Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό
EUROKINISSI

Σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό

  • A-
  • A+
Από διαφορετικές αφετηρίες προσήλθαν στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. ♦ Η επίδραση του Brexit, οι προτάσεις κι οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις.

Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε την Πέμπτη, η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Οι «27» καλούνται να συμφωνήσουν επί του ύψους του προϋπολογισμού, της τάξεως των 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ, και την κατανομή των πόρων σε τομείς και επιμέρους ενότητες, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η γεωργία, η συνδρομή προς τις μειονεκτούσες περιφέρειες, η ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία, η έρευνα, η μετανάστευση κ.ά.

Ωστόσο, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών προσήλθαν  στη σύνοδο από διαφορετικές αφετηρίες, με τις συνομιλίες να θεωρούνται δεδομένο πως θα είναι σκληρές, μακρές και πολύπλοκες.

Οι σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών - μελών μοιάζουν αγεφύρωτες, με συνέπεια οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις και τα αναμενόμενα παζάρια να μην προεξοφλούν αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπενθυμίζεται πως πριν από επτά χρόνια, χρειάσθηκαν δύο σύνοδοι κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας επί του προηγούμενου πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν να καταλήξουν, μέχρι πολύ αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι ηγέτες σε συμβιβαστική πρόταση, η οποία να παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών και ηγετών ότι υπάρχει η διάθεση της μεγάλης υποχώρησης ορισμένων χωρών προς την επίτευξη της συμφωνίας.

Η επίδραση του Brexit

Ακόμα ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση, είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, μετά το Brexit. Μοιραία, ο προϋπολογισμός 2021-2027 δεν θα περιλαμβάνει τη σημαντική συμβολή της Βρετανίας που ανερχόταν σε 60-75 δισ. ευρώ για επτά χρόνια και αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά τη Γερμανία) χρηματοδότηση.

Συνεπώς, το Βερολίνο είναι αυτό που θα κληθεί να συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος για να κλείσει η τρύπα του Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει στείλει εξαρχής το μήνυμα για «πολύ σκληρές και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις».

Η πρόταση Μισέλ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει προβεί σε συμβιβαστική πρόταση για το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, η οποία απέκτησε αμέσως υποστηρικτές αλλά και διαφωνούντες.

EUROKINISSI

Μεταξύ άλλων, ο Σ. Μισέλ προτείνει προϋπολογισμό ύψους 1.094 δισ. ευρώ (41 δισ. ευρώ λιγότερα από τις προτάσεις της Κομισιόν), σημαντική μείωση των δαπανών στη γεωργία και την πολιτική συνοχής (σε σχέση με την περίοδο 2014-2020),  22 δισ. ευρώ για την πολιτική μετανάστευσης, 14,3 δισ. ευρώ για την ασφάλεια και άμυνα, καθώς και 149,5 δισ. ευρώ για ψηφιακή οικονομία, έρευνα, ενέργεια κ.ά.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Κομισιόν, μεταξύ των προτεραιοτήτων της οποίας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ψηφιακή οικονομία, θα ήθελε το ύψος του προϋπολογισμού να φθάσει το 1,114% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Εξάλλου, οι Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία δεν θέλουν το σύνολο ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος της Ε.Ε. Σε αυτές ενδεχομένως θα ενταχθεί και η Γερμανία. 

Επίσης το Βερολίνο (αλλά και άλλα μέλη) θέλουν κατανομή των πόρων ευνοϊκή προς τις νέες προτεραιότητες όπως έρευνα, άμυνα, μετανάστευση, σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών, όπως η αγροτική πολιτική και η πολιτική σύγκλισης.

EUROKINISSI

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποστηριζόμενη από την Ισπανία, που πιέζεται από αγροτικές κινητοποιήσεις. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης αποτελούν τους υπέρμαχους της «σύγκλισης» και επιθυμούν να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο όσα κατευθύνονται προς αυτήν την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι τοποθετήσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών χωρών πριν από τη σύνοδο, που έδιναν μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος της Κομισιόν): «Θα είναι μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση. Είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Άνγκελα Μέρκελ (καγκελάριος Γερμανίας): «Η Γερμανία προσέρχεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να πω τώρα εάν θα επιτύχουμε, αλλά ελπίζω ότι θα καταγράψουμε σημαντική πρόοδο...Είναι μια περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας (ανατολικά) κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια... Θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα... επίσης νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι σημαντικά».

Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου): «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε».

Σεμπάστιαν Κουρτς (καγκελάριος Αυστρίας): «Θα έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία».

Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, επιδιώκει υψηλότερα εισοδήματα για τους αγρότες και επιθυμεί έμπρακτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

ΕΥΡΩΠΗ
Στην Κροατία η εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.
Για πρώτη φορά η Κροατία αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Brexit να βρίσκεται στην κορυφή ενός καταλόγου με ζητήματα που πιέζουν.
Στην Κροατία η εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία
Αίσθημα ανακούφισης σε κάποιους ηγέτες της Ε.Ε. έφερε η έκβαση της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στη Βρετανία.Ταυτόχρονα, όμως, στέλνουν σαφές μήνυμα στο Λονδίνο ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και ότι...
Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Προς κατάρρευση οι συνομιλίες για το Brexit
Αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία. Αντεγκλήσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.
Προς κατάρρευση οι συνομιλίες για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση με τον Τζόνσον προγραμματίζει η Μέρκελ εν όψει Brexit
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ότι το άτακτο Brexit γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό, δεδομένης...
Συνάντηση με τον Τζόνσον προγραμματίζει η Μέρκελ εν όψει Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
Το Brexit δεν θα συμβεί την Παρασκευή 12 Απριλίου, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσουν στην Τερέζα Μέι οι ομόλογοί της στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μολονότι το τέλμα στο Λονδίνο δεν έχει ξεπεραστεί.
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
ΕΥΡΩΠΗ
Κερδίζει έδαφος το σενάριο άτακτης εξόδου
Σκληρή στάση που το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου ή επίδειξη αλληλεγγύης, με όλες τις νομικές και πολιτικές επιπτώσεις, στα προβλήματα που...
Κερδίζει έδαφος το σενάριο άτακτης εξόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας