Οι ημέρες ανοχής ανάμεσα στα κόμματα της χώρας φαίνεται πως τελείωσαν, αμέσως μετά τον συμβιβασμό στο Eurogroup και πλέον η πολιτική τάξη της χώρας βαίνει πως μετωπική σύγκρουση.
►Δείτε live όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο
Η Ισπανία είναι η δεύτερη, μετά την Ιταλία, χώρα που έχει πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από την πανδημία, όμως η χώρα, εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς και ασθενείς, έχει υποστεί και μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας και μετά την επιβολή καραντίνας ήταν αδιανόητο για την αντιπολίτευση της χώρας να επιτεθεί στην κυβέρνηση, όμως τώρα τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν.
Την Πέμπτη σε μία εκρηκτική συνεδρίαση της Βουλής ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η πανδημία στη χώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή της, προειδοποιώντας ότι θα ζητήσει νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Η αντιπολίτευση στήριξε, μάλλον απρόθυμα, τα νέα μέτρα, όμως ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι άργησε να δράσει για την κρίση και δηλώνοντας «δείξατε σήμερα ότι δεν αξίζετε την στήριξη της αντιπολίτευσης. Τα ψέματα, η αλαζονεία και η ανικανότητά σας είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την Ισπανία».
Η αλλαγή τόνου από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αναφέρει το politico, οφείλεται και στην πίεση που δέχεται από το ακροδεξιό Vox που ήταν και το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το αίτημα για παράταση της καραντίνας.
Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συζητήσουν για την επόμενη ημέρα, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, αρνήθηκε και ζήτησε την παραίτησή του.
Το Vox, παράλληλα επιτίθεται και σε άλλα μέτρα, με το κόμμα να έχει ανακοινώσει ότι θα σύρει την κυβέρνηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόφαση να κηρύξει κατάσταση εθνικού συναγερμού, καθώς το κόμμα υποστηρίζει ότι ο Σάντσεθ θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλη, συνταγματική, οδό.
Και αφού ο Αμπασκάλ, και άλλα μέλη του Vox, ανάρρωσε από τον COVID-19, απείλησε να στείλει στη βουλή όλους τους βουλευτές του παραβιάζοντας το μέτρο για παρουσία συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών.
Η στρατηγική του ακροδεξιού κόμματος, αναγκάζει το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, να στρίψει τη στρατηγική του δεξιότερα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει φυγή ψηφοφόρων του προς τα άκρα.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς όσο πιο «ενεργή» είναι η αντιπολίτευση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον Σάντσεθ να περάσει νέα μέτρα με μικρότερους, προσωρινούς συμμάχους.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τα θέματα στο εσωτερικό του συνασπισμού, καθώς, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, το Podemos δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
Η άρση των μέτρων το επόμενο στοίχημα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται από τη Δευτέρα, να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού με στόχο το άνοιγμα συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, ώστε να μπουν σε λειτουργία κάποιοι από τους τροχούς της εθνικής οικονομίας.
Οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, υποχρεούνται να τηρούν αυστηρούς κανόνες αποστάσεων, ενώ η κυβέρνηση θα διανείμει μάσκες στους σταθμούς του μετρό, του προαστιακού και άλλων μέσων μεταφορά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ιλά, εκφράσει τις αντιρρήσεις του, όμως, την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί θα είναι επαρκή.
«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που υιοθετήσαμε είναι επαρκή για να εγγυηθούμε την υγειονομική ασφάλεια» και ότι «τα μέτρα (απομόνωσης) που παραμένουν πολύ δραστικά θα επιτρέψουν να αποφύγουμε μια ανάκαμψη» των μολύνσεων, υπογράμμισε.
Ακόμα κι αν ορισμένοι Ισπανοί θα ξαναβγούν από τα σπίτια τους για να πάνε για δουλειά, πρέπει να γίνεται τηλεργασία, όταν είναι δυνατόν, υπογραμμίζει η κυβέρνηση.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση απομόνωσης, δεν είμαστε σε ένα στάδιο μείωσης των μέτρων», ακόμα κι αν «αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αυτό το στάδιο» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Υγείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας