Ευρωπαϊκό ψήφισμα κατά Άσαντ και στο βάθος Πούτιν-Ερντογάν
AP Photo

Ευρωπαϊκό ψήφισμα κατά Άσαντ και στο βάθος Πούτιν-Ερντογάν

Κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητά τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Ιντλίμπ εξέδωσαν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των «27» της Ε.Ε..

«Η νέα στρατιωτική επιχείρηση του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του στην Ιντλίμπ, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στους αμάχους, είναι απαράδεκτη. Η ΕΕ καλεί τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και ζητεί επίμονα από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν την άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι ηγέτες των «27» ζήτησαν μόνιμη εκεχειρία και εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων, ενώ κάλεσαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασχοληθεί με την κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις έρχονται στη σκιά της πρωτοβουλίας που πήραν Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στη Συρία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τηλεφώνησαν σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να του εκφράσουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και να προτρέψουν να σταματήσει η σύρραξη στην περιοχή αυτήν, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία με τον Πούτιν, ανέφεραν ότι ξεκαθάρισαν πόσο ανησυχούν από την καταστροφική κατάσταση για τον λαό του Ιντλίμπ.

Και οι δύο ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των μαχών και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χθες το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του καθεστώτος Άσαντ σημειώνοντας ότι η κατάσταση εξελίσσεται «σε ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα».

«Δεν μπορούμε σήμερα να συνεδριάσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από εμάς, τόνισε κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και εβδομάδες διαδραματίζεται ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα. Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξάγονται εδώ και εβδομάδες από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ εναντίον των αμάχων πληθυσμών της Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, μαχητές, τρομοκράτες: πρέπει να τους πολεμήσουμε και εμείς είμαστε, στο πλαίσιο του συνασπισμού, σε αυτή τη μάχη. Ωστόσο επίθεση δέχονται και οι άμαχοι πληθυσμοί και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ιατρικά κέντρα. Ζητώ από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον μη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τη σφαγή αμάχων πληθυσμών», επισήμανε.

Με το βλέμμα και στη Μόσχα προειδοποιεί ο Ερντογάν τη Δαμασκό
Παρά τις ανακοινώσεις της Μόσχας ότι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης οπουδήποτε στο συριακό...
Με το βλέμμα και στη Μόσχα προειδοποιεί ο Ερντογάν τη Δαμασκό
Ο Ερντογάν τώρα απειλεί Πούτιν και Ασαντ
«Εάν το [συριακό] καθεστώς δεν αποσυρθεί από τα στρατιωτικά μας παρατηρητήρια έως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν τώρα απειλεί Πούτιν και Ασαντ
Χειραψίες και παζάρια από τον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μόσχα για να πείσει τον Βλ. Πούτιν να εμποδίσει την προέλαση των δυνάμεων του Ασαντ που απειλούν φυλάκια του στρατού του. Ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης.
Χειραψίες και παζάρια από τον Ερντογάν
Σουλτάν... μπαϊλντί με τις ήττες στη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε εκτάκτως στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον πρόεδρο του Ιράν Ροχανί, για μια σύνοδο κορυφής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή.
Σουλτάν... μπαϊλντί με τις ήττες στη Συρία
Πολιτικές ειρήνης με επιστροφές προσφύγων και συνταγματική αναθεώρηση
Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, με κύριους άξονες την παγίωση της εύθραυστης...
Πολιτικές ειρήνης με επιστροφές προσφύγων και συνταγματική αναθεώρηση