Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναδίπλωση Τζόνσον με κλειστά σχολεία, αλλά όχι απαγόρευση των συναθροίσεων

Αδεια η γέφυρα Westminster στο Λονδίνο

AP PHOTO / KIRSTY WIGGLESWORTH
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδίπλωση Τζόνσον με κλειστά σχολεία, αλλά όχι απαγόρευση των συναθροίσεων

  • A-
  • A+

Σε αναδίπλωση οδηγείται πια ο Μπόρις Τζόνσον μπροστά στην κατακραυγή για τη χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και τη ριψοκίνδυνη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης που υιοθέτησε η κυβέρνησή του κατόπιν υποδείξεων των επιστημονικών της συμβούλων.

Αποτέλεσμα, η εξαγγελία ημίμετρων που δεν περιλαμβάνουν ώς τώρα απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, κλείσιμο καταστημάτων, χώρων εστίασης και διασκέδασης, παρά μόνο συστάσεις στους πολίτες για απομόνωση κατ' οίκον.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο μετρούσε χθες 104 νεκρούς και τουλάχιστον 2.626 κρούσματα του νέου κορονοϊού, με το υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει γενναιόδωρα την Τρίτη 350 δισεκατομμύρια λίρες για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Τζόνσον επικρίθηκε δριμύτατα από την αντιπολίτευση, έχοντας ξεχάσει εργαζόμενους και νοικοκυριά που πλήττονται επίσης σφοδρά από την υγειονομική κρίση.

Κατόπιν θύελλας διαμαρτυριών από γονείς και εκπαιδευτικούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε τελικά χθες στο κλείσιμο σχολείων, κολεγίων και παιδικών σταθμών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την Παρασκευή και μέχρι νεωτέρας.

Από το μέτρο εξαιρούνται ωστόσο τα ευάλωτα παιδιά και οι μαθητές με γονείς που δουλεύουν σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία.

Νωρίτερα, σε μια μισοάδεια Βουλή για λόγους πρόληψης, ο Τζόνσον εξήγγειλε επείγουσα νομοθεσία για τρίμηνη προστασία των ενοικιαστών, απαγορεύοντας την έξωση από τα σπίτια τους λόγω μη καταβολής μισθών και άρα ενοικίου.

Ανακοίνωσε ακόμη την όψιμη εντατικοποίηση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τον ιό, τα οποία από 4.000 ημερησίως θα φτάσουν τα 25.000, με προτεραιότητα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής του δοκιμαζόμενου -λόγω και παρατεταμένης λιτότητας- βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), εργαζόμενοι του οποίου είχαν ήδη συγκεντρώσει 700.000 υπογραφές ζητώντας να υποβληθούν άμεσα σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Εξω από τις παμπ, με μια μπίρα στο χέρι αδιαφορώντας για την πανδημία

AP PHOTO / MATT DUNHAM

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει θορυβήσει την αντιπολίτευση εξαιτίας ακόμα ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που ετοιμάζει: την κατάθεση επείγουσας νομοθεσίας που θα της δίνει έκτακτες υπερξουσίες σε βάθος δύο ετών και μάλιστα χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και πρόβλεψη για ενδιάμεση αναθεώρηση!

Οπως έγραφε η Guardian, με τους νέους νόμους θα δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία ή στην υπηρεσία μετανάστευσης να προσάγει ύποπτα κρούσματα και «να τα μεταφέρει σε κατάλληλο μέρος ώστε να μπορούν να εξεταστούν και να αξιολογηθούν».

Επίσης υπουργοί θα μπορούν να απαγορεύουν συναθροίσεις ή εκδηλώσεις και να διευκολύνουν τον εγκλεισμό ατόμων σε ψυχιατρικά νοσοκομεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα...

Σε απομόνωση κατ' οίκον, λόγω εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, είχε θέσει εαυτόν στο μεταξύ ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής Μαθηματικής Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου κι ένας από τους κορυφαίους κυβερνητικούς συμβούλους, εκτιμώντας πως νοσούσε ήδη όταν παρέστη σε συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τρίτη, έχοντας έρθει σε επαφή και με τον πρωθυπουργό μία μέρα νωρίτερα.

Ο Φέργκιουσον είναι ο άνθρωπος που έπεισε ουσιαστικά τον Τζόνσον να σκληρύνει τη στάση του έναντι της πανδημίας, έχοντας συμμετάσχει στη συγγραφή ζοφερής μέλετης που προβλέπει τον θάνατο 260.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η κυβέρνηση δεν προέβαινε σε άμεση θέσπιση περιοριστικών μέτρων.

Ακόμα κι ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, που στήριξε εξ αρχής τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, παραδέχτηκε ωμά πως θα ήταν «καλή έκβαση» αν ο αριθμός των νεκρών στη βρετανική επικράτεια μπορούσε να συγκρατηθεί κάτω από 20.000...

Την ίδια ανησυχητική στρατηγική ακολουθεί όμως και η Ολλανδία, όπου τα θύματα του νέου κορονοϊού είχαν φτάσει τα 58 και τα κρούσματα τα 2.051.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπερασπίστηκε χθες στη Βουλή την επιλογή του, έχοντας παρομοιάσει σε διάγγελμά του την πανδημία Covid-19 με την ιλαρά «τις παλιές εποχές» (!) και επιμένοντας πως η μόλυνση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού θα προκαλέσει τελικά ένα «προστατευτικό τείχος» ανοσίας στην κοινότητα.

Στη χώρα πάντως έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, με πολλούς Ολλανδούς να αναρωτιούνται φοβισμένοι αν έχουν καταντήσει «τα πειραματόζωα της Ευρώπης».


 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα: Σε σούπερ μάρκετ και σχολεία η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία
Σούπερ μάρκετ και σχολεία είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου.
Έρευνα: Σε σούπερ μάρκετ και σχολεία η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων
Η Ένωση Πανεπιστημίων ζητά να αναβληθεί η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και μέσα στο κόμμα του για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τη νέα έξαρση σε...
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις και η ανο(η)σία της αγέλης
Θύμα της δικής του εξοργιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας έπεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση έχει προσβληθεί από τον COVID-19, όπως και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Ο Μπόρις και η ανο(η)σία της αγέλης
ΕΥΡΩΠΗ
Εκκλήσεις τώρα από τον Τζόνσον
Ηνωμένο Βασίλειο: Στους 281 οι νεκροί. Απέφυγε πάντως να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Εκκλήσεις τώρα από τον Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Ριψοκίνδυνη απάθεια Τζόνσον με συστάσεις κι ευχολόγια
Διαφοροποιώντας τη στάση του από άλλες δυτικές χώρες, το -φευγάτο από την Ε.Ε.- Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μη λαμβάνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Ριψοκίνδυνη απάθεια Τζόνσον με συστάσεις κι ευχολόγια
ΕΥΡΩΠΗ
Χάνει τον ανταρτοπόλεμο ο Τζόνσον
Βουλευτές των Συντηρητικών συντάσσονται με την πρόταση της αντιπολίτευσης που θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε Brexit χωρίς συμφωνία ενώ εκείνος απειλεί με διαγραφές και εκλογές
Χάνει τον ανταρτοπόλεμο ο Τζόνσον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας