Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Σλοβενίας, υπό τον Γιάνες Γιάνσα, έχει καταφέρει προς το παρόν, να ελέγξει την πανδημία, αλλά οι επικριτές της φοβούνται ότι εκμεταλλεύεται την κρίση, για να γονατίσει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας της.
Ο 61χρονος Γιάνες Γιάνσα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Σλοβενίας περίπου πριν από ένα μήνα, έχει μια πολιτική καριέρα που ξεκινά από τη δεκαετία του 1990 και έχει χρηματίσει για δυο θητείες στο παρελθόν πρωθυπουργός. Τώρα, εν μέσω της κρίσης, ακολουθώντας την γραμμή του Αμερικανού προέδρου, έβαλε και μέσω του Twitter, στο στόχαστρο του, τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που του ασκούν κριτική.
Όταν η δημόσια τηλεόραση (RTVSLO) ανέφερε σε ρεπορτάζ της την αύξηση των μισθών των υπουργών, ο Γιάνσα απάντησε με οργή στο κανάλι «να σταματήσει να διαδίδει ψέματα». «Σας πληρώνουμε για να ενημερώνετε και όχι να παραπλανάτε την κοινή γνώμη», είπε, «είστε και πολλοί και καλά αμοιβόμενοι». Η Ένωση Δημοσιογράφων έσπευσε να καταδικάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι «αποτελεί απειλή προς τους εργαζόμενους του RTVSLO, ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους... εάν δεν ασκούν τη δημοσιογραφία σύμφωνα με τα συμφέροντα της κυβέρνησης»
#fake news
Παρόμοια μεταχείριση είχε και η Delo- μια από εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Σλοβενία- όταν επέκρινε τη συμπεριφορά του Γιάνσα απέναντι στον πρόεδρο της UEFA. Ο Γιάνσα, μέσω του Twitter, κατηγόρησε την εφημερίδα ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα «των μεγιστάνων του βαθέως κράτους», προσθέτοντας το αγαπημένο hashtag του Τραμπ: #fake news. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΑΣΕ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιθέσεις αυτές κατά των δημοσιογράφων, αλλά η κυβέρνηση έχει έτοιμη την απάντηση: επιμένοντας ότι τα συστημικά ΜΜΕ είναι μέρος «της κληρονομιάς του απολυταρχικού [κομμουνιστικού] παρελθόντος», υποστηρίζει ότι ο Γιάνσα έχει δικαίωμα «να επισημαίνει τις καταχρήσεις, όταν πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων» στην δημόσια τηλεόραση.
Την περασμένη εβδομάδα, η ανησυχία εντάθηκε όταν αντικαταστάθηκαν τρεις από τους τέσσερις εκπροσώπους της κυβέρνησης στο εποπτικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης. Στη θέση τους διορίστηκαν άτομα που θεωρούνται «φιλικά» προς το Δημοκρατικό Κόμμα της Σλοβενίας (SDS) του Γιάνσα.
«Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι όλοι μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς εξηγήσεις», λέει ο Μάρκο Μιλοσάβλιεβιτς, ειδικός στα μέσα ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα. Όπως πιστεύει ο Πρίμοζ Τζίρμαν, ιδρυτής της ερευνητικής ιστοσελίδας Necenzurirano, η κυβέρνηση βοηθά να δημιουργηθεί μια εχθρική ατμόσφαιρα για τους δημοσιογράφους. Τον Φεβρουάριο, η Necenzurirano αποκάλυψε ότι τρεις Ουγγρικές εταιρείες, που σχετίζονται με το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, έχουν επενδύσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε τηλεοπτικό σταθμό που ίδρυσε ο Γιάνσα και άλλα μέλη του κόμματός του. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός άλλωστε είναι γνωστός σύμμαχος του Ούγγρου ομολόγου του και έχει υιοθετήσει εκτός των άλλων και την αντιμεταναστευτική ρητορική του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας