• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%

Ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, πρότεινε τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για να καλυφθούν δαπάνες στην υγεία και για να δοθεί οξυγόνο στην πραγματική οικονομία

AP Photo/Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιχνίδια εξουσίας στο χείλος του γκρεμού

 • A-
 • A+
Οι συνήθεις ύποπτοι, Γερμανία και Ολλανδία, απέναντι στις προτάσεις για κοινή στρατηγική. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέτωπο των 9 ηγετών που υποστηρίζουν έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου κατά της πανδημίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα πέσουν οι μάσκες κατά τη σημερινή σύνοδο -πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης- των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να καταρτιστεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Ή θα κυριαρχήσουν ακόμη μια φορά οι γνωστές διαφωνίες Βορρά και Νότου;

Ολα είναι πιθανά, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια για «λόγια του αέρα». Οι «27» πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η Ε.Ε. για τις «επείγουσες περιστάσεις». Διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλιά της.

Η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έδειξε ότι ορισμένα κράτη-μέλη έχουν διαφορετική άποψη για τη χρήση της εργαλειοθήκης της Ε.Ε. Η προσπάθεια του Πορτογάλου προέδρου των «19», Μάριο Σεντένο, να συμβιβάσει τις διαφορές απέτυχε.

Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες 9 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων ο Eμ. Μακρόν, ο T. Κόντε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία ζητούν την έκδοση από θεσμικό όργανο της Ε.Ε. ενός «κορονομολόγου», αποστολή του οποίου θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων –στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων– ώστε «να εξασφαλιστεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πανδημία».

Η πρωτοβουλία θεωρείται άσκηση πίεσης στους συνήθεις «υπόπτους» στην ομάδα των διαφωνούντων, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τις οποίες υποστηρίζουν η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία. Οι «9» ζητούν επίσης να προβλεφθεί για φέτος και το 2021 ειδική χρηματοδοτική γραμμή στον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Στη σύνοδο της ευρωζώνης, μετά το «ξεδόντιασμα» του Συμφώνου Σταθερότητας με την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής, ο Σεντένο υπέβαλε πρόταση για αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που διαθέτει 410 δισ. ευρώ και χορηγεί δυο τύπους δανείων: ο πρώτος αφορά τη διάσωση χωρών έναντι μνημονίου, όπως έγινε με την Ελλάδα το 2015, και ο δεύτερος μια προληπτική πιστωτική γραμμή σε περίπτωση που μια χώρα χρειαστεί βοήθεια. Φυσικά, με προϋποθέσεις.

Ο Σεντένο πρότεινε τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, για να καλυφθούν δαπάνες στην υγεία και για να δοθεί οξυγόνο στην πραγματική οικονομία. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, όμως, εξέφρασε αντιρρήσεις, ισχυριζόμενος ότι είναι νωρίς για χρησιμοποίηση των διαθέσιμων «όπλων». Φυσικά, πίσω από τον Ολλανδό ήταν η Γερμανία και η συζήτηση δεν είχε συνέχεια. Ο Μ. Σεντένο ενημέρωσε με επιστολή του τον Σ. Μισέλ, πετώντας έτσι το μπαλάκι στους ηγέτες.

Στη σημερινή τηλε-σύνοδο, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει στους «27» να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποβολή χωρίς χρονοτριβή συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων. Στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών αναφέρεται ότι «η Ε.Ε. χρειάζεται σήμερα [...] μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων με κοινό εξοπλισμό, συντονισμένη δράση και πλήρη αλληλεγγύη». Οψόμεθα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το μπαλάκι στα κράτη-μέλη πετά η Ευρώπη
«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων στον τομέα του τουρισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή και δεν αποβλέπει στην επιβολή μέτρων στα κράτη-μέλη και στις επιχειρήσεις».
Το μπαλάκι στα κράτη-μέλη πετά η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Προωθούν... υγειονομικά διαβατήρια εντός της Ε.Ε.
Διμερείς συμφωνίες για τουριστικούς διαδρόμους, ανοιχτούς για πολίτες «επιλεγμένων» χωρών, προωθούν 6 χώρες της Ε.Ε., κατά παράβαση των κανόνων ● Σε ρόλο παρατηρητή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προωθούν... υγειονομικά διαβατήρια εντός της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα η τελευταία ευκαιρία του Eurogroup
Αδύναμο εμφανίζεται το στρατόπεδο του Νότου απέναντι στο γερμανο-ολλανδικό μπλοκ, με την ανοχή πλέον της Γαλλίας ● Πώς θα απαντήσουν Ρώμη και Μαδρίτη
Σήμερα η τελευταία ευκαιρία του Eurogroup
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ανοιχτή συζήτηση για το κορονο-ομόλογο καλεί ο Σεντένο
Τη στιγμή που άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «προσγειώνουν» όσους ζητούν την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του Eurogroup συντηρεί την εν λόγω συζήτηση.
Σε ανοιχτή συζήτηση για το κορονο-ομόλογο καλεί ο Σεντένο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας