Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ναυάγιο μετά το «μπλόκο» των χωρών του Βορρά
AP Photo/Riccardo Pareggiani, Pool

Ναυάγιο μετά το «μπλόκο» των χωρών του Βορρά

  • A-
  • A+
Χωρίς συμφωνία έληξε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για τον 7ετή προϋπολογισμό

Σε νέα σύνοδο κορυφής προσανατολίζονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αδυναμία τους να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-2027. H διαπραγμάτευση διήρκεσε περισσότερες από 28 ώρες, ωστόσο κατέστη αδύνατο να επιτευχθεί συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ.

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρός του Σαρλ Μισέλ.

Όπως είπε, η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι πολύ δύσκολη, «ιδίως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ αποφασισμένοι, πολύ δεσμευμένοι» στην επίτευξη λύσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

AP Photo/Olivier Matthys

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από την πλευρά της ότι είναι αναγκαίο «να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». 

Όσο για την αποτυχία της συνόδου, είπε: «Έτσι είναι η δημοκρατία. Είναι καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι».

AP Photo/Virginia Mayo

«Πολύ μεγάλες διαφορές»

Τις πολύ μεγάλες διαφορές τόνισαν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε. ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, για να προσθέσει ότι «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι οι διαφορές «ήταν απλώς πολύ μεγάλες. Ακόμη και τα στοιχεία του προσχεδίου έδειχναν ότι δεν θα μπορούσε να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι «δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία» για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. κάνοντας πάντως και ένα αστείο: Η αποτυχία της συνόδου κορυφής αποδεικνύει ότι «δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας».

Και συμπλήρωσε ότι αν και πέτυχε κάποιες βελτιώσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις, αυτό δεν αρκούσε για να επιτευχθεί συμφωνία. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να πληρώσει το Brexit», σημείωσε.

Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν

Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Στο παρελθόν, οι μεγάλης διάρκειας σύνοδοι κορυφής για την έγκριση του προϋπολογισμού ήταν κάτι σαν παράδοση, ωστόσο στο τέλος, πάντα κατέληγαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά όπως, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, «τότε ήταν αλλιώς. Ίσως χρειαστούμε δύο ή τρεις συνόδους. Ελπίζω ότι θα βρούμε διέξοδο την επόμενη φορά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ολονύχτιες συναντήσεις με τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., στην προσπάθειά του να επιτύχει ένα συμβιβασμό.

Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, είχε καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, έναντι 1,3% που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε 1,11%.

Οι επαφές, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο συνεχίστηκαν και όλη την Παρασκευή, για ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις περίπου στις 6.30 μ.μ. (7.30 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, καθώς φάνηκε, οι διαφορές ήταν τόσο σοβαρές, που σε λιγότερο από μισή ώρα ανακοινώθηκε ότι η σύνοδος κορυφής έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, έχοντας φτάσει σε αδιέξοδο.

Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία, οι λεγόμενη ομάδα των «ολιγαρκών τεσσάρων», οι οποίες πάντως έχουν τη στήριξη της Γερμανίας, επιμένουν ότι οι ίδιοι πόροι της Ε.Ε. δεν πρέπει να υπερβούν το επίπεδο του 1% και ότι πρέπει να μειωθούν οι πόροι για τη γεωργία και την πολιτική συνοχής, δηλαδή για την ενίσχυση των φτωχότερων και πιο αδύναμων χώρων και περιοχών της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, οι «φίλοι της συνοχής», δηλαδή οι χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η Γαλλία αρνούνται τις περικοπές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

ΕΥΡΩΠΗ
Οριστικοποιείται το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, προς νέα σύνοδο τον Μάρτιο
Σε ναυάγιο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, καθώς τουλάχιστον τέσσερις χώρες μπλοκάρουν τις συζητήσεις, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας συνόδου τον Μάρτιο.
Οριστικοποιείται το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, προς νέα σύνοδο τον Μάρτιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τον ευρω-προϋπολογισμό
Συνεχίζονται μέχρι σήμερα -και με προοπτική να κρατήσουν ώς και το Σαββατοκύριακο- οι συνομιλίες των 27 Ευρωπαίων ηγετών για τον νέο μακροπρόθεσμο κοινοτικό προϋπολογισμό, δεδομένης της «τρύπας» 75 δισ. ευρώ...
Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τον ευρω-προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
Ο συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 επιβεβαιώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους,...
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν και ποιες επιπτώσεις θα έχουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Brexit,...
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
H Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου. Οι ασάφειες όμως...
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ αναζητά το χαμένο πρόβατο Μακρόν
Μια συμμαχία απ’ τα παλιά, που κινούσε τα νήματα όλης της Ευρώπης, προσπαθεί να αναβιώσει η Ανγκελα Μέρκελ ρίχνοντας γέφυρες προς τον Εμανουέλ Μακρόν ● Γαλλία και Γερμανία εξέφραζαν μαζί τη σκληρή γραμμή του...
Η Μέρκελ αναζητά το χαμένο πρόβατο Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας