Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαπραγμάτευση σε ναρκοθετημένη γη
AP Photo / Matt Dunham
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαπραγμάτευση σε ναρκοθετημένη γη

  • A-
  • A+
Τεράστια απόσταση χωρίζει Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο σε ορισμένα ζητήματα και είναι απορίας άξιο το πώς θα υπάρξει -αν υπάρξει- προσέγγιση στα παζάρια που ξεκινούν τη Δευτέρα ● Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, δίνει διορία για συμφωνία ώς τον Ιούνιο.

Με κακούς οιωνούς ξεκινούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τα δύσκολα παζάρια για τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή, όταν θα λήξει δηλαδή η περίοδος μετάβασης στα τέλη του χρόνου. Αναμενόμενα και οι δύο πλευρές προτάσσουν το σκληρό τους πρόσωπο και οχυρώνονται πίσω από τις κόκκινες γραμμές και τις διαπραγματευτικές τους θέσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και όχι μόνο, που παραμένουν όμως εκ διαμέτρου αποκλίνουσες σε κομβικά ζητήματα, όπως τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Η Ε.Ε. αξιώνει από τους Βρετανούς να διατηρήσουν την ευθυγράμμιση με τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ σε μια σειρά από τομείς, π.χ. ασφάλεια τροφίμων, κρατικές επιδοτήσεις και περιβαλλοντική προστασία, επιμένοντας μεταξύ άλλων πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει ενεργό ρόλο στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών ανάμεσα στα δύο μέρη.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, από την άλλη, απαιτεί «κανονιστική ελευθερία» αντί για ευθυγράμμιση (επιδιώκοντας να κλείσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες - πρωτίστως τις ΗΠΑ) και απορρίπτει οποιαδήποτε δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Χαρακτηριστική του πολιτικού τσαμπουκά που σκοπεύει να πουλήσει στην Ε.Ε. είναι η ρητή εκβιαστική απειλή πως οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο.

Μ’ άλλα λόγια το Λονδίνο περιστέλλει κι άλλο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των παζαριών που έχει ήδη επιβάλει όταν απαγόρευσε διά νόμου τη (δυνητικά διετή) παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, αφήνοντας περιθώριο μόνο τεσσάρων μηνών για την επίτευξη συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες. Σε διαφορετική περίπτωση εμμέσως πλην σαφώς φοβερίζει πάλι με άτακτο Brexit.

Στο πλαίσιο «επιζήτησης μιας συμφωνίας δεν θα εγκαταλείψουμε την κυριαρχία μας» υπογράμμισε σε εθνικιστικούς τόνους στη Βουλή ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ. «Δεν θα αποδεχτούμε ούτε θα συμφωνήσουμε σε υποχρεώσεις, βάσει των οποίων οι νόμοι μας θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τους κανόνες της Ε.Ε. ή των θεσμών της, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Δεν θα κλείσουμε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ. Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση Τζόνσον να μην «υπαναχωρήσει» από όσα έχει συνυπογράψει με την Ε.Ε., όπως την πρόβλεψη για «εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού» με το ευρωπαϊκό μπλοκ που εμπεριέχεται στη (μη δεσμευτική νομικά) πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο μερών.

Κι ενώ τα… μαχαίρια ακονίζονται ένθεν κακείθεν, στο στρατόπεδο των Βρετανών Εργατικών επικρατεί αναβρασμός καθώς έχει ήδη αρχίσει η ψηφοφορία μελών και υποστηρικτών (μέσω διαδικτύου και ταχυδρομείου) για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κόμματος, μετά την παραίτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν στον απόηχο της ταπεινωτικής εκλογικής ήττας του Δεκεμβρίου.

Χθεσινή δημοσκόπηση του YouGov έφερνε τον μετριοπαθή σκιώδη υπουργό για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, να κερδίζει άνετα τις δύο συνυποψήφιές του με 53%. Μακράν δεύτερη με 31% ερχόταν η εκλεκτή των «κορμπινιστών» Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι και τρίτη με 16% η «αντι-κορμπινίστρια» Λίζα Νάντι.

Ο Στάρμερ -που έλαβε τη στήριξη του Εργατικού δήμαρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν- προηγούνταν στους ερωτηθέντες που είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και η Λονγκ-Μπέιλι σε όσους είχαν ψηφίσει κατά. Το όνομα του νικητή ή της νικήτριας θα ανακοινωθεί στις 4 Απριλίου, καθορίζοντας τον προσανατολισμό του βαρύτατα τραυματισμένου Εργατικού Κόμματος στη μετα-Κόρμπιν εποχή.

ΕΥΡΩΠΗ
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
Χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά το άτακτο Brexit ως φόβητρο απέναντι στον λαό του, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το στίγμα μιας άτεγκτης στάσης εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 3 Μαρτίου με την Ε.Ε....
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
ΕΥΡΩΠΗ
Ψεκάστε, σκουπίστε αλλά... δεν τελειώσατε
Το νερό μπήκε τάχιστα στ’ αυλάκι και το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει πια ολοταχώς για το ιστορικό και άκρως επεισοδιακό, όπως αποδείχτηκε, διαζύγιό του από την Ε.Ε. στις 31 του μήνα.
Ψεκάστε, σκουπίστε αλλά... δεν τελειώσατε
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχεί η πρόεδρος της Κομισιόν για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία
Η έλλειψη επαρκούς χρόνου για την επίτευξη συμφωνίας για την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, αλλά και οι όροι αυτής της συμφωνίας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην πρόεδρο της...
Ανησυχεί η πρόεδρος της Κομισιόν για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος εποχής
Αυτή τη φορά έγινε… σεμνά και ταπεινά, τηρουμένων πάντα των βρετανικών αναλογιών. Ανευ ιππήλατης άμαξας, διαμαντένιου στέμματος και τουαλέτας, αλλά με λιμουζίνα, απλό καπέλο και παλτουδάκι, η βασίλισσα...
Τέλος εποχής
ΕΥΡΩΠΗ
Θέλει διαζύγιο χωρίς παρατάσεις
Το νομοσχέδιο για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. θα περιλαμβάνει τροπολογία που θα καθιστά παράνομη οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου
Θέλει διαζύγιο χωρίς παρατάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Απαγόρευση διά νόμου παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit προωθεί ο Τζόνσον
Τροπολογία στο νομοσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit θα καταθέσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά την 31η Ιανουαρίου, καταληκτική...
Απαγόρευση διά νόμου παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit προωθεί ο Τζόνσον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας