• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
Mariscal, Pool Photo via AP (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στις Βρυξέλλες ισπανική πρόταση-γέφυρα για ταμείο 1,5 τρισ. ευρώ

 • A-
 • A+

Σκληρή στάση έχει αποφασίσει να τηρήσει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ενώ έχει στείλει στις Βρυξέλλες τη φιλόδοξη πρότασή της για τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου έως 1.5 τρισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι «27».

Όπως σημειώνει η El Pais, επικαλούμενη το σχετικό εσωτερικό έγγραφο, πρόκειται για μια πολύ σαφή θέση στο πλαίσιο των θέσεων που έχουν κι άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά προτείνει μια ενδιάμεση λύση την οποία μπορεί η Γερμανία να δεχτεί να διαπραγματευτεί στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.

Η ισπανική εφημερίδα εξηγεί ότι στην ουσία η Μαδρίτης με τη θέση της συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή του Παρισιού με στόχο να πει «ναι» το Βερολίνο γιατί δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και να ααποφεύγονται ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η πρόταση της Ισπανίας δεν επικεντρώνεται στην άμεση κρίση, την οποία η κάθε χώρα θα αναλάβει να διευθετήσει με τους δικούς της πόρους και τη βοήθεια της ΕΚΤ, αλλά προτείνει ένα ταμείο με περίπου το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας και και τριπλάσιο ποσό από το αυτό που έχει συμφωνήσει το Eurogroup για να προμηθεύσει με ρευστότητα τις τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Αιχμές κατά Γερμανίας και Ολλανδίας

Παράλληλα, σύμφωνα με την El Pais, έτσι θα αποφευχθεί το μαζικό χρέος για τις χώρες του Νότου, καθώς δεν θα δανειστούν χρήματα αλλά θα γίνεται άμεση μεταφορά χρηματοδότησης που θα περιοριστεί στη διάρκεια της κρίσης, ενώ το ποσό των χρηματοδοτήσεων δεν ua συνδέεται με το ΑΕΠ των κρατών-μελών αλλά με το πόσο η επιδημία έχει επηρεάσει τις οικονομίες τους. 

Η πρόταση της Ισπανίας φέρεται αν είναι η μοναδική που αναφέρει με σαφήνεια ποσά και χρονοδιαγράμματα, αφού σημειώνει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι διαθέσιμη την 1η Ιανουαρίου και το πακέτο πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Στο τρισέλιδο έγγραφο αφήνονται αιχμές προς τις λιγότερο πρόθυμες χώρες. Για παράδειγμα προτείνεται εναρμόνιση της φορολόγησης και κατάργηση των άδικων πρακτικών μεταξύ των «27» για να αποφευχθούν διαρροές εισοδήματος.

Το παραπάνω σημείο αφορά την Ολλανδία («δορυφόρο» της Γερμανίας) τις πρακτικές της οποίας είχε ερευνήσει η Κομισιόν επειδή ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές σε μεγάλες πολυεθνικές.

Και ο Τζεντιλόνι ζητά βοήθεια 1,5 τρισ.

Εκτός από την ισπανική κυβέρνηση και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ βοήθειας 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού εξηγώντας ότι το ποσό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σε συνέντευξη στο Der Spiegel δήλωσε πως «το Eurogroup έχει κάνει μία πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μας αφήνει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που διακυβεύεται τώρα», επεσήμανε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-σύνοδος κορυφής και «κούφια» αλληλεγγύη
Η σύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου θα επικεντρωθεί στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την τελευταία τηλε-διάσκεψη των υπουργών της ευρωζώνης και στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ευρω-σύνοδος κορυφής και «κούφια» αλληλεγγύη
ΕΥΡΩΠΗ
Κόντε: Δεν ξεχάσαμε τις θυσίες των Ελλήνων για να πάρουν δάνεια
Μια αναφορά στην Ελλάδα, η οποία εκθέτει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον τρόπο που λειτουργεί η Ε.Ε., έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
Κόντε: Δεν ξεχάσαμε τις θυσίες των Ελλήνων για να πάρουν δάνεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ε.Ε. χρειάζεται άλλα 500 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη»
Λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέει πως δεν επαρκούν τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. για την κρίση.
«Η Ε.Ε. χρειάζεται άλλα 500 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις από την ΕΚΤ για τα «τοξικά δάνεια» των τραπεζών
Συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχους της ΕΚΤ και των Βρυξελλών για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην ευρωζώνη προκειμένου να απορροφηθούν τα «τοξικά δάνεια» από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Πιέσεις από την ΕΚΤ για τα «τοξικά δάνεια» των τραπεζών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κίνδυνο 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
Τους επόμενους μήνες μπορεί να διπλασιαστεί η ανεργία στην Ευρώπη προβλέπει ανάλυση του διεθνούς οίκου McKinsey, που εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν περισσότερο απασχολούνται στον τομέα των...
Σε κίνδυνο 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Ραγδαία αύξηση θανάτων στην Ιταλία, προς αυστηρότερα μέτρα η Γερμανία
Λάθη στον αριθμό των νεκρών στην Ισπανία- Ανησυχητική η εξάπλωση του ιού στο Λονδίνο. Στην εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τον εμβολιασμό θα συμμετάσχουν και αστέρες του ποδοσφαίρου, ενημέρωσε η Ούρσουλα...
Ραγδαία αύξηση θανάτων στην Ιταλία, προς αυστηρότερα μέτρα η Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας