• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.7°C / 39.7°C
  0 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.3°C / 38.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.4°C / 37.1°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 37.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 38.2°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.1°C / 35.4°C
  2 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 32.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 37.3°C
  2 BF
  10%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.9°C / 39.9°C
  0 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 31.0°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 38.3°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  12%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδότηση «μερικής ανεργίας» προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

 • A-
 • A+
Θα δανειστεί η ίδια 100 δισ. από τις αγορές και θα δανείσει φτηνά τις χώρες για να αποτραπούν απολύσεις. Φυσικά, τα δάνεια θα επιβαρύνουν τα κρατικά χρέη. «Σχέδιο Μάρσαλ» αποκαλεί η Φον ντερ Λάιεν την πρωτοβουλία «Sure», που αντιγράφει το γερμανικό σχέδιο μείωσης του ωραρίου για να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Αιφνιδιαστήκαμε» από τον κορονοϊό και «στην αρχή έγιναν λάθη», αναγνώρισε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το σχέδιο «Sure» για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης στην οποία θα εισέλθει η Ε.Ε. λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα νέο μέσο «που θα παρέχει έως και 100 δισ. ευρώ δάνεια σε χώρες που τα έχουν ανάγκη για να εξασφαλίσουν το εισόδημα των εργαζομένων και τη διατήρηση του προσωπικού των επιχειρήσεων. Η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει την Ευρώπη με τρόπο που ήταν αδιανόητος πριν από λίγες μόλις εβδομάδες. Το βάθος και το εύρος της κρίσης αυτής απαιτούν πρωτοφανή αντίδραση σε επίπεδο κλίμακας, ταχύτητας και αλληλεγγύης», είπε η Γερμανίδα πρόεδρος, παρομοιάζοντας την πρωτοβουλία «Sure» με το Σχέδιο Μάρσαλ.

Κατά τη Γερμανίδα πρόεδρο, η κινητοποίηση 100 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη υπό τη μορφή δανείων, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποτελεί ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τα δάνεια θα βασίζονται στις εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη και θα κατευθύνονται εκεί όπου χρειάζονται επειγόντως. Ολα τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αναφερόμενη στη χρηματοδότηση του σχεδίου, η Φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η Επιτροπή θα δανειστεί 100 δισ. ευρώ από τις αγορές με εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια, θα χορηγήσει φτηνά δάνεια στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν θα αποφασίζει το ύψος του ποσού και τους όρους του δανείου. Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία «Sure» είναι αντιγραφή ενός γερμανικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας και όχι των θέσεων απασχόλησης από τους εργοδότες, με την κυβέρνηση να καλύπτει τη διαφορά στις μισθολογικές αποδοχές, ώστε να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το εν λόγω σχέδιο θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας και παρόμοια μέτρα για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις απασχόλησης, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν αναπλήρωση εισοδήματος για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου της Φον ντερ Λάιεν ακολούθησε ειδική ενημέρωση για τα τεχνικά σημεία του σχεδίου, στο οποίο συμμετείχαν δυο αξιωματούχοι επικεφαλής Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν (απασχόληση και οικονομικές-νομισματικές υποθέσεις).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής ΕΚΟΦΙΝ διευκρίνισε ότι η δανειοδότηση από την οποία θα επωφεληθεί ένα κράτος-μέλος από το σχέδιο «Sure» θα εγγραφεί κανονικά στο δημόσιο χρέος του. Πρόσθεσε, όμως, ότι μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από τους υπουργούς της ευρωζώνης, «ενδεχομένως» θα αντιμετωπιστεί το όλο θέμα με μεγαλύτερη ευελιξία... Και έμεινε εκεί.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης στους 27 την ανακατεύθυνση όλων των διαθέσιμων Διαρθρωτικών Ταμείων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό θα λάβουν στήριξη οι γεωργοί και οι αλιείς, καθώς και οι άποροι. Ολα αυτά τα μέτρα βασίζονται στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Ε.Ε. και καταδεικνύουν την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός ισχυρού και ευέλικτου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

Τις προτάσεις, όμως, τόσο της Επιτροπής όσο και του Ευρωκοινοβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) μπλοκάρουν μέχρι σήμερα οι χώρες του Βορρά, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, με το πρόσχημα ότι θα επωφεληθούν οι χώρες του Νότου. Ακόμη μια ένδειξη αλληλεγγύης, όπως και για την έκδοση κορονο-ομολόγων.

ΕΥΡΩΠΗ
Διγλωσσία για τα vouchers των αεροπορικών εταιρειών
Η Κομισιόν τηρεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αρνητική στάση στο αίτημα 12 κρατών-μελών να επιλεχθεί τελικά μόνο η λύση της χορήγησης κουπονιών στους επιβάτες και να αποκλειστεί η αποζημίωση σε ρευστό λόγω των...
Διγλωσσία για τα vouchers των αεροπορικών εταιρειών
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες τώρα ξύπνησαν
Με ουκ ολίγες σπασμωδικές κινήσεις προσπαθούν να συντονιστούν οι Βρυξέλλες, μετά την ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία ● Συνεντεύξεις Τύπου και αναπάντητα ερωτήματα.
Οι Βρυξέλλες τώρα ξύπνησαν
ΕΥΡΩΠΗ
«Ασπίδα» για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που αποκαλύπτουν πληροφορίες για παράνομες ή επιβλαβείς δραστηριότητες στο πλαίσιο της εργασίας τους, θα προστατεύονται καλύτερα με τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν χθες από...
«Ασπίδα» για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. ζήτησε την ανάπτυξη θεραπείας αντισωμάτων για Covid-19
Τι είναι και πώς προστατεύουν τον οργανισμό από τη βαριά νόσηση τα μονοκλωνικά αντισώματα ● Το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας των θεραπειών στην Ευρώπη.
Η Ε.Ε. ζήτησε την ανάπτυξη θεραπείας αντισωμάτων για Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Βρετανικά νοσοκομεία ακυρώνουν πάλι χειρουργεία λόγω της έξαρσης
Υπό νέα πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς όλο και περισσότερο προσωπικό μπαίνει σε καραντίνα εν μέσω πλήρους εξέλιξης του τρίτου κύματος
Covid-19: Βρετανικά νοσοκομεία ακυρώνουν πάλι χειρουργεία λόγω της έξαρσης
ΕΥΡΩΠΗ
Κρεμλίνο: Προαπαιτούμενο ο εμβολιασμός για να βρεις δουλειά
Επεκτείνονται οι περιορισμοί για όσους Ρώσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ανοσία έναντι του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, θα μειωθούν οι επιλογές τους για εργασία.
Κρεμλίνο: Προαπαιτούμενο ο εμβολιασμός για να βρεις δουλειά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας