Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθούν να βαδίζουν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας με αντικείμενο την επιρροή στην επαρχία της Ιντλίμπ στη Συρία. Με πρωτοβουλία της Άγκυρας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον δεύτερο να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας, σε μια χρονική περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί, αναζητούν μια λύση για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στην επαρχία Ιμντλίμπ της Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, του ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή, ενώ ο Βλ. Πούτιν του εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη δράση των εξτρεμιστών στη συριακή αυτή επαρχία.
Ο Ερντογάν επισήμανε στον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας (2018), θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εξέφρασαν επίσης την προσήλωση τους στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί παλαιότερα για τη Συρία και επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.
Η ανησυχία Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.
Πούτιν και Ερντογάν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας