• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%

Η Κύπρια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, Γιάνες Λέναρτσιτς

AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Βρυξέλλες τώρα ξύπνησαν

 • A-
 • A+

Με ουκ ολίγες σπασμωδικές κινήσεις προσπαθούν να συντονιστούν οι Βρυξέλλες, μετά την ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία. Βέβαια, όπως δήλωσε, χθες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε έναν καταιγισμό ερωτήσεων των δημοσιογράφων, η αντιμετώπιση του Covid-19 έχει πολλές πτυχές (υγεία, προστασία των πολιτών, διασυνοριακοί κανόνες που προβλέπονται στη συμφωνία Σένγκεν...) και ο συντονισμός των ενεργειών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι κοινοτικοί οργανισμοί που ασχολούνται με το όλο θέμα, ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και η ταχύτητα στις αποφάσεις ήταν ανέκαθεν η αχίλλειος πτέρνα των Βρυξελλών και γενικά της Ε.Ε.: οι πικρές αναμνήσεις από την ασθένεια των τρελών αγελάδων (1990) είναι ακόμη νωπές...

Οι πρώτες κινήσεις των Βρυξελλών, μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία, ήταν δύο συνεντεύξεις Τύπου των αρμόδιων επιτρόπων. Ετσι, η Κύπρια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου ανήγγειλε μία νέα δέσμη βοήθειας, ύψους 232 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εργασιών ετοιμότητας, έκτακτης ανάγκης και σχεδιασμού της απόκρισης για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι κοινή αποστολή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα αναχωρήσει αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τις ιταλικές αρχές...

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε από την πλευρά του ότι «έχουν ήδη χαθεί πάνω από 2.600 ζωές και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα». Ειδικά για το νέο πακέτο βοήθειας, είπε ότι «θα στηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έτσι ώστε οι χώρες που διαθέτουν πιο αδύναμα συστήματα υγείας να μη μείνουν πίσω»... Και οι δύο επίτροποι δήλωσαν ότι παραμένουν σε στενή επαφή με τα κράτη -μέλη.

Το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως η Ειδική Επιτροπή Ασφάλειας της Υγείας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη-μέλη, και αποφάσισαν από κοινού να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των 27 εταίρων.

Προκύπτουν, όμως, πολλά ερωτήματα:

1. Γιατί δεν αποφασίστηκε μια νέα σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας; Το γεγονός ότι οι υπουργοί συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δεν δικαιολογεί τη μη λήψη απόφασης για μια νέα έκτακτη σύνοδο μετά τα όσα συνέβησαν στην Ιταλία και τις αντιδράσεις των γειτονικών χωρών.

2. Υπάρχουν σχέδια συναγερμού για τα κράτη-μέλη;

3. Πώς θα επιτευχθούν συντονισμένες ενέργειες όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, ώστε να αποφευχθούν εκδηλώσεις πανικού ή μεμονωμένες πρωτοβουλίες;

Για όλα αυτά έγιναν ερωτήσεις από δημοσιογράφους στην Επιτροπή, αλλά ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν... Το μόνο που εγινε σαφές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή και ότι τα κράτη-μέλη είναι κατεξοχήν αρμόδια για την ανάληψη ενεργειών (έλεγχος συνόρων κ.λπ.) σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί από κανένα κράτος-μέλος αίτημα για κλείσιμο συνόρων, ούτε ετέθη θέμα αναγκαστικού επαναπατρισμού υπηκόων κρατών-μελών.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη-μέλη από την εξάπλωση του ιού θα είναι σημαντικές. Το γερμανικής έμπνευσης Σύμφωνο Σταθερότητας ή λιτότητας αναμένεται να κλονιστεί κι άλλο.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί Υγείας της Ιταλίας και των άλλων γειτονικών χωρών θα συναντηθούν σήμερα στη Ρώμη. Οπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Ανσχόμπερ, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας... Δεν προβλέπεται συμμετοχή της Ελλάδας. Εγινε πλέον συνήθεια...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που δε χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν υπογράφει σύμβαση για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση -πλαίσιο προμηθειών με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με νέο κορονοϊό.
Η Κομισιόν υπογράφει σύμβαση για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας