Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Μαφία έχει ανοσία στον ιό

Φωτογραφία αρχείου από επιχείρηση της αστυνομίας κατά της ιταλικής Μαφίας στη Γερμανία

Christoph Reichwein/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μαφία έχει ανοσία στον ιό

  • A-
  • A+

Στις αρχές του μήνα- γράφει το CNN- έγινε μια δημόσια κηδεία στη Μεσίνη της Σικελίας, παρά τα αυστηρά απαγορευτικά μέτρα που είναι σε ισχύ στην Ιταλία. «Δεν ήταν όμως μια συνηθισμένη τελετή», αναφέρεται στο ρεπορτάζ. «Οι μερικές δεκάδες που ακολουθούσαν το φέρετρο ήταν εκεί για να ποτίσουν φόρο τιμής στον 70χρονο απόγονο μιας από τις πλέον διαβόητες οικογένειες της Μαφίας».

Για τον Κλαούντιο Φάβα, πρόεδρο της περιφερειακής επιτροπής κατά της Μαφίας ήταν «ένα πραγματικό σκάνδαλο, μια προσβολή προς όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην πανδημία», καθώς οι κηδείες έχουν απαγορευτεί στην Ιταλία από τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων.

Το γεγονός ότι έγινε η κηδεία είναι ενδεικτικό της δύναμης και της ατιμωρησίας που απολαμβάνει η Μαφία στην Ιταλία. Αξιωματούχοι και ερευνητές είπαν στο CNN ότι οι διάφορες φατρίες του οργανωμένου εγκλήματος ήδη εκμεταλλεύεται στην πανδημία ειδικά στη νότια Ιταλία. Προμηθεύουν τις φτωχές γειτονιές με είδη πρώτης ανάγκης, προσφέρουν πίστωση στους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και σχεδιάζουν πώς θα εκμεταλλευτούν τα εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευτούν στην αγορά για την τόνωση της οικονομίας της χώρας. 

Το πιο ισχυρό παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος - η N'drangheta που έχει έδρα την Καλαβρία- πιστεύεται ότι ελέγχει το 80%της αγοράς κοκαϊνης στην Ευρώπη και παρόλο που η πανδημία δυσκόλεψε τη «διανομή», η Μαφία εκμεταλλεύτηκε τελικώς τους περιορισμούς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γόμορρα: η άλλη Μαφία της Ιταλίας» δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι «οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη επίβλεψης στα λιμάνια και τα αεροδρόμια», αφού «ποιός ελέγχει πιά;»

Πέρα όμως από τη διακίνηση κοκαΐνης, η Μαφία έχει πολλές δραστηριότητες, καλά ενσωματωμένες πλέον στην οικονομία και η πανδημία «δημιουργεί» νέες ευκαιρίες.  

Όπως λέει ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, υπάρχουν δραστηριότητες της Μαφίας που «δεν έχουν σταματήσει από την πανδημία: η αλυσίδα των αγροτικών προϊόντων, η προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού υλικού, οι οδικές μεταφορές. Στο τέλος της πανδημίας οι εγκληματικές οργανώσεις θα έχουν ρυπάνει την οικονομία, ελέγχοντας και εταιρείες, στις οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν διεισδύσει».

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Σαβιάνο: «Επενδύουν σε γραφεία τελετών, σε πλυντήρια νοσοκομείων, σε υπηρεσίες καθαριότητας, σε εταιρείες διανομής τροφίμων, σε βενζινάδικα. Αυτό το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζονται την τελευταία δεκαετία».

Δάνεια στους χρεοκοπημένους

Οι προηγούμενες κρίσεις έχουν δείξει ότι η Μαφία μπορεί να διακινήσει γρήγορα χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος ζητώντας λιγότερες εγγυήσεις από ότι οι τράπεζες, λέει η εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Essex, Ανα Σέρτζι. Και έτσι ο δανεισμός σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σημαίνει ότι σταδιακά αναλαμβάνουν τον έλεγχο τους.

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι επιχειρήσεις που επλήγησαν τώρα από την κρίση, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η κρίση του 2008 είναι ενδεικτική της τακτικής. Σύμφωνα με την οργάνωση SOS Impresa, η κρίση τότε μετέτρεψε την Μαφία στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η οργάνωση με έδρα το Παλέρμο, υπολογίζει ότι το 2012 η Μαφία είχε ρευστότητα 65 δισ. ευρώ, την ώρα που οι Ιταλικές τράπεζες αγωνίζονταν να κρατηθούν ζωντανές και δανείζονταν από την ΕΚΤ.

Αυτή η μεγάλη ρευστότητα, πιστεύει και ο Σαβιάνο, θα είναι το μεγάλο ατού της Μαφίας στην μετά-κορονοϊό εποχή.  «Θα πάει σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε κρίση και θα πει: "Δεν αγοράζουμε τα πάντα, αλλά θα σου δώσουμε μετρητά με αντάλλαγμα μετοχές, να ενταχθούμε στην επιχείρηση". Αυτό θα κάνουν με όλους» 

Ο Σαβιάνο λέει ότι στη διάρκεια της κρίσης που έρχεται, η Μαφία θα προσπαθήσει να προσλάβει τους «νέους ανέργους» ως τους «παζηκάριούς» της. Και το έδαφος για στρατολόγηση είναι πρόσφορο καθώς περίπου 3 εκατομμύρια Ιταλοί εργάζονται στη μαύρη αγορά, ενώ σύμφωνα με έκθεση του 2017 των ένα τέταρτο των νεαρών Ιταλών, στα είκοσί τους, είτε δεν έχουν απασχόληση είτε δεν σπουδάζουν και δεν εκπαιδεύονται. 

Αυτή είναι και μια από τις προτεραιότητες της Ιταλικής κυβέρνησης: η απασχόληση και η επιστροφή του κόσμου στις εργασίες του. Και γι αυτό ρίχνει 750 δισεκατομμύρια στην οικονομία, επιδιώκοντας εν μέρει και με εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να τις βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους. Και η ανησυχία τώρα και των διωκτικών αρχών και των οργανώσεων είναι ότι μερικά από αυτά τα δάνεια θα καταλήξουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. 

«Τα ευρωπαϊκά κονδύλια στόχο έχουν να βοηθήσουν την Ιταλική οικονομία», λέει ο Σαβιάνο. «Μια γονατισμένη Ιταλική οικονομία σημαίνει μια οικονομία υπό τον έλεγχο της Μαφίας». Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ιταλίας καθώς τα πλοκάμια της έχουν απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Η  'Ndrangheta έχει κτίσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για τη διανομή των ναρκωτικών, συχνά μέσω εστιατορίων. Αλλά έχει επενδύσει και σε ακίνητα. Οπως υποστηρίζει ο Σαβιάνο, «η Μαφία είναι ισχυρή και στη Γερμανία. Μπορεί εκεί να σκοτώνει λιγότερους, αλλά είναι εξίσου ισχυρή». 

ΕΥΡΩΠΗ
Το λοκντάουν που αποδίδει, η μαφία που επεκτείνεται και ο πανούργος Σίλβιο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαρρέουν από εισαγγελικές έρευνες, οι «μαφίες» της χώρας είναι έτοιμες να αγοράσουν χιλιάδες μαγαζιά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της κρίσης αυτής.
Το λοκντάουν που αποδίδει, η μαφία που επεκτείνεται και ο πανούργος Σίλβιο
ΕΥΡΩΠΗ
«Στήριξη» 7,5 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού πήρε με απάτη η μαφία της Καλαβρίας
Η μαφία της Καλαβρίας, η Ντράγκετα, όπως προέκυψε από δικαστική έρευνα, κατάφερε να λάβει έκτακτη κρατική  οικονομική στήριξη, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού. 
«Στήριξη» 7,5 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού πήρε με απάτη η μαφία της Καλαβρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 90 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα στη Σικελία
Επιχείρηση κατά της μαφίας σήμερα στη Σικελία που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.
Πάνω από 90 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα στη Σικελία
ΕΥΡΩΠΗ
Mικρή αισιοδοξία, αλλά η μαφία καιροφυλακτεί
ΙΤΑΛΙΑ. Η μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία και η κάμψη του ημερήσιου απολογισμού νεκρών δίνουν ακτίνες ελπίδας στους κατοίκους της γειτονικής χώρας, η οποία εσχάτως βρίσκεται αντιμέτωπη με το οργανωμένο...
Mικρή αισιοδοξία, αλλά η μαφία καιροφυλακτεί
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορεί η Μαφία να νικηθεί με... αφορισμούς;
Η θέση του πάπα Φραγκίσκου είναι ξεκάθαρη: μαφιόζοι και διεφθαρμένοι δεν πρέπει να θεωρούνται τέκνα της Καθολικής Εκκλησίας. Ο «πάπας των φτωχών» το έχει πει πολλές φορές και σε διάφορους τόνους, φθάνοντας να...
Μπορεί η Μαφία να νικηθεί με... αφορισμούς;
ΕΥΡΩΠΗ
Ο μαφιόζος κρύβεται στη... ντουλάπα
Με έναν άκρως επεισοδιακό τρόπο η ιταλική αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τον Αντόνιο Πελέ, ένα από τα μεγάλα κεφάλια της Ντραγκέτα, ο οποίος ήταν καταζητούμενος τα τελευταία πέντε χρόνια. Το «αφεντικό»...
Ο μαφιόζος κρύβεται στη... ντουλάπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας