Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βρετανία: «Πόρτα» σε ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν μιλούν αγγλικά
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Βρετανία: «Πόρτα» σε ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν μιλούν αγγλικά

  • A-
  • A+

Την πόρτα σε ανειδίκευτους εργαζόμενους και όσους δεν μιλούν αγγλικά σχεδιάζει να πάρει η βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να πάρει τον «πλήρη έλεγχο» των συνόρων, ενώ κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για καταστροφή στην οικονομία και στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για ένα μέτρο, μέρος μιας θεμελιώδους αναθεώρησης των νόμων περί μετανάστευσης που θα θέσει τέλος στην εποχή της φτηνής εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Αποκαλύπτοντας σήμερα το αυστραλιανού τύπου σύστημα, η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να πει ότι με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεται μια μοναδική ευκαιρία να «ασκήσει τον έλεγχο» των βρετανικών συνόρων «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες» και να εξαλείψει την «παραμόρφωση» που προκαλείται από την ελευθερία κινήσεων της Ε.Ε.

Αλλά οι ηγέτες της βιομηχανίας κατηγορούν την κυβέρνηση για επίθεση στην οικονομία προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες με απώλειες θέσεων εργασίας και λουκέτα στα εργοστάσια.

Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταδικάζουν επίσης τα σχέδια, ενώ η Unison που εκπροσωπεί τους υγειονομικούς μίλησε για «απόλυτη καταστροφή στον τομέα της περίθαλψης».

Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι εκπληρώνουν το Brexit που θέλει το εκλογικό σώμα και ότι είναι καιρός οι επιχειρήσεις να τελειώνουν με τη φθηνή μεταναστευτική εργασία.

Σύμφωνα με το δεκασέλιδο έγγραφο για τη νέα μεταναστευτική πολιτική:

  • Τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κλειστά για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να μιλούν αγγλικά.
  • Όποιος θέλει να πάει στη χώρα για να εργαστεί πρέπει να έχει κατώτατο όριο μισθού 25.600 λίρες- αν σε ειδικές περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχουν έλλειψης δεξιοτήτων αποδεκτό «ταβάνι» αποτελούν και οι 20.480 λίρες.
  • Δεν προβλέπεται χώρος για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται για παράδειγμα οι Πολωνοί υδραυλικοί ή οι Ρουμάνοι κατασκευαστές που φτάνουν στη χώρα χωρίς δουλειά.
  • Στον συνοριακό έλεγχο δεν θα γίνονται δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, προκειμένου να περιοριστούν οι εργαζόμενοι εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποιούν πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες.
  • Μειώνεται το κατώτατο όριο δεξιοτήτων για αλλοδαπούς που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και καταργείται το ανώτατο όριο για τον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων καταργείται.
  • Διατηρείται το δικαίωμα καλλιτεχνών, μουσικών, διασκεδαστών και αθλητών να συμμετέχουν σε παραστάσεις, διαγωνισμούς και ακροάσεις.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το Λονδίνο σκοπεύει να ξεκινήσει μια «ολοκληρωμένη» εκστρατεία, ώστε να προετοιμάσει τους εργοδότες για το μετασχηματισμό από τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι πολίτες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζονται όπως και υπήκοοι των υπόλοιπων εθνικοτήτων.

Όμως, τη νέα αυτή πολιτική επέκριναν εργοδότες, κυρίως όσον αφορά θέσεις σερβιτόρων, αγροτών, ψαράδων και εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση, προειδοποιώντας  ότι αλλαγές θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους της Ε.Ε. για να διατηρήσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ γεμάτα με κρέατα. κοτόπουλου, βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος.

«Οι θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση θεωρεί “χαμηλής ειδίκευσης” είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Το σχέδιο απειλεί να αποκλείσει τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε για να παρέχουμε υπηρεσίες στο κοινό» σχολίασε ο Τομ Χάντλει, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης τονίζοντας την ανάγκη για εργαζόμενους που βοηθούν στη φροντίδα ηλικιωμένων, στις οικοδομές και ευρύτερα στην στήριξη μιας ισχυρής οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της UKHospitality, Κέιτ Νιχόλς, δήλωσε ότι τέτοιοι αποκλεισμοί σε μόλις 10 μήνες θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις και θα ήταν καταστροφικοί για τον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και τον βρετανικό λαό.

«Με την ήδη χαμηλή ανεργία, οι επιχειρήσεις στον τομέα της φροντίδας, της κατασκευής, της φιλοξενίας, των τροφίμων και των ποτών θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο» η επιχειρηματίας Κάρολυν Φάιρμπειρν από την Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

Πηγή: The Guardian 

ΕΥΡΩΠΗ
Οι Συντηρητικοί δεν έχασαν λεπτό
Με το κόκκινο παραδοσιακό βαλιτσάκι ανά χείρας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών χθες το πρωί φωτογραφιζόταν στο δρομάκι της Ντάουνινγκ Στριτ λίγο πριν πάει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να καταθέσει...
Οι Συντηρητικοί δεν έχασαν λεπτό
ΕΥΡΩΠΗ
«Συρματοπλέγματα» για τους Ευρωπαίους μετανάστες
Το τέλος της εξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου «από τη φτηνή εργασία εξ Ευρώπης» κήρυξε χθες η Συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σκιαγραφώντας το νέο σύστημα μετανάστευσης.
«Συρματοπλέγματα» για τους Ευρωπαίους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία αντιπολίτευσης για συμπόρευση που θα αποτρέψει το άτακτο Brexit
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία συμφώνησαν να αναζητήσουν τρόπους για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία. Μεταξύ αυτών, η κατάθεση νομοσχεδίου που θα υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει...
Συμφωνία αντιπολίτευσης για συμπόρευση που θα αποτρέψει το άτακτο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Απεργία τριών ημερών τον Σεπτέμβριο στην British Airways
Οι κυβερνήτες της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας British Airways θα πραγματοποιήσουν απεργία τρεις ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο με μισθολογικά αιτήματα. Αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως τα αεροδρόμια Χίθροου...
Απεργία τριών ημερών τον Σεπτέμβριο στην British Airways
ΕΥΡΩΠΗ
Σάλος για την απόφαση Τζόνσον να «κόψει» την ελεύθερη κίνηση πολιτών μετά το Brexit
Πολύ σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι την επομένη ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο θα σταματήσει αμέσως την ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών.
Σάλος για την απόφαση Τζόνσον να «κόψει» την ελεύθερη κίνηση πολιτών μετά το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Οικονομικός έλεγχος στο κόμμα του Φάρατζ για παράνομη χρηματοδότηση
Έλεγχο στα οικονομικά του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ θα κάνει η βρετανική Εκλογική Επιτροπή, με αφορμή καταγγελίες του πρώην ηγέτη των Εργατικών και πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, για παράνομες...
Οικονομικός έλεγχος στο κόμμα του Φάρατζ για παράνομη χρηματοδότηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας