Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρω-σύνοδος κορυφής και «κούφια» αλληλεγγύη

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνουν συνέντευξη Τύπου

ΕPA / JOHN THYS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρω-σύνοδος κορυφής και «κούφια» αλληλεγγύη

  • A-
  • A+
Με τη... σιωπή της απάντησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με τα κορονο-ομόλογα κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σαρλ Μισέλ, όπου κυριάρχησαν οι αναφορές σε συντονισμό και αλληλεγγύη, χωρίς οι λέξεις να έχουν αποκτήσει κανένα ουσιαστικό νόημα ώς τώρα.

Η σύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου θα επικεντρωθεί στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την τελευταία τηλε-διάσκεψη των υπουργών της ευρωζώνης και στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Λέξη από τον Βέλγο για το αίτημα 9 κρατών-μελών να εκδοθούν ευρωομόλογα ή κορονο-ομόλογα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το γεγονός ότι το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε από τη Γερμανία και την Ολλανδία αρκεί για να τοποθετηθεί στο ράφι. Επικράτησε για μία ακόμη φορά ο νόμος του ισχυρού τον οποίον μεταφέρει στις πλάτες ο υπηρέτης του.

Βέβαια, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και ότι χρειάζεται επίδειξη αλληλεγγύης, όπως διαπιστώθηκε στη σύνοδο του Eurogroup! Και ανέφερε ότι ενδέχεται να συζητηθούν και άλλα μελλοντικά μέτρα... Δίπλα του η Φον ντερ Λάιεν προτίμησε τη σιωπή στην ερώτηση για τα κορονο-ομόλογα. Αλλωστε, έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της κατόπιν εντολής της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ.

Οι λέξεις «αλληλεγγύη» και «συντονισμός» κυριάρχησαν καθ’ όλη τη συνέντευξη Τύπου που είχε βασικό θέμα την έξοδο από τα μέτρα περιορισμού λόγω κορονοϊού. Προς το παρόν, οι δύο λέξεις αποδείχτηκαν «κούφιες» στην Ε.Ε. Η αλληλεγγύη απλώς παραμένει ανύπαρκτη και το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε με την έλλειψη από μάσκες, αναπνευστήρες και γάντια δείχνει ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών απέτυχε στο θέμα του συντονισμού.

Τι προβλέπει ο χάρτης πορείας για τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων περιορισμού λόγω της έξαρσης του κορονοϊού; Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιστροφή στην ομαλότητα με τη κατάργηση των μέτρων θα πρέπει γίνει βαθμιαία, να ξεκινάει σε τοπικό επίπεδο και να επεκτείνεται, προβλέποντας ικανό χρονικό διάστημα πριν από κάθε φάση, ώστε να μελετώνται τα αποτελέσματα. Αναγνωρίζεται ότι κάθε κυβέρνηση είναι αρμόδια να λάβει τις αποφάσεις της και ότι υπάρχουν χρονικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών σε σχέση με τη έξαρση της ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές ημερομηνίες στην άρση των μέτρων σε κάθε χώρα.

Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου άρσης των μέτρων θα πρέπει να βασίζεται: 1) σε επιδημιολογικά κριτήρια που να δείχνουν ότι η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί σημαντικά και έχει σταθεροποιηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, 2) στην επάρκεια της δυναμικότητας των συστημάτων υγείας, για παράδειγμα λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό πληρότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και το διαθέσιμο ιατρικό υλικό, 3) την ικανότητα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων μεγάλης κλίμακας για γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, καθώς και της ικανότητας εντοπισμού και ιχνηλάτησης.

Κατά την Επιτροπή, η δράση όσον αφορά τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι βαθμιαία. Τα μέτρα θα πρέπει να αίρονται σε διαφορετικά στάδια και να μεσολαβεί επαρκής χρόνος μεταξύ των επιμέρους σταδίων ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση του αντίκτυπού τους.

Συγκεκριμένα:

1. Στοχευμένα μέτρα: προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διευκόλυνση της σταδιακής επανέναρξης των απαραίτητων οικονομικών δραστηριοτήτων, εντατικοποίηση του τακτικού καθαρισμού και της τακτικής απολύμανσης των μεταφορικών κόμβων, των καταστημάτων και των χώρων εργασίας, καθώς επίσης αντικατάσταση των γενικού χαρακτήρα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

2. Εσωτερικά σύνορα: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι έλεγχοι στα σύνορα θα πρέπει να καταργηθούν μόλις η επιδημιολογική κατάσταση των παραμεθόριων περιοχών συγκλίνει επαρκώς. Τα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ανοίξουν εκ νέου σε δεύτερο στάδιο και να ληφθεί υπόψη η εξάπλωση του ιού εκτός της Ε.Ε.

3. Επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σταδιακά: υπάρχουν διάφορα μοντέλα που μπορούν να εφαρμοστούν, π.χ. θέσεις εργασίας κατάλληλες για τηλεργασία, οικονομική σημασία, βάρδιες εργαζομένων κ.λπ. Πρέπει να αποφευχθεί η ταυτόχρονη επιστροφή του συνόλου του πληθυσμού στον χώρο εργασίας.

4. Συναθροίσεις: θα πρέπει να επιτρέπονται προοδευτικά, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των διαφόρων κατηγοριών δραστηριοτήτων, όπως: α) σχολεία και πανεπιστήμια, β) εμπορική δραστηριότητα (λιανικό εμπόριο) με πιθανή διαβάθμιση (μέγιστος αριθμός ατόμων, γ) μέτρα κοινωνικής δραστηριότητας (εστιατόρια, καφετέριες) με πιθανή διαβάθμιση (επίσης μέγιστος αριθμός ατόμων), δ) μαζικές συναθροίσεις.

Η Επιτροπή επισημαίνει στα κράτη-μέλη ότι η έξοδος από τα μέτρα περιορισμού θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς και να αναπτυχθεί η ετοιμότητα για την επιστροφή ακόμη και σε αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση έντονης αναζωπύρωσης.

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Διπλασιασμός θανάτων στην Ισπανία, ρεκόρ κρουσμάτων σε Τσεχία - Ουγγαρία
Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη καταγράφει η Ισπανία, καθώς η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας λόγω νοσηλειών για κορονοϊό.
Διπλασιασμός θανάτων στην Ισπανία, ρεκόρ κρουσμάτων σε Τσεχία - Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Τι έκανε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνταράσσονται ήδη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της...
Τι έκανε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη φοβάται και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα πανδημίας
Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, μετακινήσεις και εντατική εκπαίδευση άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά με Covid-19.
Η Ευρώπη φοβάται και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση Κόντε είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής και θεωρεί τη «γαλλογερμανική στροφή» προς μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκήθηκε από τη Ρώμη.
Ικανοποίηση μεν, προβληματισμός δε στην Ιταλία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας