φθινόπωρο
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα «απειλεί να κυριαρχήσει στην περιοχή», καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά...
ΠΟΥ: Υψηλός κίνδυνος για έξαρση του Covid στην Ευρώπη το φθινόπωρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας