Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ντόμινο απαγορεύσεων κυκλοφορίας εν μέσω διαρκούς αύξησης κρουσμάτων

Μεταφορά ασθενούς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Μιλούζ, στην ανατολική Γαλλία

AP Photo/Jean-Francois Badias

Ντόμινο απαγορεύσεων κυκλοφορίας εν μέσω διαρκούς αύξησης κρουσμάτων

  • A-
  • A+

Με δραματικό τρόπο εξελίσσεται η πανδημία του Covid-19, ειδικά για την Ευρώπη όπου εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα και ο αριθμός των νεκρών. 

Όλες οι εξελίξεις της ημέρας εδώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι νεκροί στην ευρωπαϊκή ήπειρο είχαν ξεπεράσει τις 10.000, με την πλειοψηφία να καταγράφεται στην Ιταλία (6.077), την Ισπανία (2.182) και τη Γαλλία (860), που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 184.138, σε σύνολο κόσμου περίπου 353.000. Τις χώρες αυτές ακολουθεί και η Βρετανία με πάνω από 330 νεκρούς. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας επεκτείνεται σταδιακά παντού, ως μόνο αντίδοτο στην εξάπλωση της επιδημίας.

Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην τελευταία ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται». Και ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Άδανομ Γεμπρεγεσούς, εξήγησε:

«Χρειάστηκαν 67 ημέρες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι να φθάσουν τα 100.000 περιστατικά, 11 ημέρες για το δεύτερο κύμα των επόμενων 100.000 και μόλις 4 ημέρες για το τρίτο κύμα των 100.000 κρουσμάτων».

Για μια ακόμη φορά, τόνισε ότι η κοινωνική απόσταση και ο κατ' οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. «Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας».

Εκατοντάδες νεκροί στην Ιταλία

Η Ιταλία ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά εκατοντάδες νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού μέσα σε μία μέρα: 601 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός πάντως είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με την Κυριακή, που είχε 651 θανάτους.

Στη γειτονική χώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 6.077 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις 63.927. Από αυτούς, σε κατ' οίκον περιορισμό είναι 26.522 ασθενείς ενώ στις εντατικές νοσηλεύονται 3.204 ασθενείς.

Το βαρύτερο τίμημα στην Ιταλία το πληρώνουν οι γιατροί, καθώς τουλάχιστον 23 γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους από τo ξεκίνημα της πανδημίας, αν και συχνά ο θάνατός τους δεν συνδέεται απευθείας με τον κορονοϊό, αλλά με αιτίες όπως η υπερκόπωση και οι συνέπειές της. 

Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Γαλλία

Το Παρίσι ανακοίνωσε 3.176 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 19.856, ενώ το σύνολο των νεκρών έφτασε τους 674.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, με την ελπίδα να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξήγγειλε μέτρα όπως το κλείσιμο των ανοικτών αγορών, ο περιορισμός των μετακινήσεων για επείγουσες καταστάσεις, οι μειωμένες αθλητικές δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Είπε επίσης ότι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβάλει συνολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο «έχουν δοθεί εντολές στις νομαρχίες, εάν το κρίνουν απαραίτητο να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας μπορεί αυτό να κριθεί απαραίτητο. Μπορεί να μιλάμε για γενική απόλυτη απαγόρευση, αλλά ο κόσμος θα πρέπει κιόλας να φάει...».

Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων στην Ισπανία

Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη μέρα για την Ισπανία από την έναρξη της πανδημίας, καθώς ανακοινώθηκε ο θάνατος 462 ασθενών, με τον συνολικό απολογισμό να δίνει 2.206 νεκρούς. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 33.089 με αυξητικές τάσεις, πράγμα που γεννά τον φόβο ότι η Ισπανία ίσως ακολουθήσει την πορεία της Ιταλίας.

Ο συντονιστής των υπηρεσιών υγείας της χώρας, Φερνάντο Σιμόν, τόνισε, «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση της καμπύλης».

Ωστόσο, πλέον δεν υπάρχουν νεκροτομεία να «φιλοξενήσουν» τους νεκρούς και επιστρατεύτηκε το Κέντρο Παγοδρομιών της Μαδρίτης. Επίσης, η κρίση της πανδημίας έφερε στο φως μια τραγωδία, καθώς εντοπίστηκαν ετοιμοθάνατοι ή νεκροί ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, όπου τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους ενώ νοσούσαν.

71 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 71 ανακοίνωσε στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 695. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα είναι 17.

Στην Ελλάδα ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ ανάλογα μέτρα ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βρετανία

Πολύ αυστηρά μέτρα αναγκάστηκε να λάβει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι νεκροί στη χώρα του έφτασαν πλέον τους 335, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 5.911.

Με έκτακτο διάγγελμα, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας με ελάχιστες εξαιρέσεις: την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, την επίσκεψη σε γιατρό, τη μετάβαση στην εργασία, αν δεν γίνεται να εργαστεί κάποιος από το σπίτι, και τη φροντίδα ηλικιωμένου προσώπου ή προσώπου σε ανάγκη.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την προστασία όλων.

ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων ενώ ο Τραμπ περί άλλα τυρβάζει

Πολύ μεγάλο είναι το πλήγμα της πανδημίας και στις ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη να είναι το επίκεντρο της κρίσης στη χώρα. 
Τουλάχιστον 157 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό πέθαναν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ενώ στην αμερικανική μεγαλούπολη υπάρχουν μέχρι τώρα 20.000 κρούσματα.

Συνολικά στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 41.511 και οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 570.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να στέλνει αμφίσημα μηνύματα προς τους πολίτες, που ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την οικονομία παρά για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Για μια ακόμη φορά, εξέφρασε αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. Αιτία, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter.

«Στο τέλος της περιόδου των 15 ημερών, θα λάβουμε απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα πάντως, αποφάσισε να ρίξει 300 εκατ. δολάρια στην αγορά για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών ώστε να επιβιώσουν μέσα στην κρίση.
 

ΕΥΡΩΠΗ
Τη χρήση της ρεμδεσιβίρης κατά του Covid-19 ενέκρινε η Κομισιόν
Επέσπευσαν τις διαδικασίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα έδωσαν ««άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Τη χρήση της ρεμδεσιβίρης κατά του Covid-19 ενέκρινε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ καλεί Ευρώπη να μη μειώσει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, από το 2008 ως το 2013, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ο προϋπολογισμός κατ’ άτομο που αφιερώνεται στην υγεία, μειώθηκε στην Ευρώπη, σχεδόν κατά το ήμισυ
ΠΟΥ καλεί Ευρώπη να μη μειώσει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία
LIVE
ΚΟΣΜΟΣ
Σε καραντίνα ο μισός πληθυσμός της Γης, δραματική αύξηση κρουσμάτων
Σε κατ' οίκον περιορισμό πάνω από 3,9 δισ. άνθρωποι λόγω κορονοϊού. Κοντά στο εκατομμύριο τα κρούσματα, ενώ η κατάσταση είναι δραματική σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σε καραντίνα ο μισός πληθυσμός της Γης, δραματική αύξηση κρουσμάτων
LIVE
ΚΟΣΜΟΣ
Πάνω από 700.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ξεπέρασαν τους 33.500 οι νεκροί
Ξεπέρασαν τις 700.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, με τους επιβεβαιωμένους θανάτους να ανέρχονται σε 33.509. Νότα αισιοδοξίας, η πλήρης ανάρρωση 146.000 ασθενών.
Πάνω από 700.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ξεπέρασαν τους 33.500 οι νεκροί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας