Αργά και βασανιστικά αρχίζει πια να ξεγυμνώνεται η αληθινή κλίμακα του αφανισμού που έχει σπείρει στα γηροκομεία και του Ηνωμένου Βασιλείου η πανδημία τoυ νέου κορονοϊού, χωρίς να αποτυπώνεται καν στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων. Οι φιλοξενούμενοι οίκων ευγηρίας «εγκαταλείπονται ως πρόβατα επί σφαγή» κατήγγειλε χθες στο ραδιόφωνο του BBC η Συντηρητική πρώην υφυπουργός Συντάξεων Ρος Αλτμαν, στον απόηχο της μακάβριας αποκάλυψης εκπροσώπων βρετανικών γηροκομείων πως τουλάχιστον 521 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από COVID-19 τις προτελευταίες τρεις βδομάδες. Ταυτόχρονα, ξεσπάσματα μολύνσεων καταγράφονται σε πολυάριθμα ιδρύματα, το προσωπικό των οποίων έχει επίσης αφεθεί στην τύχη του από τις αρχές, στερούμενο και μέσα προστασίας και διαγνωστικούς ελέγχους.
«Πεθαίνουν μόνοι»
«Είναι οι άνθρωποι αναλώσιμοι; Μοιάζει σαν να μην αξίζει να σωθούν. Σίγουρα πάντως εγώ δεν νιώθω έτσι» έλεγε κλαίγοντας σε τηλεφωνική συνέντευξή της στην «Guardian» η Ανίτα Αστλ, διευθύντρια του οίκου ευγηρίας Wren Hall στο Νότιγχαμσαϊρ. Ο νέος κορονοϊός έχει ήδη σκοτώσει πάνω από το ένα τρίτο των ηλικιωμένων στο ίδρυμα. Τη Δευτέρα έσβησε αβοήθητος ο δέκατος κατά σειρά. «Πότε θα τελειώσει; Εφυγα από το κτίριο στις 8.30 το βράδυ και εκείνος πέθανε στις 8.55. Σου ρημάζει την ψυχή. Εχουμε θανάτους υπό κανονικές συνθήκες, αλλά είναι καλοί θάνατοι. Εχουμε την οικογένεια γύρω από τον άνθρωπο» δήλωσε συντετριμμένη, επισημαίνοντας και την παράλληλη τραγωδία να πεθαίνουν οι γέροντες και οι γερόντισσες χωρίς την παρουσία και τον αποχαιρετισμό των οικείων τους. «Πολεμάμε σε μια χαμένη μάχη» είπε για τους υφισταμένους της, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν μια τόσο οδυνηρή όσο και επικίνδυνη κατάσταση δίχως επαρκή εξοπλισμό προστασίας και πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ. Δεν υπήρξε «καμία επικοινωνία» με τις υγειονομικές αρχές, κατήγγειλε. Η πανδημία «αντιμετωπίστηκε άσχημα από την αρχή ώς το τέλος»...
Δυστυχώς όσα βγαίνουν σιγά σιγά στη δημοσιότητα μοιάζουν με την κορυφή του παγόβουνου, στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον που εγκαλείται, εκτός των άλλων, για αδιαφάνεια στη δημοσιοποίηση του φονικού απολογισμού, αφού ώς τώρα καταγράφονται μόνο όσοι πέθαναν στα νοσοκομεία και όχι στην κοινότητα – αριθμός που ξεπέρασε χθες επίσημα τους 12.100. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα η Care England, που εκπροσωπεί τους παρόχους φροντίδας ηλικιωμένων, έκανε λόγο για περίπου χίλιους θανάτους σε γηροκομεία. Η αποκάλυψη των 521 νεκρών φιλοξενούμενων και της έξαρσης κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας έρχεται να αντικρούσει αφενός τον ισχυρισμό, τη Δευτέρα, του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, πως ξεσπάσματα μολύνσεων υπάρχουν μόνο σε ένα από τα επτά (δηλαδή στο 13,5%) των γηροκομείων της Αγγλίας, αφετέρου τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που παρουσιάστηκαν χθες και εμφανίζουν μόλις 257 θανάτους σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας τις τρεις εβδομάδες που έληξαν στις 3 Απριλίου (καθώς τα στοιχεία δημοσιοποιούνται με πάγια δεκαήμερη καθυστέρηση, η οποία αποδίδεται βολικά στην αργή επιβεβαίωση και καταχώρισή τους, αφού βασίζονται κυρίως στα πιστοποιητικά θανάτου που παίρνουν μέρες να εκδοθούν).
Ο πραγματικός απολογισμός
Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η ONS κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε Αγγλία και Ουαλία από το 2005 (όταν άρχισε η καταχώριση στατιστικών στοιχείων), αναφέροντας 6.235 νεκρούς – αριθμός αυξημένος κατά 15% για την Αγγλία συγκριτικά με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας - NHS, που καταδεικνύει πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφώς μεγαλύτερος από 12.100.
Υπουργοί επέμειναν να υπερασπίζονται τη «διαφανή» κυβερνητική τακτική, επικαλούμενοι την ακρίβεια και αξιοπιστία των επίσημων ανακοινώσεων που βασίζονται στα επιβεβαιωμένα στοιχεία των αρμόδιων φορέων. Αποστομωτική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην περίθαλψη νεότερων ανθρώπων, αντί των ηλικιωμένων, έδωσε πάντως ο 99χρονος βετεράνος του βρετανικού στρατού, Τομ Μουρ, που κλείνει τα 100 στα τέλη Απριλίου και πέτυχε να μαζέψει με έρανο πάνω από δύο εκατομμύρια λίρες για ενίσχυση του NHS, κάνοντας εκατό γύρους με το πι στον κήπο του!
Πέραν όλων αυτών, κόλαφο για την κυβέρνηση, η οποία στηλιτεύεται για τις μεγάλες ελλείψεις προστατευτικού και ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, αποτέλεσε χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Guardian», που αποκάλυψε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε όχι μία αλλά τρεις φορές την ευκαιρία να συμμετάσχει σε προγράμματα της Ε.Ε. για την προμήθεια τέτοιου υλικού, η οποία θα έδινε ζωτική ανάσα στο υγειονομικό προσωπικό που τόσο παίνεψε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη νοσηλεία του. Η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα «δεν θα μας επέτρεπε να κάνουμε οτιδήποτε που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας» σχολίασε... μπρεξιτικά εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας