Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τον Ορμπαν

Ο Βίκτορ Ορμπαν στη Βουλή

Tamas Kovacs/MTI via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τον Ορμπαν

  • A-
  • A+
Με αφορμή τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας παρακάμπτει τη λειτουργία της Βουλής, δίνοντας επ' αόριστον υπερεξουσίες στον εαυτό του.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και ο «Βικτάτορας» στην πανδημία. Βρίσκοντας την τέλεια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις έκτακτες συνθήκες λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (ή εκλεγμένος δικτάτορας, αν προτιμάτε) Βίκτορ Ορμπαν αυτή τη φορά το... τερματίζει πέρα για πέρα.

Αντί λοιπόν να ορίσει, όπως κάνουν οι άλλες χώρες, συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε στη χώρα στις 11 Μαρτίου λόγω Covid-19, σκοπεύει να την παρατείνει επ’ αόριστον μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο εφαρμογής της, δίνοντας στον εαυτό του σαρωτικές υπερεξουσίες να κυβερνά με διατάγματα μέχρι νεωτέρας, χωρίς την έγκριση της Βουλής!

Ουρά από αυτοκίνητα που περιμένουν να περάσουν από τα σύνορα της Ουγγαρίας προς τη Ρουμανία. Ο Ορμπαν έχει κλείσει τα σύνορα για όλους τους κατοίκους ξένων κρατών

Drone Media Studio via AP

Με βάση επείγον νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός θα μπορεί «να αναστέλλει την εφαρμογή συγκεκριμένων νόμων, να παρεκκλίνει από νομικές διατάξεις και να λαμβάνει έκτακτα μέτρα», αναφέρεται στο κείμενό του.

Δύο στρατιώτες που περιπολούν στην πόλη Γκορ, επιτηρώντας την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε μεν στο Κοινοβούλιο, οδηγεί όμως κατ’ ουσίαν στην (αυτο)παράκαμψη του σώματος στο οποίο πλειοψηφεί κατά 2/3 το κυβερνών κόμμα Fidesz και οι Χριστιανοδημοκράτες σύμμαχοί του, αφού αφαιρεί το έως τώρα προαπαιτούμενο να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν οι βουλευτές οποιαδήποτε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Για να υπερψηφιστεί απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4/5, άρα και τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αρνούνται εύλογα να συμφωνήσουν ζητώντας τροποποιήσεις. «Θα επιλύσουμε αυτή την κρίση ακόμα και χωρίς εσάς» τους διαμήνυσε χθες ο Ορμπαν, που ετοιμάζεται πλέον να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή με υπερεπείγουσες διαδικασίες που επιτρέπουν να εγκριθεί εντός οχτώ ημερών με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του κόμματός του και των Χριστιανοδημοκρατών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναβολή εκλογών και δημοψηφισμάτων όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθιστά αδύνατη αυτό το διάστημα την αναπλήρωση μελών του Κοινοβουλίου –ακόμη και σε περίπτωση θανάτου από Covid-19– και επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε όσους καταδικαστούν για διασπορά fake news και έως οχτώ χρόνια σε όσους καταδικαστούν για παρεμπόδιση των προσπαθειών περιορισμού της πανδημίας.

Η ασάφεια των διατάξεων έχει θορυβήσει τους λιγοστούς ανεξάρτητους δημοσιογράφους της Ουγγαρίας, που ανησυχούν πως με τον νέο δρακόντειο νόμο θα δοθεί στην κυβέρνηση ελευθέρας όχι απλά να τους φιμώνει, αλλά και να τους κλείνει φυλακή. «Το νομοσχέδιο δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, δημιουργώντας φόβους πως θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση Ορμπαν –η οποία τα τελευταία χρόνια έχει η ίδια διασπείρει παραπλανητικές πληροφορίες και έχει επιτεθεί σε δημοσιογράφους– να αποφασίζει τι μπορεί να δημοσιευτεί και τι είναι αλήθεια», γράφει δυστοπικά στην ενημερωτική ιστοσελίδα EU Observer η Ουγγαρέζα δημοσιογράφος Εζτερ Ζάλαν.

«Η απεριόριστη εξουσία δεν είναι πανάκεια» καταγγέλλει μάταια η Διεθνής Αμνηστία και τρεις ακόμη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στηλιτεύοντας τη «λευκή επιταγή» αορίστου χρόνου που δίνει στον εαυτό του ο υπερεθνικιστής πρωθυπουργός με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, την οποία αποδίδει μισαλλόδοξα –πού αλλού;– στους πρόσφυγες και μετανάστες. «Πολεμάμε σε μια διμέτωπη μάχη: το ένα μέτωπο ονομάζεται μετανάστευση και το άλλο ανήκει στον κορονοϊό. Υπάρχει μια λογική σύνδεση μεταξύ τους, καθώς αμφότερα διαχέονται μέσω της μετακίνησης» ισχυρίστηκε πρόσφατα.

Στην Ουγγαρία είχαν καταγραφεί μέχρι χθες 167 κρούσματα Covid-19 και 7 θάνατοι, με την κυβέρνηση να έχει κλείσει από την περασμένη βδομάδα τα σύνορα της χώρας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, έχοντας επιβάλει περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων. Η κατάσταση στη χώρα όμως αγριεύει επικίνδυνα.

Επικαλούμενοι τον φόβο τους για τυχόν ξέσπασμα βίαιων ταραχών και πιθανή κατάλυση του νόμου και της τάξης, αν υπάρξουν μαζικές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, πολλοί Ούγγροι αποφασίζουν να εξοπλιστούν κυριολεκτικά, σχηματίζοντας ουρές για να αγοράσουν όπλα – και καλά για λόγους αυτοπροστασίας. «Αν ο κόσμος καβγαδίζει τώρα για χαρτί τουαλέτας, τι θα συμβεί αργότερα;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο Reuters o 33χρονος Ρόστας, ενώ στεκόταν έξω από κατάστημα της Βουδαπέστης. «Πουλάμε πέντε φορές περισσότερο συγκριτικά με έναν κανονικό Μάρτιο.

Θα μπορούσαμε να πουλάμε δεκαπέντε φορές περισσότερο αν είχαμε περισσότερα όπλα με πλαστικές σφαίρες, αλλά ξεμείναμε» δήλωσε ο Γκάμπορ Βας, ιδιοκτήτης τριών καταστημάτων όπλων. «Ο κόσμος έχει τρελαθεί. Αρπάζει οτιδήποτε δεν απαιτεί άδεια. Αεροβόλα πιστόλια, όπλα με σφαίρες καουτσούκ ακόμα και τόξα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό».

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορά της σαν απάντηση στον κορονοϊό
Πλήρη αποκλεισμό εισόδου στη χώρα από μη Ούγγρους πολίτες επιβάλλει από την 1η Σεπτεμβρίου η Ουγγαρία, ώστε να εξαλείψει τον κίνδυνο αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν...
Η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορά της σαν απάντηση στον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Αρχές Ιουνίου μπαίνει τέλος στις υπερεξουσίες του Όρμπαν ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Όπως ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την άρση των έκτακτων εξουσιών του στις 26 Μαΐου και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.
Αρχές Ιουνίου μπαίνει τέλος στις υπερεξουσίες του Όρμπαν ανακοίνωσε η κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
«Χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά για τον ακροδεξιό Ορμπαν... πέρα βρέχει
Παράνομη κράτηση, που καταστρατηγεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, συνιστά η εξαναγκαστική χρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη «ζώνη τράνζιτ», που έχει στήσει η ακροδεξιά κυβέρνηση του Β. Ορμπαν
«Χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά για τον ακροδεξιό Ορμπαν... πέρα βρέχει
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη «σφαλιάρα» στις υπερεξουσίες Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που πέρασε από το εθνικό κοινοβούλιο και έλαβε παράταση των χωρίς όριο εξουσιών του...
Πρώτη «σφαλιάρα» στις υπερεξουσίες Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ουγγαρία αναστέλλει και τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.
Προς επίρρωσιν των εκθέσεων ΜΚΟ ανά τον κόσμο, που κατατάσσουν την Ουγγαρία στις χώρες με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε ότι δε θα τηρεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. που αφορά την...
Η Ουγγαρία αναστέλλει και τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Καραντίνα για... όσο θέλει ο Όρμπαν στην Ουγγαρία
Επ’ αόριστον παρατείνονται στην Ουγγαρία τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη, μέσω facebook, ο πρωθυπουργός Βίκτορ...
Καραντίνα για... όσο θέλει ο Όρμπαν στην Ουγγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας