• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.7°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 20.4°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  3 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.1°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  69%

Καλιφόρνια 1918. Ολοι με μάσκες στην πανδημία της ισπανικής γρίπης. «Φόρα μάσκα ή πήγαινε φυλακή» γράφει η πινακίδα στον λαιμό μιας γυναίκας

mediapart
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλλία: χωρίς μάσκες και με πολλά ψέματα

 • A-
 • A+
Την ώρα που εκατοντάδες Γάλλοι γιατροί και νοσηλευτές μολύνονται από τον κορονοϊό επειδή δεν διαθέτουν μέσα προστασίας, έρευνα του ιστότοπου mediapart.fr αποκαλύπτει ότι η χώρα δεν διέθετε στοκ από μάσκες. Νέες παραγγελίες έγιναν πολύ καθυστερημένα και, όταν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι ήταν αδύνατο να κάνει επαρκείς προμήθειες, προτίμησε να ανακοινώσει ότι οι μάσκες είναι... άχρηστες

Μια επίκαιρη δημοσιογραφική έρευνα του γαλλικού ανεξάρτητου ιστότοπου mediapart αποκαλύπτει τα συνεχή ψεύδη της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ για το θέμα της προστασίας από τον COVID-19 που προσφέρουν οι μάσκες. Δεδομένου ότι ανάλογοι προβληματισμοί και μεγάλες διαφοροποιήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας διατυπώνονται και στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πολυήμερη και συστηματική έρευνα των δημοσιογράφων που απέδειξε το καραμπινάτο «κρατικό ψέμα».

«Κρύφτηκαν οι ελλείψεις, δόθηκαν πλασματικές οδηγίες, αγνοήθηκαν προτάσεις για εισαγωγές, τα αποθέματα ήταν ανύπαρκτα και είναι ανεπαρκή, έγινε προνομιακή μεταχείριση εργοστασίων μεγάλης οικονομικής σημασίας με διοχέτευση μασκών. Η έρευνα αποδεικνύει μία χαοτική διαχείριση από το σύνολο των κρατικών φορέων από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα στο κρίσιμο ζήτημα των μασκών προστασίας. Τα ψέματα που ειπώθηκαν και οι ελλείψεις οδήγησαν εκτός από τη γενικευμένη κρίση στον τομέα της υγείας και στο οδυνηρό αποτέλεσμα της έκθεσης στον ιό των εκατοντάδων απροστάτευτων λειτουργών της υγείας».

Οι δημοσιογράφοι του mediapart απαρίθμησαν ένα προς ένα (με εμπιστευτικά έγγραφα και ντοκουμέντα) τα στάδια των κινήσεων της γαλλικής κυβέρνησης από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ήδη η επιδημία σάρωνε την Κίνα μέχρι και σήμερα. Η Γαλλία διέθετε σε στοκ μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες, ενώ δεν διέθετε καθόλου (μηδενικό στοκ) τις ειδικές προστατευτικές μάσκες (FFP2). Ομως, όπως αποκαλύπτει, η έρευνα οι υπουργοί έκρυβαν την αλήθεια διαβεβαίωναν επί δύο μήνες ότι υπήρχε στοκ, ενώ ταυτόχρονα δεν διαμορφώθηκε καμία στρατηγική για την απόκτηση των ειδικών μασκών που έτσι κι αλλιώς θα χρειαζόταν χρόνο έως ότου επιτευχθεί.

Ο υπουργός Υγείας διατεινόταν τον Ιανουάριο ότι υπήρχε αρκετό στοκ, που θα μοιραζόταν μάλιστα στους πολίτες που επέστρεφαν από την Κίνα αλλά και σε όσους έρχονταν σε επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα. Την ίδια στιγμή που ο ΠΟΥ φώναζε να προμηθευτούν όλοι μάσκες, οι Γάλλοι επικεφαλής έλεγαν ψέματα για την ύπαρξη στοκ.

Στις 31 Ιανουαρίου κι ενώ οι αρμόδιοι είχαν αντιληφθεί πλέον το μηδενικό στοκ, προχώρησαν σε παραγγελία μόνον 1 εκατ. μασκών FFP2! Μια εβδομάδα αργότερα κι ενώ χανόταν κρίσιμος χρόνος, παραγγέλθηκαν με επείγουσες διαδικασίες 28 εκατ. μάσκες FFP2 που κι αυτές φυσικά δεν θα ήταν αρκετές (μέχρι σήμερα, δε, έχουν παραδοθεί μόνο 500.000). Παράλληλα, ενώ πλησίαζε η ημερομηνία λήξης για τα αποθέματα χειρουργικών μασκών, δεν πραγματοποιήθηκε καμία νέα παραγγελία. Τον Μάρτιο η –υπό τον πρωθυπουργό– επιτροπή διαχείρισης της κρίσης διαπιστώνει πανικόβλητη την αλήθεια. Οτι για να κρατηθεί μακριά η επιδημία για τρεις μήνες χρειάζονται 175 εκατ. ειδικές μάσκες. Ταυτόχρονα με τις προσπάθειες για νέες παραγγελίες, η κυβέρνηση ανακοίνωνε δημόσια ότι οι μάσκες είναι άχρηστες και δεν παρέχουν προστασία!

Η έρευνα έφερε στο φως την οδυνηρή αλήθεια που κρύβει η σημερινή αδυναμία προστασίας του πληθυσμού. Το 2013 ο τότε υπουργός Υγείας αποφάσισε να καταργήσει τα στρατηγικά κρατικά αποθέματα και να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα προστασίας των εργαζόμενων με αποθέματα υλικών στους επικεφαλής κάθε ιδιωτικής ή δημόσιας επιχείρησης. Αντί όμως να ειπωθεί η αλήθεια και να δοθεί πλήρης προτεραιότητα στους υπηρέτες της Υγείας, η κυβέρνηση του Ε. Φιλίπ προτίμησε να καταφύγει στο ψέμα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο προστασίας άχρηστο και αναποτελεσματικό μια και οι πολίτες αγνοούν το πώς να τις φορέσουν!

Περίεργες εξαγωγές

Ο υπουργός Υγείας δήλωνε τρεις ημέρες πριν από τα πρώτα κρούσματα ότι ο ιός έχει χαμηλή μεταδοτικότητα, ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα και ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν. Σε εμπιστευτική συνάντηση ο εμπορικός διευθυντής της Δ. Μεσογείου ενημέρωσε ότι μεγάλο στοκ από τη Γαλλία είχε φύγει (άγνωστο πώς) για άλλες χώρες.

Οπως αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι στις κρίσιμες κατηγορίες εκείνων που πρωτίστως χρειάζονται τις μάσκες προστέθηκαν και επιχειρήσεις άσχετες με την υγεία ή τα τρόφιμα. Ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν διαθέτουν ούτε απλές μάσκες, για παράδειγμα στο εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων παρέχονται στους εργαζομένους μάσκες ακόμα και FFR3 (το πιο εξελιγμένο είδος προστασίας), ενώ τις απλές τις αλλάζουν ανά τέσσερις ώρες μια και μετά παύουν να λειτουργούν προστατευτικά. Για ποιο λόγο –αναρωτιέται ο δημοσιογράφος– το εργοστάσιο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όταν οι γιατροί φορούν μια απλή μάσκα επί 24 ώρες; «Το κυβερνητικό ψέμα δεν αποδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι μετά τις 27/3 έγιναν ξαφνικά οι μάσκες αχρείαστες μέχρι και επικίνδυνες, αλλά και από την ταυτόχρονη εξαγγελία ότι παραγγέλλονται μαζικά μεγάλες ποσότητες υφασμάτινων μασκών για να αναχαιτιστεί το πιθανό δεύτερο ρεύμα εμφάνισης του ιού!» Παραδέχεται δηλαδή η κυβέρνηση ότι η μάσκα αποτελεί τον δεύτερο –μετά τα περιοριστικά μέτρα– «τοίχο» ενάντια στον κορονοϊό, ενώ δημόσια την απαξιώνει.

«Οι πολίτες θέλουν να μάθουν την αλήθεια»

Εντουί Πλενέλ (διευθυντής του mediapart): «Η πληροφορία είναι όπλο, ενώ η άγνοια αφοπλίζει. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη χωρίς εμπιστοσύνη και δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς την αλήθεια. Ζητούν οι πολίτες να μάθουν γιατί στέρεψαν και στη βάση ποιας πολιτικής εμμονής τα στρατηγικής σημασίας υλικά προστασίας του πληθυσμού στη Γαλλία, ενώ μας λένε ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν επιδημίες από μεταλλαγμένους θανατηφόρους ιούς. Πρέπει όμως να καταλάβουμε γιατί στη Γαλλία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πρέπει να περιοριζόμαστε σαν να βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι κυβερνώντες διαφεύγουν με ψέματα και αντικρουόμενους ισχυρισμούς. Η έρευνά μας αποκάλυψε έναν κρατικό μηχανισμό που τα είχε ξεχάσει όλα αυτά, όταν τουλάχιστον μέχρι το 2012 υπήρχαν διαθέσιμα όλα τα στρατηγικά όπλα απέναντι σε ενδεχόμενη πανδημία. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ένα αφοπλισμένο κράτος που όχι μόνο δεν μπορεί να μας προστατέψει, αλλά που όλες οι κινήσεις του υπαγορεύονται από καταστροφικές οικονομικές πολιτικές. Το μόνο που μπορεί να μας προφυλάξει είναι η κινητοποίηση, η επαγρύπνηση, η αλληλεγγύη. Πρέπει να ξαναβρούμε εκείνο που είδαμε στη γενιά που πολέμησε το AIDS. Τότε μας έλεγαν ότι η γνώση προστατεύει και η άγνοια σκοτώνει. Ακριβώς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα και αυτό απαιτούμε».


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος οι μάσκες στα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία
Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία παραμένουν πια στη Γαλλία, καθώς από σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, λεωφορεία, τρένα και...
Τέλος οι μάσκες στα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Υποχρεωτική η μάσκα σε πολυσύχναστες περιοχές του Παρισιού
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού δείχνει να αναζωπυρώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει αύξηση. 
Υποχρεωτική η μάσκα σε πολυσύχναστες περιοχές του Παρισιού
ΕΥΡΩΠΗ
Προς κατάργηση η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ισπανία
«Θα φέρω την πρόταση για άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου», είπε η υπουργός Υγείας.
Προς κατάργηση η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία μέσα σε μια εβδομάδα
Εκφράζεται ο φόβος ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέο, χειμερινό κύμα της πανδημίας, την ώρα που καταγράφονται αυξημένα περιστατικά γρίπης κατά 40%.
Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία μέσα σε μια εβδομάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Έξαρση της πανδημίας στη Γαλλία λίγο πριν τις γιορτές
Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γαλλία εξάνονται πάλι με το μέτρο της προαιρετικής χρήσης μάσκας να επιστρέφει στα μέσα μαζικής μεταφορές ή κατά...
Έξαρση της πανδημίας στη Γαλλία λίγο πριν τις γιορτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας